Experts en ajudes públiques proposen mesures de finançament per a ajudar empreses a superar la crisi

Director d'AVS: "La I+D+i serà el motor de canvi necessari per a adequar-se a la nova realitat"

Guardar

economia
economia

La consultora estratègica i especialitzada en gestió d'ajudes públiques AVS ha preparat un document per a analitzar totes les mesures que des de l'administració es poden dur a terme per a infiltrar liquiditat en les empreses, "sense contravenir les directrius de la Unió Europea que limita les ajudes directes a les companyies", segons ha informat la signatura en un comunicat.

Des d'AVS, el director general de l'empresa i vicepresident de la comissió d'I+D+i de la CEOE, Raúl Natividad, ha destacat la importància que els governs estatal i autonòmic "centren esforços coordinats a fer costat al teixit productiu per a afrontar les conseqüències de la crisi econòmica provocada per la Covid-19".

"Les activitats vinculades a la I+D+i són l'instrument canalitzador d'ajudes públiques a les empreses, ja que la Unió Europea impedeix les ajudes directes a les companyies, fins i tot durant l'estat d'alarma", ha advertit.

Així, els experts d'AVS proposen que el Ministeri d'Indústria llance una convocatòria extraordinària del programa de Reindustrialització i Competitivitat -REINDUS-, amb un pressupost de 2.000 milions d'euros, i que oferisca "major flexibilitat per a les justificacions i el reembossament de crèdits anteriors".

Una altra de les propostes que fa aquesta empresa és l'eliminació de l'Impost de Societats per a l'exercici fiscal 2019 del límit d'aplicació de la deducció fiscal de la quota íntegra.

Aquesta mesura, segons han calculat els experts d'AVS basant-se en les dades de 2016 del Ministeri de Ciència i Innovació "facilitaria 300 milions d'euros addicionals de liquiditat sobre drets ja constituïts de les empreses espanyoles".

AVS ha analitzat camps de millora en els instruments de suport nacionals, en la coordinació d'instruments autonòmics-estatals (avals autonòmics per a préstecs estatals), i en instruments híbrids de col·laboració pública-privada (ICO).

INJECCIÓ ADDICIONAL

Sobre l'augment de les bonificacions a la Seguretat Social per personal investigador, alguna de les propostes que avancen des d'AVS és que es podria incrementar "fins d'un 40% a un 75% les bonificacions en les cotitzacions a la Seguretat Social del personal destinat a I+D+i i que suposaria una injecció addicional de liquiditat a les empreses d'entre 60 i 70 milions d'euros".

Així mateix, assenyalen el pagament anticipat de les subvencions associades a diferents tipus de finançament i supressió d'avals exigits; pròrrogues d'ofici o dos mesos de flexibilització de les fites de justificació de les ajudes per a no incórrer en penalitzacions; fer compatible per a totes les empreses les bonificacions de la Seguretat Social del personal d'I+D+i amb les deduccions fiscals d'I+D+i en l'impost de societats o l'eliminació dels tràmits presencials i substituir-los per altres equivalents en remot.

Segons Raúl Natividad, "la I+D+i serà el motor de canvi necessari per a adequar-se a la nova realitat; i a més la gran majoria de les ajudes públiques que reba l'empresa estaran vinculades a la seua activitat, ja que la legislació comunitària sobre ajudes de l'estat, fins i tot durant l'estat d'alarma, limita els canals d'aportació de diners públics a les empreses". "Pràcticament només els préstecs i subvencions vinculats a I+D+i o inversions industrials amb components molt innovadors poden acceptar-se", ha insistit.

Destacats