25n
25N
25N

L'evolució del ritme de vacunació provoca un descens rotund dels contagis en majors de 70 anys

Des de la fi de l’estat d’alarma, aquest grup representa el 55 dels contagis per Covid-19 en la Comunitat Valenciana

L'evolució del ritme de vacunació provoca un descens rotund dels contagis en majors de 70 anys
27/05/2021 -

Amb l’objectiu a arribar al 70% de la població vacunada a l’estiu, la Comunitat Valenciana accelera de nou el ritme de vacunació.  Tant és així, que en l’actualitat pràcticament tots els majors de 70 (97%) tenen una dosi administrada i més de tres de cada quatre compten amb la pauta completa. Per tant, des de la fi de l’estat d’alarma fins al dia 22 (última data amb les xifres actualitzades per edats) aquest grup representa el 5% dels casos detectats de la covid en la Comunitat Valenciana.

Les persones nascudes abans de 1951 suposen el 14% de la població valenciana. En el que portem de pandèmia, han representat al voltant del 13% de les infeccions per coronavirus i el 84% de les víctimes mortals per la pandèmia. No obstant això, la vacunació ha canviat per complet aquestes xifres de vulnerabilitat enfront del virus. El descens en l’actualitat és de 8 punts respecte a la seua incidència global durant la pandèmia.

El passat 9 de maig, quan va decaure l’estat d’alarma tots els majors de 80 anys comptaven amb la pauta completa, mentre que els de 70 eren nou de cada deu els que havien rebut una dosi i la meitat estaven immunitzats. Des de llavors, només 84 dels 1.676 positius notificats corresponen a aquestes franges d’edat: 54 en persones d’entre 70 i 79 anys i 30 en majors de 80.

Aquestes dades reflecteixen l’efectivitat que estan tenint fins al moment les vacunes, així com el procés de vacunació. El menor percentatge de contagis comptabilitzats en majors de 70 també es veuen en les últimes dades proporcionades pel Ministeri de Sanitat. En aquesta línia, la incidència acumulada en aquest grup (el ministeri compta a majors de 65 anys també) està a menys de la meitat (13 per 100.000 habitants) que el de la població general, que està en 29 per cada 100.000 habitants.

Els experts recalquen l’èxit de les vacunes, ja que protegeixen davant malaltia greu i també prevé els contagis. Encara que, no els evita al 100%. Per això, es desconeix si dels 84 casos detectats en majors de 70 hi havia alguna persona vacunada, ja que els anticossos es generen a mesura que passen els dies i el seu màxim nivell arriba entre dues i tres setmanes després de la injecció.

El ritme actual de vacunació permet observar escenaris diferents al que s’ha acostumat a veure en els últims mesos. D’una banda, la transmissió del virus en les residències de majors ha sigut nul·la, quan durant la tercera ona de la pandèmia va fer estralls. D’altra banda, ha augmentat el percentatge de contagi en els grups d’edat no vacunats (a causa de no haver rebut cap dosi). Així i tot, l’augment tampoc ha sigut massa significatiu.

Les persones entre els 30 i els 39 anys han passat de representar el 13% dels casos en tota la pandèmia a ser el 16% en les últimes dues setmanes o del 32% de les persones entre 40 i 59 anys al 34% des del 9 de maig. Si bé aquesta població és susceptible de presentar quadres greus de covid al no estar vacunada, el grau de vulnerabilitat d’aquest grup de població és menor que el dels majors de 70 anys, per exemple, que han suposat el 85% dels morts durant la pandèmia en la Comunitat Valenciana.

La Comunitat Valenciana ha administrat un total de 2.571.219 dosi de la vacuna contra el coronavirus. Per províncies: 298.492 a Castelló, 947.797 a Alacant i 1.324.930 a València. Han rebut la pauta completa d’immunització (dues dosis per a Pfizer, Moderna i AstraZeneca; i la monodosis de Janssen) 856.720 persones.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 2 =