25n
25N
25N

Escif critica la plantada que vol fer l'Ajuntament de "La Meditadora": "No és una falla"

Escif critica la plantada que vol fer l'Ajuntament de "La Meditadora": "No és una falla"
21/05/2021 -

L’artista urbà Escif, un dels responsables del projecte de la falla municipal de 2020, s’ha mostrat “sorprés” per l’anunci realitzat per l’Ajuntament de València que plantarà i cremarà enguany -entre el 31 d’agost i 5 de setembre- els monuments municipals del passat any i que es van veure interrompudes per l’esclat de la pandèmia.

D’aquesta manera, d’acord amb els plans del consistori, la falla ‘Açò també passarà’, popularitzada per la figura central de ‘La meditadora’ -de la qual es va cremar el cos, però es va conservar el cap- i la falla infantil ‘Saps qui soc?’ es plantaran i cremaran al setembre, mentre que les contractades d’enguany ho faran al març de 2022 i que per a aqueix exercici no hi haurà concurs i no es construirà un monument nou. Els recursos econòmics que s’estalviaran en les Falles de 2022 es destinaran a incrementar les ajudes previstes a les comissions falleres.

En un comunicat titulat ‘Un cap sense cos’, Escif critica que ha hagut d’assabentar-se d’aquesta notícia “per la premsa”. El creador recorda que “el projecte de la meditadora es va veure interpel·lat per l’estat d’alarma i, davant la inesperada situació de la crisi del Covid, l’Ajuntament de València va decidir cremar, a porta tancada, el cos de la meditadora, deixant òrfena la part alta del monument”. Per això, ‘La meditadora’ no va poder acabar de muntar-se i “es va quedar a mig fer, cos i ment van quedar separades”.

“Afortunadament –prossegueix– el seu missatge va transcendir la forma, arribant al cor de moltíssima gent, ocupant portades dels principals mitjans del món, inundant les xarxes amb missatges de pau i esperança”.

Considera Escif que les restes del monument, el cap i els muscles, van quedar “atrapats en un embull del port, abandonats a l’esdevenir d’una realitat completament imprevisible”, al mateix temps que recalca que “el cap i els muscles no són la meditadora”.

“SÓN LES RUÏNES D’UN PROJECTE”

“Són les ruïnes d’un projecte, les brases que van resistir, el record de l’esdevingut. La meditadora va abandonar el seu cos el dia que aquest va ser incinerat. Aquest any 2021, en la plaça de l’Ajuntament, no tindrem la nostra falla. No. No es planta la meditadora. Si un fragment, una al·lusió, un mausoleu. És un acte simbòlic, però no és una falla”.

I acaba: “Tant de bo aquest cap, que va resistir la pandèmia, continue catalitzant el mateix sentiment de pau i esperança. Tant de bo la meditadora es recorde meditant i no com un cap tallat, com trofeu de Perseo. Tant de bo tota aquesta crisi ens permeta concedir-li a la cultura l’immens valor social que té com a base de tot el que som, però sobretot, com a fonaments del que volem ser. Cremar el cap d’una dona en la plaça de l’Ajuntament no és el projecte que presentem fa dos anys. No. No és la meditadora. És el record simbòlic d’una falla, ja històrica, que es va quedar sense plantar”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × tres =