L'Escalante tanca temporada amb més del 90% d'ocupació, més presència femenina i una aposta didàctica

Guardar

teatre_escalante
teatre_escalante

El projecte artístic del Teatre Escalante, dependent de la Diputació de València, afronta el final de temporada amb una millora en la paritat de gènere, continuïtat de projectes, noves iniciatives, una aposta didàctica per les arts escèniques i més d'un 90 per cent d'ocupació.

Així figura en les dades de l'informe final de temporada 2018-2019 i en l'estudi del mateix període que analitza la presència de les dones en els diferents àmbits de la creació i gestió dels espectacles programats, segons ha informat la corporació provincial en un comunicat.

"Continuem analitzant els resultats de cada temporada teatral per a constatar en quina mesura anem complint els objectius que ens hem marcat. L'índex d'assistència als espectacles augmenta any rere any, reforcem les produccions pròpies i augmentem el programa d'activitats, i finalment apostem per la consolidació de la paritat com un principi irrenunciable", ha manifestat el director de l'Escalante, Josep Policarpo.

L'oferta teatral de l'Escalante va abastar 18 espectacles dels quals tres van ser produccions pròpies en valencià i una, una reposició. Muntatges interdisciplinaris --teatre, dansa, circ, marionetes, etc.-- que es van materialitzar en 136 funcions --105 en sessions matutines, que van gaudir els alumnes d'Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat procedents de 297 centres de la Comunitat-- i la resta, 31 representacions, en funcions vespertines i obertes al públic familiar i adult.

La programació va acaparar l'atenció de més de 25.000 espectadors, la qual cosa es tradueix en el 91% d'ocupació i un augment de tres punts percentuals respecte a la temporada anterior, amb el 88% de l'aforament total.

CICLE MEMÒRIA HISTÒRICA, EL MÉS EXITÓS

Entre els muntatges o cicles que van superar més del 90% d'ocupació destaca el cicle Memòria Històrica amb un 94,4%; les produccions pròpies 'Yolo' amb un 93% i 'Anna i la màquina del temps', amb un 93,2%; els espectacles pertanyents a Escena Diversa, 'En els Núvols' i 'Pop-Up', que van obtindre un 97,2% i 92% d'aforament, respectivament; i "èxit rotund" també de públic per a una de les propostes de Menut Teatre, 'Xicotet Big Blue', amb el 97,7%.

Com encara no té una seu estable, l'Escalante va desenvolupar el seu programa escènic en diferents espais gràcies a la col·laboració d'algunes institucions públiques i sales privades de la ciutat. D'aquesta manera, els seus espectacles van pujar a l'escenari del Teatre Martín i Soler, la Sala Matilde Salvador, el Teatre Rialto, la Sala Russafa o la Carme Teatre.

Al costat de la programació oficial, l'Escalante va desenvolupar també aquesta temporada col·laboracions amb diferents festivals d'arts escèniques de la ciutat, com Russafa Escènica, i Dansa València. Finalment, la Delegació de Teatres de la Diputació també ha col·laborat amb els festivals Tercera Setmana i Sagunt a Escena.

CONTINUÏTAT I NOUS PROJECTES

D'altra banda, la institució provincial ha destacat també el bon acolliment de les II Jornades de creació de Teatre Infantil i Juvenil- Escalante desenvolupades al costat de l'Associació Valenciana d'Escriptors i Escriptores Teatrals (AVEET), així com la concurrència a la convocatòria del Premi de Teatre Infantil i Juvenil que cada any convoca l'Escalante i que aquesta edició va recaure sobre la dramaturga Sonia Alejo per la seua obra 'Cremallera'.

A la continuïtat d'aquestes iniciatives, es va sumar aquesta temporada una nova: 'Aula Didàctica', un projecte inèdit i pioner que acosta les arts escèniques als xiquets i joves a través d'una sèrie de vídeos d'animació en 2D que s'allotgen en la web de l'Escalante i que ja han sigut visionats per multitud de centres escolars que els han incorporats com a material de treball a les seues aules, així com d'usuaris particulars.Ara com ara estan disponibles sis vídeos que les seues temàtiques abasten des de com és un teatre per dins, el mite de Romeo i Julieta, el circ, la dansa, la commedia dell'art i les marionetes. Una sèrie que s'anirà ampliant amb nous vídeos que permetran a xiquets i joves aprofundir en el coneixement de les arts escèniques.

AUGMENT DE LA PRESÈNCIA DE DONES

Altra de les iniciatives que s'han "gestat i consolidat" en l'Escalante des de l'arribada de Josep Policarpo a la direcció és el compromís adquirit amb l'Associació Clàssiques i Modernes d'analitzar cada temporada la presència femenina. L'Informe sobre la presència de les dones en els diferents àmbits de creació i gestió de l'Escalante 2018-2019 posa de manifest que la participació femenina --dramaturgues, directores, actrius, etc.-- en les produccions pròpies ha sigut del 47,5%, la qual cosa suposa un augment del 17,5% respecte a la temporada anterior (29,9%), una xifra que acosta a l'Escalante a la completa paritat de gènere.

Alguna cosa que succeeix, per exemple, amb la producció de 'L'increïble assassinat d'Ausiàs March', amb una presència femenina del 54,5%. Al costat d'això, les dades també desprenen una millora quantitativa en la participació femenina en la resta de les exhibicions oferides, amb una presència del 44,3%, la qual cosa implica una pujada de quasi el 10% respecte a la temporada anterior (34,97%). Amb aquests resultats, l'Escalante compleix amb el seu compromís d'avançar cap a la paritat "dins d'un context marcat per la gran desigualtat de gènere existent en el sector de les arts escèniques", han posat en relleu.

Arxivat a:

Destacats