Especialistes debaten sobre la premsa satírica en la Biblioteca Valenciana

Guardar

totem_premsasatirica
totem_premsasatirica

Més de dues desenes d'especialistes (periodistes, filòlegs, historiadors, bibliotecaris, etc) debaten sobre la premsa i la comunicació satírica valenciana en les taules redones programades com a activitats complementàries de l'exposició "Premsa satírica i cultura popular valenciana" organitzada per la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu en el Monestir de San Miguel dels Reis.

Les taules redones s'inicien hui a les 17.00 hores amb 'Col·loquis i Col·loquiers', un gènere singular de la cultura popular de la societat valenciana en l'Edat Mitjana, que utilitzen uns mitjans d'expressió prototeatral juntament amb un gran enginy, plasticitat i dinamisme en el seu llenguatge que els fa peculiars.

La taula redona estarà introduïda per les interpretacions del que s'ha considerat com un col·loquier del segle XXI, Pep Gimeno 'Botifarra' i participaran Josep Lluis Marín, professor de la Universitat de València; María Josep Torres, bibliotecària Universitat Politècnica; Rosa Cañada, doctora en Història de la Universitat València i Joaquim Martí Mestre, professor Universitat València, moderats pel periodista Eugenio Viñes.

Altres quatre taules redones més abordaran les característiques de la premsa satírica valencià valenciana del període comprés entre els anys anteriors i posteriors a 1900.

El 3 de novembre es visionarà un documental sobre la revista 'La Traca' i el seu director Vicent M. Carceller, a la qual seguiran les intervencions del professor Francesc Martinez Gallego, co-comissari de l'exposició que sobre aquesta revista es mostra aquestes setmanes en la Universitat de València; la bibliotecària Àngels Aznar parlarà sobre 'El Cuento del dumenche' i el dibuixant Lamberto Ortiz (Lamber), sobre els dibuixants i il·lustradors de les publicacions de l'època.

El pròxim 17 de novembre el tema serà 'Cibersátira, Internet i xarxes socials', on s'analitzaran els nous canals i mitjans pels quals la informació satírica es comunica en l'era d'Internet. Moderada aquesta taula pel periodista Emili Piera, explicarà, entre altres, amb la participació de Raúl Salazar (El Jueves) i els músics Salvador Bolufer i Toni de l'Hostal.

L'1 de desembre serà el moment del paper de les 'Biblioteques, els bibliòfils i els col·leccionistes' en la recopilació i difusió del patrimoni hemerogràfic valencià i de la seua premsa satírica. A la mateixa han confirmat la seua assistència Rafael Solaz, Isabel Guardiola i Manuel Carceller.

Les activitats esmentades conclouran el 15 de desembre, encara que l'exposició seguirà sent visitable fins a gener, amb la taula de conclusions i clausura d'activitats, en les quals, entre altres, participaren els professors Francesc Perez Moragón i Gil-Manuel Hernández i del dramaturg José Sanchis Sinisterra.

L'exposició 'Premsa satírica i cultura popular valenciana. Dels col·loquiers a la cibersàtira' es realitza en homenatge a Ricard Blasco Laguna, intel·lectual i erudit valencià precursor dels estudis sobre la literatura satírica i popular valenciana, i exhibeix prop d'un centenar de capçaleres de publicacions satíriques que van tenir el seu moment d'esplendor en el segle XIX i principis del segle XX. Publicacions com 'El Mole', 'La Gaceta del Cielo', 'La Degollà', 'La Traca', 'La Risa', 'La Matraca', 'La Tronà' o 'El Tio Cuc' són algunes de les quals es poden contemplar.

Destacats