Valencia

Supermanzanas, plazas y renaturalizaciones copan la cuarta parte de las propuestas del DecidimVLC

Sandra Gómez: "Los resultados de los presupuestos participativos apuestan para que los barrios tengan lugares de encuentro más accesibles e inclusivos"

1 minuto

Decidim Urbanismo

Un total de 39 de les 160 propostes aprovades en els pressupostos participatius Decidim 2023 corresponen a obres i inversions de l'àrea d'urbanisme. Ahir es van publicar els resultats dels pressupostos participatius i els veïns i veïnes han votat noves propostes de renaturalització i urbanització, places i conversions en zona de vianants, i entorns escolars segurs. Una gran majoria, vora el 80%, contribuiran, a més, a la missió climàtica 2030. En total, sumen 3,45 milions d'euros d'inversió, un 22% del total d'esta edició dels pressupostos participatius.

Entre les 160 propostes que han arribat a esta última fase dels pressupostos participatius Decidim VLC destaquen un total de 39 d'obres i inversions de l'àrea d'urbanisme. “Les propostes finalistes que han rebut més vots per part dels veïns i veïnes confirmen el canvi cap a un nou model de ciutat més sostenible, saludable, accessible i inclusiu, en línia amb els projectes que estem desenvolupant des d'urbanisme, com l'estratègia de València, ciutat de places, o els entorns escolars segurs”, ha valorat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez.

Segons ha explicat Gómez, entre els projectes de reurbanització destaquen la redacció d'estudis i projectes per analitzar i planificar la recuperació d'espai públic en els barris de Montolivet, la Roqueta o l’Amistat. En el cas de l’Amistat, l'objectiu és estudiar la implantació del sistema de superilles amb el qual ja s'està treballant a la Petxina i a Orriols. “S'estendrà així este model de recuperació d'espai públic a nous barris”, ha celebrat la vicealcaldessa, qui ha recordat que esta mateixa setmana s´ha anunciat la redacció d'un pla per a estudiar i implantar noves superilles en els districtes d’Extramurs i l’Eixample.

A més, ha aplaudit també que l'ampliació de voreres i renaturalització de carrers i avingudes “arribarà a vies importants per a la connexió entre barris, com el carrer de Sagunt, el camí de Montcada, el carrer del Nou d’Octubre, o l'eix Centelles-Maties Perelló, a Russafa, on es planteja conformar un gran eix verd entre el jardí del Túria i el Parc Central”.

Noves actuacions per a València, ciutat de places

En la mateixa línia, ha apuntat que l'estratègia València, ciutat de places, “sumarà cinc noves actuacions, per a renovar o generar noves places en barris i pobles”. Este serà el cas de la reurbanització de l'entorn del Mercat de Jesús; una nova plaça a Campanar, al carrer del Monestir de Poblet; i la reforma i millora de places en Poble Nou, Benimàmet i el Palmar.

Igualment ha destacat que s'aprova la creació de nous entorns escolars segurs al voltant dels CEIP Cervantes, al Botànic; Angelina Carnicer, a Albors; o el CEIP Castellar-l’Oliveral, “que generen nous espais per als vianants en els seus accessos, que amplien voreres i reduïxen el trànsit de vehicles en estos espais”. Tot això en línia amb actuacions similars ja realitzades a la ciutat, com la xicoteta plaça generada a l'entrada del CEIP Ciutat de Bolonya, en Vara de Quart, o al CEIP José Soto Micó. “Tots dos projectes han tingut una gran acceptació entre l'alumnat, les famílies i els veïns i veïnes del barri”, ha afirmat Sandra Gómez.

Les actuacions de major pressupost proposen la urbanització de diferents carrers en Sant Marcel·lí, el Botànic, el Calvari, Patraix, Morvedre i Sant Antoni. Quant a l'actuació de major inversió, amb 400.000 euros, és la que correspon a la millora de l'entorn del CEIP Cervantes. Entre les propostes que han obtingut major suport popular, estan, per exemple, l'estudi de recuperació d'espai públic de Montolivet (695 vots), o la millora i ampliació de voreres al carrer de Conca (649 vots) i en Maximilià Thous (641 vots).