Duque afirma que Espanya tindrà accés a totes les vacunes que aprove l'Agència Europea del Medicament

Guardar

vacuna-fisabio
vacuna-fisabio

El ministre de Ciència, Pedro Duque, ha assegurat aquest dimecres que Espanya "tindrà accés a totes les vacunes" enfront de la Covid-19 "que s'aproven per part de l'Agència Europea del Medicament encara que siga de manera provisional". "Per descomptat, tindrem accés a elles", ha afirmat, al mateix temps que ha ressaltat que aquest país és "membre del consorci" europeu per a la compra d'aquesta vacuna "des del primer moment".

En aquesta línia, Duque ha assenyalat que en aquest cas els espanyols "en el mateix vaixell" que "tots els ciutadans de la Unió Europea (UE)" i ha considerat "enormement positiu l'acord europeu" aconseguit "per a evitar que els països europeus pogueren estar en competició entre ells" per eixa vacuna.

Així mateix, el ministre ha manifestat que eixe acord i l'Agència Europea del Medicament garanteixen que quan aquest producte estiga disponible per a Europa "tindrà l'eficàcia i la seguretat necessària".

El titular de Ciència s'ha pronunciat d'aquesta manera en la roda de premsa que ha oferit després de visitar al costat del president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, les instal·lacions de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) al Parc Científic de la Universitat de València, preguntat per si Espanya forma part del consorci europeu per a la compra la vacuna enfront de la Covid-19 i per si ha comprat ja alguna.

"Espanya és membre del consorci des del primer moment. Les nostres autoritats del Ministeri de Sanitat tenen un paper enormement rellevant en la selecció de vacunes i en tot el que s'està duent a terme" referent a això, ha respost Pedro Duque. Després d'això, ha exposat que "hi ha tres, quatre o cinc països a Europa que tenen molta experiència en negociació amb la indústria farmacèutica per a la consecució de vacunes" i ha ressaltat que "un és Espanya".

Duque ha indicat també que "l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha estat treballant tots els dies" en aquest àmbit i ha comentat que es manté "una videoconferència totes les setmanes amb el Ministeri de Sanitat per a recaptar la informació" corresponent. "Ha sigut una etapa molt activa", ha afegit.

A continuació, el ministre de Ciència ha declarat que "totes les vacunes que compre el consorci de la Unió Europea estaran disponibles, per descomptat, també per als espanyols".

"Espanya tindrà accés a les vacunes, a totes les vacunes que s'aproven per part de l'Agència Europea del Medicament encara que siga de manera provisional. Per descomptat, tindrem accés a elles, estem dins del consorci. Estarem en el mateix vaixell, amb tots els ciutadans de la Unió Europea", ha insistit.

"Crec que s'ha signat fa dos o tres dies un acord amb una de les empreses i dins d'eixe acord Espanya comprarà totes les vacunes que es vegen necessàries o que ens corresponguen", ha afegit Pedro Duque respecte a la compra d'aquests productes enfront de la Covid-19 per part d'Europa.

"NÚMERO DE DOSI LIMITAT"

Igualment, ha comentat que cal tindre en compte i "és important saber" que "les empreses estan ara començant" i que "podran donar un número de dosi limitat", al mateix temps que ha indicat que eixa és una qüestió en la qual es treballa i que "s'està desentranyant" en l'actualitat.

El ministre de Ciència ha qualificat d'"enormement positiu l'acord europeu al qual s'ha arribat" sobre l'accés a la vacuna enfront de la Covid-19 "per a evitar que els països europeus pogueren estar en competició entre ells" per aquesta medicació i s'ha mostrat "molt orgullós" del paper jugat per la Comissió Europea referent a això.

D'altra banda, preguntat per la seguretat de la vacuna i per la seguretat de la qual parlen alguns països, Duque ha respost que no deuria ell jutjar "el que fan les autoritats sanitàries d'altres països perquè tindran els seus motius" i ha al·ludit de nou a l'Agència Europea el Medicament i a l'espanyola, "que estan d'acord amb les agències dels Estats Units, Austràlia i de molts altres llocs i que tenen més o menys els mateixos tipus de procediments".

El ministre ha destacat que ell no és "un professional de la salut" però ha manifestat respecte a la seguretat de la vacuna que "tothom entén que injectar alguna cosa a algú sa és una cosa molt compromesa que no es pot fer a la lleugera".

"VACUNES EN PROVES D'ací a poc"

En aquesta línia, ha afirmat que "existeix una sèrie de passos que s'han de donar" com aprovar "la seguretat de la vacuna, provar que genera un efecte positiu i fer proves molt més àmplies que diguen si hi haurà algun tipus d'efecte secundari".

"Cal tindre desenes de milers de persones en proves", ha afegit, després del que ha assenyalat que "a Espanya es començaran a posar vacunes en proves d'ací a poc". Ha considerat que "el procediment que s'està seguint dins de l'Agència Europea del Medicament és el que garanteix que una vegada que se servisca des d'Europa una vacuna al públic tindrà l'eficàcia i la seguretat necessària".

"CONFIANÇA ABSOLUTA"

Per part seua, el president de la Generalitat valenciana ha mostrat la seua "confiança absoluta" en la ciència per a "donar resposta" a la pandèmia encara que ha matisat que "necessita els seus temps" per a "donar seguretat".

Puig ha agregat que l'espanta "molt" l'"espècie de competició" que estan fent alguns països per a tindre la vacuna. "Cal tindre garanties, la vacuna és una qüestió molt seriosa. La ciència té el seu temps", ha afegit, a més de ressaltar que "mai hi ha hagut tants investigadors treballant" en aquest assumpte.

Destacats