25n
25N
25N

#EstoPasará, la plataforma de disseny amb idees creatives en temps de coronavirus

Aquesta plataforma aglutina propostes de disseny per a lluitar contra la pandèmia o per a conscienciar

#EstoPasará, la plataforma de disseny amb idees creatives en temps de coronavirus
31/03/2020 -

València Capital Mundial del Disseny 2022 ha llançat la plataforma #EstoPasará, un espai obert de disseny que aglutina idees i iniciatives creatives per a ajudar a suportar la quarantena i, per descomptat, millorar la vida de les persones en temps de coronavirus amb multitud de projectes per a totes les edats. Disseny de màscares, cursos formatius sobre disseny o activitats per als més menuts són algunes de les propostes que compartiran espai en aquesta plataforma global que, a més, anirà augmentant cada dia.

València Extra ha parlat amb Xavi Calvo, director estratègic de València Capital Mundial del Disseny 2022, que ens ha contat com va sorgir aquesta iniciativa: “Alguna cosa calia fer. El motor estava ja en marxa, ja que en la candidatura de València parlàvem del disseny com un procés per a identificar problemes a través de la participació d’usuaris, una eina que a curt termini havia de servir per a resoldre problemes i superar conflictes, i a mitjà i llarg termini ha de propiciar canvis sistèmics. Tal qual, literal, era una cosa escrita en el nostre preprojecte, així que només calia donar-li forma i l’equip de la Capitalitat (María Lapiedra com a directora de Comunicació) al costat de 3 dels ideòlegs de la Capitalitat (Vicent Llorens, Vicent Martínez i Vicente Pons) arredonirem la idea inicial”.

El resultat? Un portal que, diàriament, llança els diferents projectes per xarxes socials i que, a més, compta amb un butlletí informatiu amb alertes dels nous projectes que s’aniran incorporant. “Projectes industrials de producció de materials sanitaris, activisme social, campanyes de conscienciació, continguts culturals… Propostes, algunes, de lluita directa contra la pandèmia i, unes altres, per a fer la vida millor als qui estem confinats a casa”, apunta Xavi Calvo.

I tot això des d’un disseny més social que mai, que desmunta la concepció d’elitista o inaccessible que, encara hui, perdura. “Encara està molt arrelada eixa concepció del disseny com alguna cosa superflu o elitista, i amb el projecte de la Capitalitat volíem demostrar que el disseny és molt més, és benestar de les persones, és fer les coses una miqueta millor. Així que aquest moment ens posa a prova per a demostrar-lo”.

La plataforma #EstoPasará adopta el nom del lema de la Falla Municipal, ideada per Escif, per a sumar-se “al crit d’esperança”, però també per a fer valdre el paper del disseny en moments de crisis. “Intentem demostrar que el disseny és clau en aquests moments per a poder eixir reforçats” i afig que, “el millor és la calidesa amb la qual s’està rebent, es destil·la ànim i ganes d’ajudar. En general, totes i tots agraïm aquests projectes en aquests moments”.

En principi, aquesta plataforma tindrà la mateixa duració que la crisi sanitària provocada per la propagació del Covid-19 perquè la idea és que “quede com el que va passar quan tot haja passat”. Així i tot, explica Xavi Calvo, “com tot el que ocorre amb aquest gran projecte està viu, orgànicament, es modelarà segons necessitats”. #EstoPasará, que ha sorgit d’un moviment social sense precedents, ha tingut un gran acolliment en un moment en el qual la solidaritat també ha inundat tots els racons de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu − 10 =