25n
25N
25N

L'Etnomusic portarà per primera vegada la música tradicional als pobles

El festival de folk celebra el seu 18 aniversari obrint-se a un públic més jove i amb una programació dedicada a les “Tribus Ibèriques”

L'Etnomusic portarà per primera vegada la música tradicional als pobles
26/05/2021 -

L’Etnomusic compleix majoria d’edat. El festival de música folk i del món ha presentat la seua 18a edició carregada de moltes novetats en el Centre de la Beneficència. Com ha explicat el diputat de Cultura, Xavier Rius, l’Etnomusic ja és una referència “per la curosa programació, que dona l’oportunitat a la ciutadania de veure els artistes valencians, nacionals i internacionals de la música d’arrel que no és possible gaudir en altres trobades”.

Rius s’ha felicitat per la consolidació d’una cita que reuneix a València els millors intèrprets i creadors de la música folk i tradicional. Tot i això, amb l’objectiu d’anar ampliant públic i espais, l’Etnomusic fa un pas més i per això ha presentat algunes novetats, que els organitzadors consideren necessàries per a continuar creixent i sent una referència.

Així, l’edició de 2021 Etnomusic presenta tres novetats significatives que afecten tant al programa com a l’ampliació territorial del projecte, que es consolidaran en edicions futures.

Etnomusic a Gandia, Requena i Xàtiva

En primer lloc, Etnomusic als pobles. Davant de l’èxit que aquests concerts tenen en la ciutat de València, des de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València s’ha considerat oportú incloure el festival dins el Programa d’Activitats Culturals que des d’aquesta institució es proposa als municipis. Aquest programa pretén que propostes com l’Etnomusic arriben a la majoria de les comarques de la província, per tal que la ciutadania puga accedir a una programació diversa i de qualitat. El 2021 Etnomusic als pobles es realitzarà als municipis de Gandia, Requena i Xàtiva. “Igual que hem fet amb Les Arts Volants, creiem que aquesta aposta per la música d’arrel ha d’arribar als pobles. Enguany, per la situació de la pandèmia hem triat pobles més grans per a garantir la presència de públic i les condicions tècniques”, ha indicat Rius en la roda de premsa.

Les altres dues novetats afecten el programa de concerts. La llarga trajectòria d’Etnomusic, la qualitat de les propostes presentades en aquests anys i la fidelitat del públic assistent, fan possible l’adopció de dues noves iniciatives. La primera suposa el repte de proposar cada any un tema o lema que emmarque el programa de concerts. En 2021 el tema triat és ‘Tribus Ibèriques’, lema adoptat per a aquesta edició del qual Eliseo Parra n’és l’autor i que recorda al disc “Tribus Hispanas” (2008). “Tindrem una gran diversitat tant pel que fa a la qualitat i a la quantitat. Crec que és una programació molt especial i que es recordarà durant molt de temps”, ha expressat el coordinador artístic del festival, Paco Valiente. Respecte a aquesta qüestió, Valiente ha assegurat que tematitzar cada any el festival serà un repte, ja que “s’ha d’afinar molt en l’elecció dels grups i els artistes. Tenim uns estàndards de qualitat que hem de seguir preservant”.

Per això l’edició d’enguany aposta per un programa exclusivament ibèric en el qual es mostren propostes que representen tots els bagatges musicals tradicionals d’Espanya i Portugal: Eduard Navarro-Ensemble Duna i els Germans Penalba de València; Eliseo Parra de Castella; Sara Correia de Portugal; Gaizca Project, gurp que uneix la tradició galega, basca i catalana seran els protagonistes del cartell que comença el dijous 27 de maig. Els concerts seran com sempre al pati del Museu Valencià d’Etnologia.

L’última novetat és ‘l’Etnomusic Perifèric’. Es tracta d’una sèrie de concerts dirigits a un públic més joves, que presentarà grups que, partint del folk i la música tradicional, aborden lectures innovadores que porten els estils clàssics a territoris més “perifèrics”, aproximant-los a altres músiques, incorporant instruments majorment electrificats, o introduint tecnologies inusuals en la música folk/tradicional. En aquesta edició actuaran Rosario La Tremendita (flamenc-fusió) i Antropololoops. “Tenim un públic molt fidel i consolidat, però també és hora d’obrir-se a la gent més jove que és on està la força. Només hem de veure com estan triomfant Niño de Elche, Rosalía o Rodrigo Cuevas”, ha conclòs Paco Cabañes, coordinador del festival.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + 5 =