Els estudiants valencians s'examinen de Selectivitat del 8 al 10 de juny, si no es retarda

Guardar

ebau
ebau

Les comunitats autònomes ja han posat data a la celebració aquest 2021 de l'Avaluació del Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (EBAU), l'antiga Selectivitat. La primera comunitat que convocarà als seus alumnes a les proves serà Múrcia, mentre que els estudiants d'Andalusia, Ceuta i Melilla seran els que més tard ho facen i els de la Comunitat Valenciana ho faran del 8 al 10 de juny, segons les resolucions publicades per cada regió i que ha recopilat Europa Press.

El passat 13 de gener es va publicar en el BOE l'ordre per la qual es determinaven les característiques, el disseny i el contingut de l'EBAU, així com les dates màximes de realització i de resolució dels procediments de revisió de les qualificacions obtingudes, en el curs 2020-2021.

Aquesta ordre recull que la Selectivitat se celebrarà finalment aquest any de manera presencial, malgrat les mesures extraordinàries que puguen prendre's en el context de la pandèmia. De fet, assenyala que "tenint en compte la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19", les Administracions educatives, en col·laboració amb les universitats, "vetlaran perquè s'arbitren els procediments necessaris per a garantir la seua normal celebració en les dates previstes, amb independència de les mesures excepcionals que pogueren estar implantades en eixe moment en els seus respectius territoris".

L'ordre també estableix la celebració de l'EBAU per a abans del 18 de juny en convocatòria ordinària. Això suposa realitzar els exàmens en les dates habituals i no en dates tan tardanes com les del passat any, ja que es van retardar les proves fins a l'estiu per l'Estat d'Alarma, que va decretar el tancament de tots els centres educatius el 16 de març. Així, la Selectivitat de 2020 va donar inici el 23 de juny, allargant-se en la majoria de comunitats autònomes fins a les dues primeres setmanes de juliol.

Però malgrat això, no tot està tancat, perquè no es descarta un retard en les dates si els contagis tornen a pujar a l'estiu, tal com ha assegurat aquest mateix dilluns el president de Crue Universitats Espanyoles, José Carlos Villamandos, que obri la porta al fet que això succeïsca: "Es tornaria a retardar la Selectivitat, i això ja seria per acord entre el Ministeri d'Educació, el Ministeri d'Universitats i les comunitats autònomes".

Els exàmens de Selectivitat, als quals es presenten cada any més de 200.000 estudiants en tota Espanya, es van realitzar l'any passat amb mesures excepcionals per a evitar contagis, com l'ús de mascaretes o la multiplicació de seus, incloent-hi pavellons esportius o recintes firals, que van facilitar la distància de seguretat de dos metres de distància entre estudiants.

MÚRCIA, NAVARRA I LA RIOJA, ELS PRIMERS

Des d'aquest 13 de gener, les comunitats han anat anunciant les dates de celebració de les proves en els seus respectius territoris. Segons la recopilació de dades realitzada per Europa Press, la comunitat que abans celebrarà l'EBAU en convocatòria ordinària serà Múrcia, que ho farà entre l'1 i el 3 de juny. També bastant prompte s'examinaran els estudiants de Navarra i La Rioja (2, 3 i 4 de juny). Per contra, els alumnes andalusos, de Ceuta i de Melilla seran els que més tard realitzaran aquests exàmens, en concret, els dies 15, 16 i 17 de juny.

Totes les comunitats (excepte les ja esmentades: Múrcia, Navarra, La Rioja, Andalusia, Ceuta i Melilla) celebraran l'EBAU en la setmana del 7 al 13 de juny.

A Castella-la Manxa, l'EBAU se celebrarà entre el 7 i el 9 de juny, mateixes dates que a Cantàbria i Madrid, encara que en aquesta última regió, les proves s'allargaran a quatre dies (fins al dia 10).

Entre el 8 i el 10 de juny estan cridats a examinar-se els alumnes de la Comunitat Valenciana, Aragó, Extremadura, Galícia, Astúries, País Basc i Balears. A Catalunya també se sotmetran a aquestes proves durant aquests dies, inclòs el dia 11.

A Castella i Lleó, l'antiga Selectivitat tindrà lloc els dies 9, 10 i 11 de juny, mentre que els estudiants canaris tindran quatre dies: el 9, 10, 11 i 12.

D'aquesta manera, en totes les regions l'EBAU tindrà una duració de tres dies, excepte Catalunya, Madrid i Canàries, on les proves s'estendran fins a quatre jornades.

EBAU EXTRAORDINÀRIA AL JULIOL EXCEPTE A CATALUNYA

Respecte a la convocatòria extraordinària, l'ordre ministerial estableix que les proves poden celebrar-se al juliol o al setembre, segons el que decidisca l'Administració educativa competent, és a dir, les comunitats autònomes. En el cas de celebrar-se el mes de juliol, els exàmens haurien de realitzar-se abans del dia 16, i en el cas de realitzar-se al setembre, també abans del dia 16 d'eixe mes.

En aquesta ocasió, les dates acordades per les diferents conselleries educatives són més dispars, si bé quasi totes han advocat per fixar la convocatòria al juliol. Només hi ha una regió que celebrarà l'EBAU extraordinària al setembre (Catalunya, els dies 7, 8 i 9 de setembre) i hi ha tres que celebraran la prova al juny: Navarra (els dies 23, 24 i 25 de juny), Castella-la Manxa (29 i 30 de juny i 1 de juliol) i Múrcia (30 de juny, 1 i 2 de juliol). Això sí, tots els territoris han acordat celebrar aquesta convocatòria en tres dies.

La majoria de comunitats celebrarà aquests exàmens en la setmana del 5 a l'11 de juliol. En els dies 5, 6 i 7 s'examinaran els estudiants de: Aragó, Cantàbria i La Rioja; el 6, 7 i 8 ho faran els de: Comunitat Valenciana, Madrid, Extremadura, Astúries, País Basc i Balears; i el 7, 8 i 9 els de: Castella i Lleó i Canàries.

Igual que en la convocatòria ordinària, els alumnes d'Andalusia, Ceuta i Melilla seran els que més tard facen les proves extraordinàries: el 13, 14 i 15 de juliol. Encara que a aquestes dates se suma Galícia.

PREGUNTES A TRIAR I DE TIPUS TEST

L'ordre ministerial contempla també, igual que ja va succeir l'any passat per la COVID-19, que només hi haurà "una única proposta d'examen amb diverses preguntes", però els alumnes podran triar, dins d'un número determinat prèviament per l'òrgan competent, quines preguntes contestar.

D'aquesta manera, el nombre de preguntes es fixarà de manera que "permeta a tot l'alumnat aconseguir la màxima puntuació en la prova, amb independència de les circumstàncies en les quals aquest poguera haver tingut accés a l'ensenyament i l'aprenentatge durant la suspensió de l'activitat lectiva presencial", recull l'ordre ministerial.

Respecte a la mena de preguntes que contindran els exàmens, l'ordre estableix que cadascuna de les proves constarà de "preguntes obertes i semiobertes que requeriran de l'alumnat capacitat de pensament crític, reflexió i maduresa".

Però, a més d'aquests tipus de qüestions, es podran utilitzar també "preguntes d'opció múltiple", és a dir, de tipus test, "sempre que en cadascuna de les proves la puntuació assignada al total de preguntes obertes i semiobertes abast com a mínim el 50%".

Destacats