25n
25N
25N

L'exdirector d'RTVV admet que va rebre "instruccions polítiques" per a contractar la Gürtel per a la visita del papa

Fa ús del seu torn d’última paraula per a reconéixer els fets imputats i assegurar-se que la Fiscalia rebaixa la seua petició de pena

Arxiu

L'exdirector d'RTVV admet que va rebre "instruccions polítiques" per a contractar la Gürtel per a la visita del papa
27/07/2020 -

L’exdirector de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno ha admès aquest dilluns que va rebre “instruccions polítiques” per a adjudicar a la trama Gürtel la instal·lació de pantalles i sistema de megafonia per a seguir el recorregut que va fer el papa Benet XVI a València l’any 2006.

Així ho ha dit durant la seua intervenció en l’ús de l’última paraula del juí que celebra l’Audiència Nacional per les presumptes irregularitats de la contractació de les empreses de Francisco Correa per part de la televisió valenciana.

García Gimeno és un dels pocs acusats que ha tornat a comparéixer davant el tribunal abans que la vista oral quedara vist per a sentència i ho ha fet a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, la qual va indicar la setmana passada durant l’exposició d’informes de conclusions, que plantejaria una rebaixa dels 40 anys de presó sol·licitats inicialment si reconeixia els fets imputats.

García Gimeno ha llegit un escrit en el qual ha manifestat el seu “profund penediment per l’error comès” i ha demanat perdó “a la societat” i a “totes les persones” que per la seua “irresponsabilitat” al capdavant d’RTVV “s’han vist perjudicades en aquest juí”.

Ha començat dient que des del 2003 manté una “relació d’amistat i estret contacte” amb el responsable d’Orange Market (empresa de la Gürtel a València), Álvaro Pérez ‘el Bigots’ –qui també ha aconseguit un acord amb la Fiscalia– i “residualment” amb l’expresident de Les Corts Juan Cotino, la presumpta responsabilitat penal del qual en aquest contracte ha quedat extinta després de la seua defunció per la Covid-19.

Així, ha explicat que des d’abans del desembre del 2005, la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF), acusada com a partícip a títol lucratiu, “va acordar atribuir a RTVV l’encàrrec i el cost” del contracte per al subministrament de pantalles i que “al mateix temps” va rebre “instruccions polítiques”, sense concretar qui les va donar, perquè l’adjudicatària del servici fora Orange Market.

“En la meua condició de director general vaig firmar un procediment negociat i sense publicitat a una empresa instrumental del grup Correa”, la constructora Teconsa, amb la qual es va aconseguir “sostraure 7 milions d’euros”, ha subratllat.

UN CONVENI “QUE NO CALIA”

Per a continuar amb el reconeixement dels fets, García Gimeno ha indicat que, tal com sosté Anticorrupció en el seu escrit d’acusació, la televisió valenciana va assumir la despesa d’aquest import, la qual cosa “va permetre l’enriquiment personal de membres del Grup Correa” i que per a açò es va firmar un conveni de col·laboració entre RTVV i la FVEMF, el 27 de febrer del 2006, el qual “no calia”.

En aquest sentit, ha reconegut que, per la seua participació en el contracte, va rebre de la Gürtel quasi mig milió d’euros i que va ser complimentat amb peces de vestir per l’import de 3.550 euros.

Així mateix, ha assenyalat que per a elaborar el contracte per al subministrament de pantalles, sistemes de megafonia i vídeo en règim de lloguer per a poder seguir el recorregut del pontífex van participar “sota la seua responsabilitat”, els aleshores directius Ricardo Calatayud i Luis Sabater, també acusats en la vista oral.

COTINO “VA CONTROLAR” I VA DONAR “INDICACIONS”, SEGONS UN ACUSAT

Precisament Sabater ha sigut un altre dels acusats que ha volgut exercir el seu dret a l’última paraula per a reconéixer la seua participació en les irregularitats de la contractació. Per mitjà de videoconferència, el qui fora cap del departament tècnic d’RTVV ha assegurat que la primera vegada que va escoltar sobre el contracte per a la instal·lació de pantalles va ser en una reunió en la qual Cotino va indicar a García Gimeno que havia d’encarregar-se d’açò i que per eixe motiu l’exdirector de la televisió li va ordenar posar-se en contacte amb ‘el Bigots’.

Sabater ha conclòs el seu torn per a assegurar que l’expresident de Les Corts i exconseler d’Agricultura “va tindre una intervenció directa en la determinació del nombre final de pantalles que es va posar en el plec tècnic” i que en “més d’una ocasió va estar controlant els treballs previs que es realitzaven en les pantalles donant indicacions sobre les necessitats de l’esdeveniment”.

L’últim a intervenir ha sigut l’exdirector d’Antena en l’ens públic Antonio de la Viuda, qui ha justificat la seua intervenció en la contractació en la “confiança” que tenia en Sabater perquè li considerava el “millor” en qüestions tècniques.

La resta de la vintena d’acusats, com els líders de la Gürtel, Francisco Correa i Pablo Crespo, i els qui han aconseguit un acord de conformitat amb la Fiscalia, com ‘el Bigots’, han renunciat a aquest torn d’última paraula.

Amb aquest tràmit el juí, que va començar el passat 9 de març i que va haver de ser suspès durant l’estat d’alarma declarat per la pandèmia del coronavirus, queda vist per a sentència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 3 =