25n
25N
25N

Un estudi internacional "obri les portes" a un tractament més eficaç del càncer de mama

Un estudi internacional "obri les portes" a un tractament més eficaç del càncer de mama
11/06/2021 -

L’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, de l’Hospital Clínic de València, participa en un assaig internacional que “obri les portes a un tractament més eficaç del càncer de mama”, segons destaca l’entitat.

Es tracta d’un projecte multicèntric i aleatoritzat sobre l’ús del fàrmac olaparib, després de quimioteràpia, en càncer de mama localitzat HER2 negatiu amb mutacions germinals en els gens BRCA1/2, que ha demostrat un augment de la supervivència després del tractament durant un any, si bé es requereixen encara més estudis per a ratificar aquests resultats i valorar a quin subgrup de pacients beneficia en major mesura, precisen.

Les conclusions d’aquest estudi -‘Olympia. A phase III, multicenter, randomized, placebo-controlled trial of adjuvant olaparib after (neo)adjuvant chemotherapy in patients with germline BRCA 1/2 mutations and high-risk HER 2 negative early breast cancer’-, que acaben de presentar-se en el marc del 57é congrés anual de FÀSTIC (American Society of Clinical Oncology), i s’han publicat simultàniament en The New England Journal of Medicine, obrin les portes a una nova teràpia dirigida en el càncer de mama localitzat hereditari.

L’any 2020 es van diagnosticar un total de 34.088 nous casos de càncer de mama a Espanya, sent aquest tipus de tumor el més freqüent entre les dones al nostre país. S’estima que entre el 5% i el 10% dels càncers de mama són hereditaris, i, d’aquests, els més freqüents són deguts a mutacions en els gens BRCA1 i 2.

Els gens BRCA 1 i 2 s’encarreguen de reparar l’ADN (el nostre material genètic), que està sotmés a contínues modificacions. Si existeix una mutació en BRCA1/2, l’ADN no es repara correctament i existeix un augment de risc de càncer de mama i d’ovari, fonamentalment.

Tots els avanços en la investigació dels últims anys estan permetent aprofundir en el coneixement de la biologia i les bases moleculars del càncer de mama, la qual cosa, al seu torn, facilita la identificació de noves dianes terapèutiques i uns tractaments més selectius per a les pacients.

Els progressos van encaminats cap a un maneig diagnòstic i terapèutic més precís i individualitzat per a aconseguir els resultats òptims. Per això són tan importants els estudis com Olympia, sobre l’eficàcia d’olaparib, un fàrmac oral que pertany a la família dels inhibidors de l’enzim poli ADP ribosa polimerasa (PARP).

Els inhibidors del PARP són el que es coneix com un tractament dirigit, que han demostrat en estudis previs que són capaços, en cèl·lules tumorals amb una mutació BRCA1/2, de generar la mort d’aqueixes cèl·lules canceroses.

Aquest estudi –un assaig aleatoritzat doble cec de fase III– va incloure pacients amb càncer de mama localitzat amb factors clínic-patològics d’alt risc perfil Triple negatiu o Luminal amb mutació en els gens BRCA1/2.

En total van participar 1.836 pacients de 420 centres en 23 països, dels quals 109 pacients corresponen a centres espanyols. A Espanya van participar 40 hospitals, incloent-hi l’Hospital Clínic de València-Incliva un total de 10 pacients. Les pacients es van assignar a l’atzar a rebre olaparib o placebo durant un any. L’objectiu principal era la supervivència lliure de malaltia invasiva.

Els resultats han mostrat un augment en la supervivència lliure de malaltia en el grup al qual li va correspondre la branca de tractament amb olaparib. I al mateix temps s’ha demostrat que el fàrmac oral olaparib té una bona tolerància i, a més, no causa alopècia.

El fonamental d’aquesta investigació és que permet seleccionar a aquelles pacients amb càncer de mama amb mutacions hereditàries en els gens BRCA1 i 2 i oferir-los un nou medicament dirigit cap a una diana molecular.

En aquest projecte ha participat el Grup d’Investigació de Biologia en Càncer de mama d’Incliva, sota la direcció de la doctora Begoña Bermejo i la participació dels doctors Maite Martínez, Juan Miguel Cejalvo, Cristina Hernando i les infermeres d’investigació Silvia Coret, Isabel Catoira, Sara Rodíguez i Cristina Tebar.

La American Society of Clinical Oncology ha celebrat aquesta setmana, entre els dies 4 i 8 de juny, la seua 57a edició (57th FÀSTIC Annual Meeting), la gran trobada anual en el qual es donen cita oncòlegs de tot el món. Al llarg de cinc dies, els millors experts han abordat temes científics de rellevància i han mostrat els últims avanços en la lluita contra el càncer.

La trobada de FÀSTIC 2021 s’ha celebrat en format virtual per segon any consecutiu a causa de la pandèmia per Covid-19 i no en la seua tradicional seu del centre de convencions McCormick de Chicago (els EUA), que, en passades edicions, acollia a milers d’oncòlegs.

Fins al 8 de juny s’han debatut en desenes de sessions diferents els principals estudis dels 4.900 presentats al congrés. L’estudi Olympia es va presentar en la sessió més important d’aquesta trobada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + tretze =