25n
25N
25N

La gratuïtat de l'educació infantil per a PP i CS passa per centres privats, no per ampliar la xarxa pública

Tots dos partits aposten per un “xec escolar” generalitzat independentment de l’escola o el nivell de renda

La gratuïtat de l'educació infantil per a PP i CS passa per centres privats, no per ampliar la xarxa pública
22/05/2019 -

Des dels cinc principals partits que concorren a les eleccions municipals a València hi ha una aposta comuna. Tant Compromís, PSPV, UP-EUPV, PP i Ciutadans han apostat per estendre la gratuïtat de l’educació infantil de zero a tres anys. En el bloc de la dreta, no obstant això, no implica estendre la xarxa pública, sinó per generalitzar un “xec escolar” que pague les matrícules en centres privats.

Tant el candidat de Ciutadans, Fernando Giner, com la candidata del PP, María José Català, s’han pronunciat en diverses ocasions sobre aquest nou “xec escolar” també proposat per la ultradreta de Vox, però no per l’ampliació de les ‘Escoletes’ públiques. Tots dos han fet els seus càlculs: segons el candidat del partit de Rivera, preveu una despesa de 14,5 milions d’euros; segons la popular, aquesta partida seria de 35 milions.

L’última vegada que el tema va ser rescatat va ser dilluns passat, en el debat dels candidats municipals organitzat per À Punt. “Crearé un xec escolar de zero a tres anys perquè ser pare i mare, i treballar a València, siga possible”, ha promés Giner. La setmana passada Català, amb un discurs molt semblant, va assegurar que és “molt important” la gratuïtat de l’educació infantil mitjançant aquests xecs escolars, “amb independència del model educatiu públic, privat o concertat que trien els pares”. Alguna cosa que, va assegurar, no tindrà “limitacions en funció de la renda“.

“Cal ser un bon gestor i, sobretot, saber on estan les prioritats de les famílies que viuen en els barris de la nostra ciutat i que necessita, per exemple, una escoleta municipal pública“, va respondre la candidata socialista Sandra Gómez a Giner. Des de la formació de Joan Ribó, Compromís, també defensen la posada en marxa de noves escoletes públiques. Posen com a exemple la de Massarrojos, que l’ajuntament va rehabilitar i ara gestiona directament la Generalitat: va assegurar que l’objectiu “a mitjà termini” és ampliar aquests centres amb un “bon professorat” i “instal·lacions molt bones”.

De 350 a 30 euros

“El xec escolar pot estar operatiu aquest mes de setembre, perquè és alguna cosa que ja existeix i consisteix a gestionar-ho millor”, va assenyalar Giner en l’anterior debat. L’Ajuntament de València té en marxa un sistema de ‘xec’ que pretén facilitar l’accés a aquest nivell educatiu a famílies amb pocs recursos econòmics. Assenyalen des de l’Ajuntament que és una “eina” per a fomentar la “igualtat” d’oportunitats. La regidoria encarregada de dur a terme aquesta mesura va ser la de María Oliver, la candidata d’UP-EUPV a l’alcaldia i sòcia de La Nau. Oliver va assenyalar el mes passat la necessitat d’avançar per a ampliar la xarxa pública d’escoletes: “Quan entrem al govern en 2015 ens trobem amb les escoles infantils més cares, amb 350 euros, i hem aconseguit reduir el seu preu fins als 30 euros”, va assenyalar durant el debat.

Aquesta baixada de preu és conseqüència, va assegurar fa unes setmanes la candidata d’UP-EUPV, de la gestió directa. Unes escoletes públiques mantingudes amb els impostos de tots són, així, més barates que la generalització d’un xec escolar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × tres =

museo prehistoria