caixa popular

Espanya incompleix la Carta Europea de les Llengües Regionals segons la Plataforma per la LLengua

Els principals incompliments de l’Estat espanyol tenen lloc en els àmbits de la justícia i les administracions públiques

Espanya incompleix la Carta Europea de les Llengües Regionals  segons la Plataforma per la LLengua
16/07/2018 -

La Plataforma per la Llengua ha presentat un informe al Comité d’Experts del Consell Europeu on es confirma que l’Estat espanyol incompleix el tractat internacional de promoció de les llengües regionals o minoritàries com és el cas del valencià. Així ho ha denunciat l’entitat que davant el Comité d’Experts que avalua el seu compliment.

L’informe, coordinat per la Plataforma per la Llengua juntament amb la Fundació Catalunya, ha comptat amb la contribució d’entitats de tot el domini lingüístic com Acció Cultural del País Valencià  o Escola Valenciana, entre d’altres. Segons l’estudi, que avalua els últims tres anys, els principals incompliments de l’Estat espanyol tenen lloc en els àmbits de la justícia i les administracions públiques.

En relació amb el primer punt, la Llei orgànica del poder judicial no garanteix que els òrgans jurisdiccionals menen els procediments en català a petició d’una de les parts i, a més, no exigeix el nivell de suficiència en català als jutges que demanen plaça a territoris del domini lingüístic català. Per complir plenament amb aquests articles de la CELRoM, el Comité d’Experts ja va remarcar en el darrer cicle d’avaluació que l’Estat espanyol hauria de reformar la llei per garantir que el català puga ser utilitzat pels òrgans jurisdiccionals a petició d’una de les parts, com també que s’hauria d’exigir el requisit lingüístic a jutges, magistrats i personal al servei de l’Administració de justícia. Tanmateix, l’Estat espanyol no ha emprés cap acció per canviar aquesta situació, i les Corts espanyoles han rebutjat totes les iniciatives que buscaven revertir aquests incompliments.

En matèria d’administracions públiques, el Comité d’Experts ha dictaminat que l’Estat espanyol hauria de garantir que les autoritats administratives usin el català en les seues comunicacions amb els ciutadans. Novament, la manca de requisit lingüístic per a moltes de les posicions de l’Administració general de l’Estat als territoris del domini lingüístic català impedeix complir amb aquest article, fet que té com a principal conseqüència la successió de casos de discriminació lingüística de catalanoparlants quan es dirigeixen en català a funcionaris de l’Estat espanyol. Pel que fa al dret d’utilitzar el català amb òrgans administratius estatals que tenen la seu fora del domini lingüístic, la Llei de règim jurídic del procediment administratiu comú exclou directament aquesta possibilitat. Malgrat que el Comité d’Experts ha manifestat també que el redactat actual de la llei impedeix complir amb les disposicions de la CELRoM, l’Estat espanyol tampoc no ha fet res per solucionar aquestes discriminacions estructurals.

En els propers mesos el Comité d’Experts dictaminarà quines són les disposicions de la CELRoM que l’Estat espanyol segueix incomplint i emetrà les seues recomanacions sobre els canvis legislatius que s’han de fer. Malgrat els darrers requeriments ignorats, i tot i que les resolucions del Consell d’Europa no són d’obligat compliment, des de la Plataforma per la Llengua esperen que una nova resolució en aquest sentit supose un element de reacció per a l’Estat espanyol, i s’inicie així un període de reversió de les polítiques discriminatòries, que han estat una constant des de la signatura de la Carta.

Un tractat internacional per protegir les llengües històriques

La CELRoM és un tractat promogut pel Consell d’Europa l’any 1992 que té com a objectiu protegir les llengües històriques d’Europa que no tenen caràcter oficial a nivell d’estat, anomenades també regionals o minoritàries. Amb aquest objectiu, la Carta compromet els Estats signants i ratificats a garantir uns drets mínims en matèria d’educació, justícia, administracions públiques, mitjans de comunicació, cultura, activitat econòmica i cooperació transfronterera.


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + quinze =

Paiporta
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris