25n
25N
25N

Un estudi rebutja l'efecte negatiu de medicaments hipertensius en pacients amb Covid-19

Un estudi rebutja l'efecte negatiu de medicaments hipertensius en pacients amb Covid-19
01/04/2020 -

Un grup de científics que han treballat en primera línia contra el coronavirus a Espanya, Itàlia i els Estats Units han analitzat la controvèrsia existent respecte al suposat efecte negatiu de medicaments hipertensius en pacients que hagen contret aquesta malaltia.

La investigació, publicada en ‘Maig clinic proceedings’, recomana als pacients hipertensos que continuen prenent la seua medicació, detalla en un comunicat l’institut d’investigació sanitària Incliva, que participa en el projecte.

“D’acord amb les pautes actuals, recomanem als pacients amb hipertensió que continuen prenent els medicaments antihipertensius sense interrupció”, apunta l’autor principal, Fabián Sanchis-Gomar, de Fisiologia de la Universitat de València (UV), de l’Incliva de l’Hospital Clínic de València i de la Stanford University School of Medicine (els Estats Units).

L’estudi parteix que els pacients amb malalties subjacents com a hipertensió, insuficiència cardíaca i malaltia renal crònica tenen un major risc de patir una malaltia greu per Covid-19.

Metges, professionals de la salut, investigadors i pacients han debatut així sobre la influència potencial de l’ús dels inhibidors de l’enzim convertidor de l’angiotensina (IECA) i els blocadors dels receptors d’angiotensina II (ARAII) durant el brot de Covid-19.

En concret, una de les formes en les quals virus penetra és a través de l’enzim convertidor de l’angiotensina (ECA) 2, la que converteix l’angiotensina I en II a escala pulmonar i en altres teixits i òrgans. Això pot suggerir que els medicaments poden augmentar la susceptibilitat al virus i la gravetat de la malaltia.

Després d’una revisió de més de 60 estudis, el doctor Sanchis-Gomar i els seus coautors conclouen que el més important és que, fins al moment, cap investigació ha reportat un augment en els nivells circulants o en l’expressió d’ECA2. Així i tot, una major expressió no implicaria necessàriament un major risc d’infecció o gravetat de la malaltia.

SÍNDROME DE DIFICULTAT RESPIRATÒRIA

El projecte va incloure estudis que suggereixen que nivells elevats d’angiotensina II –diana dels inhibidors del sistema renina-angiotensina-aldosterona (SRAA) com els IECA i els ARAII– poden fomentar la síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA) en pacients amb Covid-19.

Una altra investigació apunta que els inhibidors del SRAA poden fins i tot exercir un paper en el tractament del Covid-19. No obstant això, els autors conclouen que es necessiten més investigacions i evidències científiques.

En un vídeo que acompanya a l’article, el coautor Carl J. Lavie, del John Ochsner Heart and Vascular Institute (Nova Orleans), explica que l’angiotensina provoca inflamació, oxigenació, vasoconstricció i fibrosi. Per tant, “és bastant coherent pensar que un fàrmac que puga inhibir la producció d’aquesta hormona en realitat puga ser beneficiós per a prevenir lesions a escala pulmonar i sistèmica”.

L’investigador avisa que resulta prematur començar a utilitzar aquests agents com una mesura per a prevenir el Covid-19 en pacients sense cap altra indicació per a l’ús d’inhibidors del SRAA, però destaca que és “una àrea d’investigació molt activa”.

Les evidències actuals indiquen que els inhibidors del SRAA redueixen significativament la mortalitat en malalties cardiovasculars i també la progressió de la malaltia renal crònica, com a “pedra angular” del tractament per a la insuficiència cardíaca i la hipertensió. “La teràpia amb IECAs o ARAII hauria de mantindre’s o iniciar-se en pacients, segons indicació, independentment del Covid-19”, ressalta el doctor Sanchis-Gomar.

Si bé no existeixen diferències entre els ARAII i els IECAs en termes d’eficàcia per a disminuir la pressió arterial i millorar altres resultats, la tos s’associa a vegades amb l’ús de IECAs. Les taxes d’incompliment terapèutic a causa d’esdeveniments adversos són més baixos amb els ARAII.

Donada la mateixa eficàcia, però amb menys esdeveniments adversos, els LLAURA podrien ser una opció de tractament més favorable en pacients amb Covid-19 i amb major risc de desenvolupar formes greus de la malaltia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − cinc =