25n
25N
25N

Els estibadors desconvoquen la vaga en els ports d'aquest dilluns després d'aconseguir un preacord

Els estibadors desconvoquen la vaga en els ports d'aquest dilluns després d'aconseguir un preacord
23/11/2019 -

Els estibadors han desconvocat la jornada de vaga en els ports programada per a aquest dilluns, dia 25, després d’aconseguir un preacord amb la patronal Anesco sobre el nou conveni del sector, segons van informar Ports de l’Estat i La Coordinadora, principal sindicat de l’estiba.

Les dues parts estan anomenades a una reunió aquest dilluns per a ratificar el preacord aconseguit en la mitjanit del divendres.

La consecució d’un acord final suposaria desconvocar també els aturs parcials d’una hora alterna als quals els estibadors estaven cridats a secundar des de dimarts que ve i fins al dissabte, segons va detallar La Coordinadora.

En virtut de l’acord, els estibadors i la patronal del ram convenen a aprovar un nou conveni per a aquests treballadors que es dediquen a la càrrega i descàrrega de vaixells en els ports, principal ‘porta’ d’entrada i eixida de les mercaderies del país.

El nou conveni suposa adaptar l’ara vigent a la reconversió del gremi de l’estiba aprovada fa dos anys que va liberalitzar el sector i el va adaptar a la legislació europea.

Els estibadors havien convocat aquesta setmana de vaga i aturs per a instar a la patrona a accelerar la negociació.

Segons aquests treballadors, en el cas que el seu conveni no s’adapte a la reforma de sector abans que concloga l’any, passaria a considerar-se nul i “la professió de l’estiba quedaria en uns llimbs legals sense cap garantia per als treballadors”.

El preacord reeixit fins ara és fruit de la negociació que les dues parts van emprendre dimecres passat per a evitar ‘in extremis’ les mobilitzacions en els ports.

CULMINAR RECONVERSIÓ DEL SECTOR

Així, amb la prevista consecució d’un acord sobre el conveni en la reunió programada per a aquest dilluns, la reestructuració del sector que l’anterior Govern va iniciar al començament de 2017 quedaria definitivament tancada.

L’acord sobre el conveni succeiria a l’aprovació el mes d’abril passat, en la Diputació Permanent del Congrés, del Reial decret llei que desenvolupa normativament la reforma aprovada en 2017.

Aquest Reial decret llei permet, entre altres mesures, abordar la subrogació d’estibadors, que el nou conveni ha de materialitzar, i activar la línia d’ajudes públiques per a prejubilacions que l’anterior Executiu va pactar amb el sector per a esmorteir els efectes de la reestructuració en l’ocupació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 4 =

lleida 2020
activem alfafar