25n
25N
25N

Arriben les primeres vacunes d'AstraZeneca

El Govern i les CCAA van acordar que aquesta vacuna s’administre únicament a persones entre els 18 i els 55 anys

Arriben les primeres vacunes d'AstraZeneca
06/02/2021 -

Les primeres dosis de la vacuna d’AstraZeneca contra el coronavirus arribaran a Espanya en la vesprada d’aquest dissabte, segons ha anunciat el Ministeri de Sanitat.

Aquesta vacuna s’administrarà només a persones amb edats compreses entre els 18 i els 55 anys, segons van acordar el Ministeri i les Comunitats Autònomes en el si de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Espanya segueix així el deixant d’altres països europeus com França, Alemanya o Bèlgica que han recomanat el seu ús únicament per a menors de 65 anys per falta d’evidències sobre la seua efectivitat, enfront d’uns altres com el Regne Unit que sí que la inoculen en majors d’eixa edat.

La setmana passada, l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglés) va recomanar autoritzar la vacuna d’aquesta farmacèutica per a persones adultes, també en el cas dels majors de 65 anys. En qualsevol cas, cada país decideix sobre aquesta qüestió.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ja va avançar aquesta mateixa setmana que Espanya podria no seguir aquesta recomanació i seguir els passos d’Alemanya, on el grup d’experts que assessora el Govern en matèria de vacunació ha recomanat que la vacuna desenvolupada per la companyia farmacèutica no s’administre a persones majors de 65 anys per evidència científica “insuficient”.

Els assajos realitzats per AstraZeneca al Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica van mostrar que la vacuna era segura i eficaç per a prevenir la Covid-19 en persones a partir de la majoria d’edat. Aquests estudis van involucrar a unes 24.000 persones en total, però la majoria d’ells tenien entre 18 i 55 anys, per la qual cosa no hi ha suficients resultats en participants majors d’eixa edat per a proporcionar una xifra d’eficàcia de la mateixa en aqueix tram.

La Comissió de Sanitat va aprovar aquest dijous que les primeres dosis d’aquesta vacuna que arriben a Espanya, que rebrà 1,8 milions de dosis aquest mes de febrer, vagen destinades als professionals sanitaris i sociosanitaris en actiu no inclosos en els grups 2 i 3.

Així, les primeres dosis que arribaran en la vesprada d’aquest dissabte seran per al personal que no és de primera línia i que treballa en centres i establiments sanitaris i sociosanitaris, segons la definició recollida en l’Estratègia de Vacunació aprovada per Sanitat.

Arribaran a les instal·lacions logístiques de la companyia a Espanya i l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) serà l’encarregada de la distribució fins als punts designats per les Comunitats i Ciutats Autònomes.

SEGONA DOSI: ENTRE DEU I DOTZE SETMANES DESPRÉS

La vacuna COVID-19 AstraZeneca s’administra en dues injeccions al braç, la segona entre 4 i 12 setmanes després de la primera. En la reunió d’aquest divendres, s’ha aprovat que l’interval recomanat en l’administració siga de 10 a 12 setmanes entre la primera i segona dosi, tal com va avançar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la celebració del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut del passat 3 de febrer.

Aquesta mateixa Comissió de Sanitat va acordar aquesta setmana que a partir dels 80 anys únicament s’administrarien vacunes basades en ARNm, és a dir, les de Pfizer-BioNTech i Moderna.

QUATRE MILIONS DE VACUNES AL FEBRER

Espanya rebrà aquest mes uns quatre milions de dosis de les tres vacunes contra la Covid-19 autoritzades fins al moment per l’Agència Europea del Medicament, que permetran immunitzar a dos milions de persones, al voltant del 4 per cent de la població espanyola.

En concret, arribaran fins a 1.810.575 dosis de la vacuna AstraZeneca, així com 1.779.579 de la vacuna de Pfizer i BioNTech –a les quals se sumarà una altra partida de 2.750.040 al març– i fins a 412.000 dosis de la immunització de Moderna.

Amb ella, així com unes altres que puguen ser aprovades a Europa com Janssen, Novavax i Curevac, Sanitat espera que al voltant dels mesos de març i abril hi haja un increment “molt important” de les dosis disponibles a Espanya.

La previsió que maneja l’Executiu és la d’arribar a l’estiu amb el 70 per cent de la població espanyola immunitzada, més de 33 milions de persones.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + 17 =