caixa popular

Justícia anuncia noves mesures per a ampliar la llei i un estudi per a il·legalitzar la Fundació Franco

GPSocialista

Justícia anuncia noves mesures per a ampliar la llei i un estudi per a il·legalitzar la Fundació Franco
11/07/2018 -

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat aquest dimecres una futura reforma integral de la Llei de Memòria Històrica, així com l’elaboració de plans de cerca de desapareguts, un cens de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura i programes d’exhumació. A més, ha avançat que el seu departament estudiarà la manera de dur a terme la “il·legalització d’aquelles associacions o organitzacions que facen apologia del franquisme”, com la Fundació Francisco Franco.

“És la nostra intenció i el nostre compromís assegurar l’accés a la veritat mitjançant els mecanismes adequats i eficaços que garantisquen el dret a la reparació de les víctimes del franquisme i l’obtenció de les adequades garanties de no repetició”, ha afirmat Delgado en la seua primera compareixença en el Congrés.

Per aquest motiu, el Ministeri de Justícia ha creat una nova Direcció general per a la Memòria Històrica que, tal com ha explicat Delgado, s’encagará d’establir “plans de cerca de desapareguts” i comptarà amb “experts en matèries relacionades amb el Dret, l’Arqueologia i l’Antropologia Forense, així com representants d’associacions memorialistes i de familiars de víctimes i qualsevol altra persona destacada en matèria de Memòria Històrica”.

Aquesta direcció general farà públiques les dades d’exhumació anual, el nombre de persones localitzades, la xifra de peticions registrades i el nombre de prospeccions sense resultat positiu per a la seua posterior publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) o en el butlletí oficial de la comunitat autònoma on s’haja realitzat l’exhumació. També procedirà a la publicació d’un cens oficial de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

Després de subratllar que la Llei de Memòria Històrica de 2007 ha de ser actualitzada, la ministra ha avançat que el Govern engegarà una reforma integral que anirà en línia a l’exposat en la proposició de llei que va presentar el PSOE en l’oposició i que va ser rebutjada per l’aleshores Executiu de Mariano Rajoy.
NUL·LITAT DELS TOP

Segons la ministra, aquesta reforma tindrà com a objectiu “declarar la nul·litat dels tribunals d’excepció franquistes i les seues sentències, impulsar des del públic les exhumacions, crear una comissió de la veritat, resignificar el Valle de los Caídos en els termes recomanats per la Comissió d’Experts que va estudiar l’assumpte en 2011, retirar la simbologia d’exaltació de la Guerra Civil i la dictadura, amb un procediment taxat amb sancions econòmiques per al cas d’incompliment i reforçar l’accés a arxius”.

A més d’açò, ha remarcat Delgado, l’Executiu es proposa reobrir l’Oficina de Suport a les Víctimes del Franquisme i estudiarà la manera de dur a terme la il·legalització d’aquelles associacions o organitzacions que facen apologia del franquisme.

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 1 =

sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
Decidim VLC