25n
25N
25N

Una experta de l'Hospital Peset reivindica la radiologia per a una medicina menys invasora que millora la curació

Una experta de l'Hospital Peset reivindica la radiologia per a una medicina menys invasora que millora la curació
21/09/2019 -

La cap de la Unitat de Radiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari Dr. Peset, Elena Lonjedo, ha reivindicat l’ús d’aquesta tècnica, ja que permet realitzar procediments mínimament invasius guiats per imatge, la qual cosa suposa minimitzar riscos per al pacient millorant la ràpida curació.

Lonjedo, en el seu discurs d’incorporació a la Real Acadèmia de Medicina de València, ha defés l’ús de la radiologia intervencionista i el treball “pioner” que es realitza des del Dr. Peset, hospital en el qual va realitzar la residència que va continuar a Nova Orleans i en el qual ara és cap d’unitat.

En la seua ponència, sota el títol ‘La radiologia Intervencionista: fins on la imatge et porte…”, després de fer un repàs històric d’aquesta especialitat ha subratllat que els metges d’aquesta especialitat van ser pioners en la medicina moderna amb el cateterisme, l’angioplàstia i l’alliberament de stents.

“Van ser els precursors de la medicina mínimament invasiva, aqueixa manera d’actuar que disminueix l’agressió física al pacient i redueix les complicacions de la cirurgia oberta, millorant el temps de recuperació i disminuint l’estada hospitalària que, sens dubte, influeix de manera positiva en la qualitat de vida de la població que tractem”, ha subratllat.

En aquest sentit ha destacat el treball del servei de Radiologia de l’Hospital Dr.Peset “pioner” en la radiologia intervencionista que acredita el “valor científic” que posseeix la unitat des de fa 40 anys.
Així ha indicat que hi ha llibretes de puncions guiades amb imatge de l’any 1978, i la primera reunió de radiologia intervencionista organitzada per l’hospital data de maig de 1979.

Amb el temps, la secció ha adquirit desenvolupament sent pioner en la realització d’intervencions com els primers stents biliars, esofàgics i ilíacs, biòpsies transiugulars i procediments en el pacient cirròtic com la realització del primer xunt intrahepàtic portosistèmic (TIPS) de la nostra comunitat i els primers stents caròtides en els 90. “Hui podem dir després de més de 500 implants caròtides que realitzem aquests procediments amb destresa i excel·lència”, ha reivindicat.

Des de les primeres arteriografies diagnòstiques realitzades en els 80 amb tubs buits que es preforaven a la sala, fins a l’actualitat, on el desenvolupament tecnològic permet arribar a tots els punts anatòmics amb precisió mil·limètrica, han passat 40 anys “pujats al tren del desenvolupament, el compromís i la formació de nous professionals en aquesta especialitat tan multidisciplinària”, ha dit.

Entre les fites realitzades en la unitat ha destacat la primera endopròtesi d’aorta des d’accés percutàni a Espanya, primeres cateteritzacions retrògrades de l’urèter, primera embolització de pròstata d’Espanya en 2014 i primera embolització bariàtrica a Espanya fa poc més d’un any.

“Malgrat ser un hospital de poc més de 500 llits realitzem una activitat anual potent com queda reflectida en els registres d’activitat de la SERVEI oferint la pràctica totalitat de la cartera de serveis de la nostra especialitat”, ha indicat Lonjedo.

INTERVENCIONS AMB PRECISIÓ

A més de diagnosticar, el radiòleg intervencionista utilitza la imatge per a intervindre amb precisió, bé a través de la pell per incisions mínimes o lliscant-nos pels conductes naturals des dels orificis lacrimals, els conductes salivares, el tub digestiu, venes, artèries, limfàtics, via biliar o sistema urinari.

Lonjedo, de manera gràfica, ha indicat que si haguera de triar un verb per a descriure el que fan triaria, navegar, perquè “navegant amb la imatge com a guia unes vegades s’obri camí, unes altres es tanquen comportes, altres vegades es pesca i recull, unes altres no obstant això es dispara, injecta substàncies o es crema i moltes vegades, es prepara el camí per a actuacions de cirurgians o clínics”.

L’any 2014 realitzem la primera embolización de les artèries prostàtiques a Espanya no obstant això en el centre han tractat solament a 6 pacients a pesar que l’evidència científica ja avala la seua eficàcia i seguretat, ha lamentat.

Una altra tècnica nova és l’embolització de les artèries gàstriques esquerres en el tractament de l’obesitat mòrbida d’acord i en equip amb els departaments d’endocrinologia i cirurgia del nostre hospital. El nivell d’evidència està per determinar i és un estudi d’investigació i tesi del departament.

PROJECTE PIONER PER A OBESOS

Es tracta d’un projecte pioner a Espanya i potser pot suposar una alternativa terapèutica als pacients obesos amb l’objectiu de disminució de les xifres de grelina en produir una isquèmia selectiva en el fundus gàstric contribuint de manera eficaç a la reducció de la sensació de sacietat en els pacients obesos.

Altres tècniques pendents d’incorporació en breu a la cartera de serveis són: el tractament de les hemorroides amb embolització de les artèries hemorroidals en casos recoidivants o associats a malaltia inflamatòria intestinal, les embolitzacions en els casos d’artritis degeneratives i la crioablació en el tractament d’alguns tumors.

Lonjedo també ha advertit dels efectes de la radiació, tant dels beneficiosos, que avalen la seua utilització, com dels biològics negatius i ha indicat que en això es diferencien d’altres especialitats que, si bé utilitzen les radiacions ionitzants en les seues tècniques i procediments, no han rebut una formació específica en radioprotecció.

El control radiològic ofereix molts avantatges per a guiar els procediments però deu ser utilitzat amb el coneixement i la vigilància continuada, ha subratllat. El personal que està al comandament de l’aparell de RX deu ser responsable de la radioprotecció del pacient, dels professionals que treballen a la sala i d’ell mateix, ha alertat.

En aquest sentit ha matisat que, referint-se al títol de la seua conferència, hi ha cas en els quals no arriben fins on la imatge ho fa i en qüestió d’exposició i radiació es queden, no amb la millor imatge sinó amb la suficient que permeta realitzar un procediment amb seguretat i diligència.

La mèdic ha destacat com a fonamental la formació que ofereixen a estudiants i la implicació del seu departament en els treballs de final de grau i la docència als residents de Radiologia i d’altres especialitats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × cinc =