Estañ: "La unitat no és un mantra, vull una organització plural però que no implique estar donant espectacle"

Guardar

Estañ
Estañ

El secretari general de Podem en la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, creu que el repte que té Podem per davant és ser capaç de mantindre un debat "responsable" i "honest" per a "tindre solucions, no per a veure qui té la culpa" dels resultats electorals. Al seu judici, hi ha hagut "moltes actituds irresponsables en aquests anys" i cal articular un espai per a debatre: "La unitat per a mi no és un mantra, jo vull una organització plural, però que siga una pluralitat que no implique estar donant espectacle".

En una entrevista concedida a Europa Press, Estañ ha assenyalat que una vegada s'ha tancat el cicle electoral després del 26M Podem ha de poder debatre i reflexionar sobre si, un debat "que no siga autoflagelar-se, que agrada molt, que no siga en la premsa i que siga amb temps i per a veritablement ser el projecte que vol ser".

El dirigent autonòmic ha incidit que la visió del debat no pot ser en termes "de bons i dolents, de lleials i deslleials, sinó de quines posicions té cadascun". La unitat, per a Estañ, "no pot significar pensament únic en cap cas" però cal tindre els debats "on toca, de la manera que toca i per a tindre solucions, no per a dir qui té la culpa".

Preguntat sobre si considera, com han apuntat algunes veus dins del partit, que existeix un "hiper lideratge excessiu" de Pablo Iglesias, ha mantingut que "Podem no hauria existit sense Pablo Iglesias, però no pot tot únicament dependre del que faça Pablo Iglesias", per la qual cosa advoca per avançar en una major territorialització "que genere altres lideratges més implicats en el territori".

"Som hui dia massa dependents de l'organització estatal, es va fer una primera estratègia en Vistalegre I d'apostar-ho tot a les generals, a partir d'ací havíem de tornar enrere en eixe camí i territorialitzar més, ací hem d'assumir responsabilitats tots. Hem estat fent eleccions tota l'estona, ara que aqueix cicle electoral s'ha tancat ja toca relaxar-nos", ha indicat.

Al seu judici, aqueixa falta d'estructura territorial arrelada ha influït, al costat de la desmobilització, en els "mals resultats" aconseguits en les municipals del 26 de maig i ha admés que tots tenen part de responsabilitat, encara que salva als actors municipals: "Crec que en molts llocs els majors responsables no estan en el municipal, i ací també m'incloc, han estat fent moltíssim treball, moltes campanyes sense pràcticament cap recurs".

Preguntat si creu que algú de la cúpula hauria de fer un pas arrere, ha afirmat que no és una qüestió "únicament de persones, sinó de funcionament, de veure com es planteja un projecte a llarg termini" i una vegada es faça, "hi haurà temps de dir si cal assumir responsabilitats o plantejar dimissions en tots els nivells", però "això és la part final d'un procés de reflexió".

Sobre si és partidari de convocar un Vistalegre III, Estañ ha indicat que ara cal decidir quines polítiques de govern es volen impulsar a nivell nacional i, a partir d'ací cal "fer una reflexió pausada" amb un debat polític i "no entre parts".

En el cas de la Comunitat Valenciana, Podem està ara immers en la negociació del Botànic II i una vegada reba la informació detallada des dels municipis i es reunisca amb els dirigents locals i nous regidors, plantejarà un Consell Ciutadà Autonòmic específic.

PROPORCIONALITAT EN EL BOTÀNIC II

Respecte al resultat en les autonòmiques valencianes, Estañ ha admés que "no va ser bo, però permet decantar quines polítiques es faran ara en el nou pacte de govern". Assegura que no s'ha penedit "en cap moment" de no haver-se postulat per a encapçalar la candidatura de Podem a la Generalitat perquè la seua aposta política és que una mateixa persona no pot ser portaveu, secretari general i a més, si es dóna el cas, conseller.

Ha subratllat en relació a les negociacions per a conformar el nou Consell que des de la seua formació van plantejar una "mínima avaluació" del Botànic I que els haguera agradat "més extensa", i ha agregat que cal garantir la proporcionalitat del resultat que van donar les urnes, sense exigir "ni més ni menys que el que els valencians van votar".

"Estem veient quin serà aqueix escenari i jo crec que si tots mantenim postures assenyades eixirà", ha indicat, encara que hi haja un context en el qual "alguns es volen permetre tindre més força de la que els valencians els han donat en les urnes".

Preguntat sobre si creu que el PSPV ha actuat com si tinguera majoria absoluta, ha apuntat que en una negociació "sempre hi ha diferents rols i papers, hi ha coses que a vegades sobren, a vegades ens acostumem a un tipus de negociació on es diuen coses que no es pensen simplement per a després poder baixar". "Ens entenem molt millor dient coses assenyades i no plantejant exigències de màxims que després sabem no es donaran".

"NO ENS INVENTAREM CONSELLERIES"

Respecte al mestissatge, Estañ incideix a defensar que no hi haja "compartiments estancs, llocs que siguen de cap partit" en les conselleries i "després ja en funció de la representativitat de cadascun vegem on cadascun aporta més", sempre amb l'objectiu que "hi haja la major cohesió possible".

Sobre el nombre final de conselleries, ha assenyalat: "No ens inventarem conselleries simplement per un encaix numèric, això seria molt mala posició". Preguntat sobre quines àrees voldria dirigir Unides Podem, ha explicat que "han de ser temes de govern, que es prenguen de debò totes les forces" perquè "no serveix de res que es diga 'vinga Podemos porta Habitatge' si després no hi ha un compromís efectiu de solucionar l'emergència habitacional", per exemple.

Estañ no és molt partidari que Turisme, per exemple, tinga una conselleria pròpia, sinó que estiga dins d'una visió dels sectors productius, i continua defensant la taxa turística, a l'espera que des de les altres 'potes' del *Botànic facen propostes alternatives "que generen ingressos, que ja existisquen o que no siguen invents perillosos". "Si hi ha una proposta millor, estem totalment oberts".

Al seu judici, el canvi climàtic "ha d'estar a tot arreu, però el que no pot ser és que no estiga en cap", i ha de tindre un impuls polític clar. Sobre si li atorgaria una conselleria, ha indicat: "Sí, fins i tot diria més, una posició no sé si de vicepresidència, no ho sé, però que tinga un espai propi i un calat transversal".

SEPARACIÓ DE PODERS

En relació al 'qui', Estañ ha assenyalat que el seu candidat a la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, "és un bon perfil i per això va ser candidat, té capacitat de gestió" però tampoc pot servir "per a tot". "En funció de quin acord s'arribe, plantejarem aqueixos perfils", ha indicat.

El dirigent de Podem considera necessària la divisió entre el poder executiu i el legislatiu, i es mostra partidari de no acumular càrrecs: "Qui estiga de conseller, que es dedique a ser conseller, i qui es dedique a ser diputat, a ser diputat".

Arxivat a:

Destacats