25n
Orgull
Orgull

Estudiants de tot el món presenten a València els seus prototips del Hyperloop, el transport del futur

Estudiants de tot el món presenten a València els seus prototips del Hyperloop, el transport del futur
20/07/2021 -

La Universitat Politècnica de València (UPV) acull aquesta setmana la primera edició de la European Hyperloop Week (EHW), un esdeveniment internacional dedicat al transport del futur, el hyperloop, que permetrà traslladar passatgers i mercaderies a velocitats de més de 1.200 km/h d’una manera totalment sostenible.

Fins divendres que ve, la seu central és el pavelló d’esports de la UPV, transformat aquests dies en un immens taller en el qual els equips participants treballen sense parar en la posada a punt de les seues ‘pods’ –nom amb el qual es coneix a les càpsules o vehicles–, cuidant “fins al més mínim detall” dels sistemes mecànics, electrònics, de levitació i propulsió dels seus prototips.

En total, en l’EHW participen onze equips de manera presencial –amb més de 400 estudiants– altres tretze equips de manera en línia i set empreses especialitzades del sector, en un esdeveniment que fins ara només s’havia celebrat als Estats Units.

“Això és el futur i que els estudiants de Hyperloop UPV hagen aconseguit que la primera vegada que aquest esdeveniment se celebra fora dels Estats Units el faça a València és tot un repte i tot un èxit. Aquests dies, la nostra ciutat i la Universitat Politècnica de València, en particular, es converteixen en la capital mundial del Hyperloop, en un punt de trobada internacional que ens acosta a la pròxima revolució del transport”, ha asseverat la vicerectora d’estudiants i emprenedoria de la UPV, Esther Gómez.

Ha destacat, a més, que aquest esdeveniment suposa una fita per al programa de Generació Espontània de la UPV –en el qual s’enquadra l’equip Hyperloop UPV–, “un punt d’inflexió en el recorregut d’aquest projecte institucional de la Universitat Politècnica de València, que fomenta la realització d’activitats extracurriculars, contribuint al desenvolupament formatiu i l’adquisició de competències transversals de l’estudiant”.

Fins divendres que ve, tots els equips participen en els seus respectius boxs en una competició en la qual es valoren aspectes com l’escalabilitat, l’impacte en la societat, l’eficiència i la innovació dels prototips. I en paral·lel a la competició, se celebren xarrades, conferències i taules redones per a generar un intercanvi d’idees que potencie la relació empresarial i estudiantil.

Al costat de la UPV, participen també, entre altres equips, l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), l’Escola Politècnica Federal de Zurich (ETH Zurich), la Universitat Tècnica de Delft (LA TEUA Delft) i la Universitat d’Edimburg. Només entre ells ja sumen 1 or, 3 plates i 20 fases finalistes en les Hyperloop Pod Competition de SpaceX.

IGNIS

L’equip de la Universitat Politècnica de València participa en l’EHW amb IGNIS, un revolucionari prototip pel seu motor d’inducció electromagnètica. “És un motor únic, que creiem que és el futur, i amb el qual estem obtenint ja uns resultats realment espectaculars”, ha destacat, per part seua, Ferran d’Andrés, director de l’equip Hyperloop UPV.

“Aquesta tecnologia crea com unes càpsules que funcionen com un tren que viatja a l’interior d’un tub sense aire, i que permet, amb poca energia, aconseguir la velocitat d’un avió però amb la comoditat i la facilitat d’agafar el tren. És un concepte senzill perquè del que consisteix és a eliminar totes la forces que impedeixen el moviment del vehicle”, ha apuntat el director del projecte valencià en declaracions a Europa Press Televisió.

En la seua opinió, aquesta tecnologia no està tan llunyana d’implementar-se, ja que ha assegurat que comença a ser una opció valorada com “la millor alternativa entre els 400 i els 1.500 quilòmetres”. La infraestructura no seria molt diferent a la de l’alta velocitat ferroviària i permetria unir els centres de la ciutat en el major temps possible: “Es podria arribar de Madrid a París en una hora i quart”.

IGNIS es compon d’una estructura enterament realitzada en fibra de carboni, amb un xassís geomètricament optimitzat al costat d’una crestallera modular molt aerodinàmica, i un sistema de propulsió consistent en dos motors lineals d’inducció (LIM) alimentats per dues caixes de bateries capaços de proporcionar fins a 141 kW de potència elèctrica. Incorpora també 30 plaques de control que monitoren l’estat de tots els components per a garantir la seguretat del pod.

El dissabte 24 de juliol la competició es traslladarà fins al circuit Ricardo Tormo de Cheste, on correran els equips que, durant la setmana, hagen demostrat ser segurs i fiables en opinió del jurat tècnic, format per enginyers, professors i especialistes de diverses entitats col·laboradores. Cadascun d’aquests equips posarà en funcionament el seu pod en un raïl de proves de 168 m instal·lat en el cor del Circuit.

Ja el diumenge, l’embull núm. 2 del Port de València acollirà les dues últimes grans cites de la European Hyperloop Week (EHW). Al matí, obrirà al públic en general l’exposició de tots els prototips, amb la presència també dels equips participants en la competició i moltes de les empreses que activament treballen en el desenvolupament de Hyperloop. I ja a la vesprada se celebrarà l’acte oficial de clausura, amb el lliurament de premis als guanyadors d’aquesta primera edició de l’EHW.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + dotze =