25n
25N
25N

Escola Valenciana impulsa set festes per mantindre viva la memòria de Vicent Andrés Estellés

Escola Valenciana impulsa set festes per mantindre viva la memòria de Vicent Andrés Estellés
12/09/2019 -

El proper divendres 13 de setembre, Guardamar del Segura arrancarà les festes d’homenatge a Vicent Andrés Estellés. Li seguirà Burjassot (14 de setembre), València (15 de setembre), Sant Vicent del Raspeig (20 de setembre), Cocentaina (20 de setembre), Estivella (20 de setembre) i la Romana (27 de setembre).

Guardamar del Segura (Baix Segura)

La sisena edició de la Festa Estellés que organitza La Gola de Guardamar del Segura, entitat federada a Escola Valenciana, tindrà lloc el proper divendres 13 de setembre a les 21 hores al pati de la Casa de Cultura. Cal escriure un correu a lagolaguardamar@gmail.com per confirmar-hi assistència.

L’Ajuntament de Guardamar del Segura ha col·laborat en l’organització d’aquesta iniciativa.

Burjassot (Horta Nord)

En el marc de la «Xa Nit Estellés a Burjassot: 1979-2019, 40 anys d’homenatges al nostre poeta», el poble natalici de Vicent Andrés Estellés commemorarà el llegat del poeta de meravelles de la mà de l’Associació Cultural El Bassot, en col·laboració amb la Coordinadora Horta Nord pel Valencià, Aviva Burjassot i Escola Valenciana.

Els actes de la Xa Nit Estellés arranquen el proper dissabte 14 de setembre a les 19 hores a la Plaça de l’Ajuntament de Burjassot amb la Ruta Estellés, conduïda per Isabel Anyó i Vicent Anyó. Més tard, a les 21 hores, l’organització ha previst el tradicional sopar i l’actuació de la cantautora GEM a l’antic Mercat, a més del recital de poemes estellesins amb la col·laboració del públic.

Enguany, aquesta trobada amb la cultura pren un significat més especial, perquè recorda els joves que van fer possible el primer i únic homenatge en vida del poeta que es va desenvolupar a Burjassot l’any 1979. Ara com ara, molts dels joves d’ençà d’aquell dia continuen amb la flama de la memòria viva del poeta i han format part de l’organització de l’actual reconeixement.

L’Associació Cultural El Bassot ha creat samarretes amb el disseny del cartell que l’artista Josep Renau creà amb motiu de l’homenatge de 1979. Les persones que vulgen acudir al sopar (14€) i adquirir la samarreta commemorativa (13€) han de reservar al correu estellesiburjassot@gmail.com. Cal incloure nom i cognoms i especificar si es fa la reserva per al sopar i la samarreta o bé per a una de les dues coses. És important indicar si es vol un menú vegetarià o vegà i la talla de samarreta.

València

El proper diumenge 15 de setembre a les 11 hores, la CAPPEPV – València per la Llengua convida la ciutadania a gaudir d’una ruta cultural i literària per la València de Vicent Andrés Estellés. L’assistència reviurà l’obra del poeta davant de llocs emblemàtics relacionats amb la vida i obra de l’autor.

En aquesta tercera edició de la ruta literària, Isabel Anyó Andrés, neta del poeta, guiarà els assistents pels diferents monuments del patrimoni històric de València i recitarà fragments de l’obra de l’autor relacionats en aquests espais. Al final de la jornada es farà un dinar cultural a Ca Bassot.

El punt de trobada per encetar la Ruta estellesina és la Plaça de l’Ajuntament de València. Les persones que vulguen participar en aquesta iniciativa han d’emplenar aquest formulari o bé enviar un correu a cappepv@fev.org amb el nom i cognoms, nombre de persones que volen participar-hi i si aniran al dinar.

La IIIa Ruta cultural i literària ha sigut organitzada per la CAPPEPV – València per la Llengua, en col·laboració amb l’Associació Cultural Bassot, Escola Valenciana i la Generalitat Valenciana.

Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí)

La Cívica i Escola Valenciana han organitzat dos activitats per retre homenatge a Vicent Andrés a Sant Vicent del Raspeig. El primer acte és un taller de poesia per a xiquetes i xiquets en edats compreses entre els 5 i els 12 anys. La trobada literària es desenvoluparà el proper 18 de setembre a les 17 hores a Libros 28 (carrer Villafranqueza, 16. Sant Vicent del Raspeig).

El segon acte per fer valdre el llegat del poeta és la Nit Estellés, que tindrà lloc el divendres 20 de setembre a les 21 hores. Es tracta d’un sopar de cabasset durant el qual les persones que ho desitgen podran recitar poemes estellesins. La vetllada es clourà amb l’actuació de Vicent Roig.

Per al sopar de germanor, l’organització ha previst un centenar de cadires i taules. Cal reservar al correu lacivica@lacivica.cat o bé telefonar al 607 930 565. L’Institut d’Estudis Catalans, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural del País Valencià d’Alacant i Libros 28 participen en aquest homenatge, que també ha comptat amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig.

Cocentaina (l’Alcoià-Comtat)

Cocentaina celebra el divendres 20 de setembre la Nit Estellés per recordar el llegat poètic del «fill del forner, que feia versos». L’acte, organitzat per El Guaret i l’Ajuntament de Cocentaina, arranca amb una ruta itinerant a les 20 hores al Pla de la Font com a punt de partida. A més, la vetllada comptarà amb les actuacions d’educands i de les dues bandes de música de Cocentaina, que seran les encarregades d’amenitzar.

La Coordinadora pel Valencià Alcoià-Comtat i Escola Valenciana donen suport a aquesta activitat que recupera la memòria del referent cultural Vicent Andrés Estellés.

Estivella (Camp de Morvedre)

El Centre Cultural d’Estivella acull la IIa Festa Estellés el divendres 20 de setembre a les 20 hores. La neta del poeta, Isabel Anyó, obrirà l’acte i compartirà amb l’audiència la vessant més familiar de Vicent Andrés Estellés.

Després, es desenvoluparà la conferència «Recordant Estellés». Amb aquesta ponència l’assistència podrà endinsar-se en l’obra poètica de l’autor de Burjassot. Durant la vetllada, les persones que vulguen tindran l’oportunitat de recitar poemes d’Estellés.

L’organització ha previst un sopar de cantell a les 21 hores en el pati del Centre Cultural. Aquest acte ha estat organitzat per l’Associació Cultural Arrels en col·laboració amb Escola Valenciana i l’Ajuntament d’Estivella.

La Romana (les Valls del Vinalopó)

Vora una desena d’associacions de les Valls del Vinalopó, que promouen la cultura i reivindiquen el valencià com a llengua de cohesió social, es donaran cita a l’Ombria de l’Algaiat (la Romana), per retre homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés, el proper divendres 27 de setembre a les 20 hores.

Es tracta de la «IIIa Nit Estellés» que organitzen de forma conjunta la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó, l’Ateneu Cultural Republicà de Petrer, el Rogle de Novelda, Cau d’Arrels – Associació pel Patrimoni Històric i Cultural del Pinós i Escola Valenciana. Enguany, se suma l’Ajuntament de la Romana, la Colla Els Ous i el Sarnatxo i la recent creada Muixeranga de les Valls del Vinalopó.

Aquestes entitats del sud del País Valencià fan coincidir el poble amfitrió de la Trobada d’Escola en Valencià de les Valls del Vinalopó amb el poble organitzador de la Festa Estellés, amb l’objectiu de fer valdre la llengua, les arrels, el patrimoni cultural i paisatgístic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + deu =

torrent