25n
25N
25N

Un estudi analitzarà la presència de Covid en l'aire interior de les aules universitàries i centres d'atenció

Un estudi analitzarà la presència de Covid en l'aire interior de les aules universitàries i centres d'atenció
14/11/2020 -

Investigadors de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i la Universitat de València (UV) han presentat el projecte Aircov per a la detecció del virus SARS-COV-2 en l’aire interior. El projecte té l’objectiu de controlar la qualitat de l’aire en espais interiors, en concret, a les aules universitàries i els centres d’atenció primària i té previst el seu inici per al mes de gener.

El grup investigador, liderat per Vicent Yusà, Salvador Garrigues i Xavier López, analitzarà els nivells de coronavirus en aquests espais, avaluaran diferents mètodes de captació del virus i estudiaran possibles correlacions entre la presència de SARS-CoV-2 i determinats paràmetres de qualitat de l’aire interior, ha informat la Generalitat en un comunicat.

El responsable de l’Àrea de recerca en Seguretat Alimentària de Fisabio, Vicent Yusà, ha assenyalat que aquest projecte pilot pretén “investigar la presència de coronavirus en l’aire interior d’aquests centres, per a propiciar una millor comprensió de la transmissió per aerosols i establir elements de gestió sanitària en la docència universitària i en la seguretat dels centres d’atenció primària que ajuden a protegir la salut del personal docent, alumnes, pacients i personal sanitari, disminuint els riscos de transmissió”.

Per part seua, el catedràtic de Química Analítica de la UV Salvador Garrigues ha detallat que s’avaluaran diferents mètodes de captació del virus, en partícules en suspensió i en superfícies, i s’establiran paràmetres indirectes que pogueren preveure l’exposició al virus.

L’equip investigador utilitzarà quatre tipus de mostrejadors que capten tota la matèria particulada (aerosols). Per a cada dependència es mesuraran els diferents paràmetres de la qualitat de l’aire com el CO₂, CO, matèria en suspensió, humitat relativa, compostos orgànics volàtils (COV).

La recerca es desenvoluparà en aules universitàries de la Facultat de Química (Campus Burjassot), en les quals es realitzarà la captació de mostres en dos moments de la jornada lectiva. D’una banda, prèviament a l’entrada a l’aula del primer grup d’estudiants, i, per un altre, al final de la jornada lectiva.

En els centres d’atenció primària s’establiran tres tipus d’àrees per a la presa de mostres: àrees amb presència de pacients, àrees exclusives per al personal sanitari i àrees per al públic general. Es prendran mostres a l’inici del dia (ambient sense virus) i al final de la jornada.

“Traslladarem la nostra experiència en la detecció del virus de la Covid-19 en mostres humanes a la seua detecció en mostres ambientals com els aerosols”, ha avançat Xavier López, del laboratori de virologia de Fisabio.

Els resultats de l’estudi permetran formular propostes de gestió per a reduir les possibilitats de presència de coronavirus en l’aire interior d’aquesta mena de centres, que a més poden extrapolar-se a altres espais interiors públics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − onze =