El 94% dels usuaris de Casa Caridad té algun nivell d'estudis, un 17% d'ells universitaris

Llança la campanya #soycomotú per a visibilitzar que la falta d'oportunitats laborals "cronifica la pobresa"

Guardar

casa_caridad
casa_caridad

El 94 per cent dels usuaris de Casa Caritat té algun nivell d'estudis. De fet, un 17 per cent acredita formació universitària i un 13 per cent, de Formació Professional (FP), segons les dades de l'ONG, que alerta que "la falta d'oportunitats laborals cronifica la pobresa a València"

L'entitat posa com a exemple la història d'Álvaro, qui té una experiència laboral de més de 20 anys en el sector informàtic. No obstant això, en 2014 va perdre l'ocupació i la seua situació es va anar precaritzant fins a acabar necessitant l'ajuda de Casa Caritat. Amb 47 anys, continua buscant un treball que li retorne a una vida "normalitzada".

Álvaro, com Angélica, Nkechi, Artantxa, Vladimir o Rachel són "una representació del 79% d'usuaris de l'Associació que està en edat laboral, una xifra preocupant que reflecteix que l'ocupació és una de les principals causes de la cronificació de la pobresa", destaca l'organització en un comunicat.

Des de Casa Caritat se subratlla "el rebuig i la falta d'oportunitats" de les persones que atenen l'hora d'obtindre una ocupació estable que els ajude a tindre una vida normalitzada. Per això, l'ONG ha llançat la campanya #soycomotú per a visibilitzar a aquestes persones i sensibilitzar a la societat sobre els problemes de la gent en situació d'exclusió social a l'hora de trobar una ocupació que li oferisca estabilitat.

"Quatre de cada cinc dels nostres usuaris estan en edat laboral, molts d'ells estan en cerca d'una ocupació que els permeta deixar de dependre dels serveis que presten les ONG i els serveis socials", explica el president de Casa Caritat, Luis Miralles, que incideix: "L'estigmatització tanca les portes a aquestes persones a tindre una nova oportunitat laboral que els ajude a tindre una independència econòmica que els allunye de la vulnerabilitat".

AMB ESTUDIS I EXPERIÈNCIA

En 2018, Casa Caritat va realitzar un total de 435.802 atencions, la xifra més alta dels últims anys, augmentant tant el nombre d'espanyols com d'estrangers que van fer ús dels seus recursos. Des de l'entitat s'adverteix dels problemes de pobresa crònica dels aturats de llarga durada, persones majors de 50 anys, principalment espanyols, que arrosseguen una situació derivada de la crisi de 2008 que van passar de tindre una vida normalitzada, amb un treball i cotització a la Seguretat Social a trobar-se sense ingressos.

Una situació, apunten, que s'allarga des de fa diversos anys el que contribueix a empitjorar les seues condicions físiques i emocionals. "Amb aquestes persones treballem a fomentar la seua motivació per a trencar l'apatia i la baixa expectativa després de tant temps en l'atur. És un col·lectiu que ens preocupa especialment perquè passen a tindre una alta dependència de les entitats socials i una cronificació de la seua situació de vulnerabilitat que els allunya de la seua xarxa familiar i els porta a la soledat", explica Luis Miralles.

També preocupa la situació de joves entre 18 i 30 anys que estan exposats a un major risc de pobresa per la falta de treball estable. De fet, en 2018 el nombre de joves atesos en el menjador social de Casa Caritat s'ha doblegat respecte a 2017.

"El problema de molts dels nostres usuaris no és el seu nivell d'estudis o la seua experiència laboral, ja que molts d'ells vénen d'una situació on han tingut una ocupació que han perdut i han sigut víctimes d'una profunda crisi que els ha deixat fora d'un mercat cada vegada més limitat", indica Guadalupe Ferrer, gerent de Casa Caritat. De fet, segons dades de l'associació, el 94% dels usuaris tenen algun tipus d'estudis, dels quals el 17% són universitaris i el 13% de Formació Professional.

Un dels perfils que més ha crescut en els últims mesos a casa Caritat és el d'estrangers en situació de protecció internacional de països de Llatinoamèrica i de l'Est d'Europa. Són famílies normalitzades amb estudis i treballs, que han hagut d'abandonar el seu país per una situació d'emergència i arriben a València amb la intenció de començar una nova vida.

Malgrat la seua preparació, les ocupacions que troben són de baixa qualificació i temporals el que els porta a dependre de l'Associació. També es troba el perfil d'estranger en situació irregular que necessita tres anys per a obtindre el permís de treball pel qual les seues opcions durant aquest temps són ocupacions en situació irregular que els aporta uns recursos limitats.

BRETXA DIGITAL

Així mateix, Casa Caritat posa el focus en la bretxa digital a la qual s'enfronten molts usuaris per a trobar una ocupació. Persones amb recursos molt limitats que no poden permetre's tindre accés a internet o que no poden pagar-se un mòbil, la qual cosa els dificulta enormement trobar treball a través de canals online.

Segons l'Enquesta sobre Equipament i Ús de Tecnologies d'Informació i Comunicació en les Llars de l'Institut Nacional d'Estadística, un 13,6% dels habitatges a Espanya no té accés a internet, mentre que el 13,9% de les persones entre 16 i 74 anys no ha accedit a internet en els últims mesos. Les persones en risc d'exclusió que no poden accedir a aquest recurs tenen més dificultats per a accedir a un lloc de treball que els afavorisca a reinserir-se socialment.

Davant aquesta situació, des del Departament de Treball Social de Casa Caritat es treballa de forma individualitzada amb totes les persones que acudeixen a l'entitat. A través d'aquest itinerari personal es detecta a les persones que estan en cerca activa d'ocupació per a assessorar-los i acompanyar-los en aquest procés.

En 2018, van participar en aquesta activitat 266 persones, el 45% homes i el 55% dones, tant espanyols com estrangers. Per edat, el perfil que més demanda aquest taller són persones majors de 50 anys que porten molt temps sense ocupació i famílies entre 30 i 40 anys amb dos o més fills al seu càrrec en situació administrativa regular que viuen en pisos de lloguer, la majoria amb deutes de mensualitats de lloguer o rebuts de subministraments. Aquestes famílies o no tenen cap mena d'ingressos o un dels progenitors treballa de manera temporal amb escassos ingressos.

Segons les dades de l'associació, aproximadament 1 de cada 3 dels usuaris que reben orientació laboral troben ocupació, si bé són treballs temporals, per breus períodes de temps i baixa qualificació professional, que no donen una solució estable a la seua situació i que els obliga a recórrer de forma permanent als recursos de Casa Caritat.

Així, durant les pròximes setmanes l'Associació donarà a conéixer a través de les xarxes socials la seua campanya #soycomotú en la qual participen usuaris de l'Associació que presenten el seu curriculum vitae i el seu testimoniatge per a trobar una ocupació estable. Amb aquesta iniciativa, Casa Caritat vol sensibilitzar a la societat que l'ocupació és una de les principals causes de risc de pobresa i la necessitat de donar una oportunitat perquè les persones poden tornar a una vida normalitzada.

Destacats