"Espanta la por" de l'ETNO difon en les escoles la tradició valenciana sobre la por amb motiu de Tots Sants

El diputat de Cultura, Xavier Rius, anuncia l'ampliació del projecte amb una proposta didàctica per a educació infantil i Primària que ajuda als xiquets i xiquetes a conéixer l'imaginari terrorífic valencià

Guardar

Espanta la por foto diputacio cultura xavier rius
Espanta la por foto diputacio cultura xavier rius

La Biblioteca i el Departament de Didàctica de l'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València posen en marxa per cinqué any consecutiu la campanya «Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians». Un projecte "que va nàixer per a reivindicar l'existència d'un element local, l'imaginari valencià sobre la por, que necessita tindre protagonisme en un moment de l'any en què la festa de Halloween apareix com a element global i homogeneïtzador", ha recordat el diputat de Cultura, Xavier Rius.

El projecte "ha superat totes les expectatives i després d'aprofundir en les disfresses l'any passat, enguany presentem com a novetat una proposta didàctica dirigida a les escoles en la que, de moment, participen més de 40 escoles", ha explicat Xavier Rius.

En 2020 Espanta la por entra de ple a les escoles a través d'una proposta didàctica per a educació Infantil i Primària que ajuda els xiquets a conéixer més i millor l'imaginari terrorífic valencià, els seus vincles amb la cultura mediterrània i les relacions amb la festa de Halloween al voltant de la celebració de Tots els Sants.

En el programa escolar, un monstre valencià serà el protagonista de cada curs i servirà de fil conductor en tots els àmbits de coneixement

A més de conéixer els nostres monstres, el programa escolar acosta als més xicotets una certa reflexió sobre la por, sentiment que no té per què ser negatiu, i els dota d'eines i personatges amb els quals allunyar el temor, en un any tan especial com el 2020.

En el programa escolar, un monstre valencià serà el protagonista de cada curs i servirà de fil conductor en tots els àmbits de coneixement. Així el gegant, la bruixa i el drac, acompanyaran als xiquets i xiquetes d'infantil de 3, 4 i 5 anys, respectivament. Quant a Primària, els cursos tindran a l'Home del sac (primer), la Quaratamaula (segon), l'Home dels Nassos (tercer), el Dimoni (quart), el Caro (cinqué) i Queixalets (sisé) com a personatges amb els quals s'endinsaran en l'anglés, el castellà, el valencià, les matemàtiques, la música o el coneixement del medi.

El material remés als centres escolars consta d'una guia del professorat en la qual s'aborden els elements educatius a tractar segons els cursos (competències, objectius, continguts, temes i criteris d'avaluació) i un material escolar a treballar a l'aula, en el qual s'indiquen els exercicis i treballs a desenvolupar per l'alumnat.

El projecte compta amb més de 40 escoles participants de diferents comarques i ha sigut coordinat i dirigit per Miquel Puig, amb la col·laboració d'Imma Ródenas, Eva Maria Martínez, Maria Giner i Josep Tébar. Les il·lustracions són obra de Lina Vila i el disseny ha sigut realitzat per Patricia Bolinches.

Tres àmbits d'activitats

A més del treball amb les escoles, el programa oferix un conjunt d'activitats que comprén tres àmbits:

El primer àmbit és el didàctic i infantil compost per tallers escolars i tallers familiars on a més de descobrir les mostres de l'imaginari valencià, també es propicia una reflexió al voltant de la por i dels éssers fantàstics entre els més xicotets: "De la taca al monstre" és un taller per a famílies que se celebrarà els diumenges del 25 d'octubre al 15 novembre. "La titella d'Espanta la Por" és també un taller per a escoles en el museu que se celebrarà de dimarts a divendres, del 20 d'octubre al 13 novembre.

Dins d'aquest àmbit l'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia ha editat el tercer volum de la col·lecció de contes infantils Espanta la por, un projecte que cada any publica un conte dedicat a un monstre concret.

Enguany s'ha editat el conte «L'home dels nassos», que narra les aventures d'un parell de xiquets a la cerca d'un ésser estrany que eix a la nit de cap d'any. Aquest conte ha sigut escrit per Miquel Puig i està il·lustrat per Patricia Bolinches.

L'àmbit infantil es completa amb tres espectacles teatrals per a famílies, realitzats en col·laboració amb el SARC de la Diputació de València.

En les activitats per a adults, Espanta la por recupera el teatre Crim al Museu per a adults, que es realitza a les sales d'exposicions de L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia. Un recorregut per la nostra història més negra a càrrec de la companyia Perros Daneses. 23, 24, 30 i 31 d'octubre a les 22.30 hores.

També es realitzarà un taller amb tècnica de risografia per a adults sense por. Un espai en el qual la por a l'error, la por d'equivocar-nos pot ser un una espenta per a la creació. 24 d'octubre i 7 de novembre. 10.30 hores.

Una altra activitat és la ruta macabra pel barri del Carmen. Recorregut pels escenaris de fenòmens màgics, supersticions i llegendes, i la persecució dels seus protagonistes, quasi sempre dones (bruixes). 7 i 14 de novembre. 19.00 hores.

El tercer àmbit està compost per les activitats que es realitzen des de les biblioteques i els museus locals que converteixen la campanya en un fenomen que abasta tot territori valencià. Per quart any s'ha convidat a participar les biblioteques públiques i els museus etnològics locals. En 2020, malgrat les circumstàncies marcades per la COVID-19, més de 80 centres s'han implicat per a realitzar el seu propi Espanta la por. A través de les recomanacions lectores i de les animacions a la lectura ajudaran a difondre l'imaginari valencià de la por de nord a sud del nostre territori.

Aquesta campanya de col·laboració cada any analitza els resultats i comparteix les experiències de tots els centres participants. La iniciativa està inclosa en el Pla Valencià de Foment Lector 2017-2021 "Llegim, llegim, llegim" de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques (Generalitat Valenciana) i compta amb el suport del Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) que forma els professionals bibliotecaris valencians en aquesta temàtica.

El projecte Espanta la por compta amb la col·laboració de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València (EASD), SARC – Cultura Diputació de València, Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteca (GVA), el Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).

Destacats