Arranquem una setmana molt especial per a tots els valencians, diumenge que ve arriba el 9 d'Octubre, el dia de la Comunitat Valenciana. Amb motiu d'aquesta data, hui comptem amb una entrevista d'excepció al President de Diputació de València, Jorge Rodríguez. Ja fa més d'un any que va començar una nova i renovada Diputació de València que s'ha acostat molt més a cada municipi. Transparència, proximitat i potenciar l'ús d'aquesta institució són algunes de les claus de la nova Diputació. Hui parlem amb el seu President, Jorge Rodríguez, que ha suposat tot un canvi al capdavant d'ella. Els deixem amb l'entrevista íntegra en aquests dos vídeos.
De tot el primer any de la nova Diputació de València, Què considera el més destacat?
"Jo crec que sobretot el canvi. Hi ha hagut un canvi molt clar en les formes i en el fons. La Diputació ha volgut trencar amb les formes jeràrquiques per a passar a ser una Administració que treballa colze a colze amb els Ajuntaments. Jo crec que hi ha un canvi importantíssim de fons, abans hi havia una certa arbitrarietat en el repartiment de subvencions, de fons. Ara es decideix que hi haja una clara professionalització, en criteris clars i objectius. D'aquesta forma, no es permet que hi haja cap valoració per color polític sinó per necessitats reals del municipi."
Vosté ocupa el càrrec de la Presidència de Diputació, sent el president més jove en contrast amb l'època de l'expresident Rus. A Ontinyent ve també acostumat a pactar amb altres forces polítiques. Què és el primer que va pensar quan ja era oficial que anava a ocupar la Presidència de Diputació?
"En primer lloc, una gran sorpresa i al mateix temps un gran agraïment perquè la Diputació no era alguna cosa que entrava en els meus plans. Sobretot perquè la circumscripció d'Ontinyent solament té un diputat i feia 20 anys que el PSOE no ho guanyava. Suposa un repte arribar a una institució que es percep com una administració obsoleta i que a més dels anys viscuts, és percebuda com una administració quasi corrupta. Per tant hi havia un gran repte al davant. Era fer veure que el vehicle no tenia per què ser dolent, que amb un canvi de conductors podria ser útil a la societat."
Hem visitat molts pobles de la rodalia i tots han coincidit en un fet de Diputació de València i és la seua proximitat. Vosté com a alcalde d'Ontinyent i President de Diputació, Què destacaria per la seua banda?
"Jo crec que és molt més fluida pel trencament d'una organització jeràrquica. He fet el mateix que en el meu poble que no tinc cap problema a atendre a qualsevol ciutadà i per tant, ha de ser igual amb qualsevol alcalde. Jo destaque la maduresa dels alcaldes i les alcaldesses. Hi ha un exemple paradigmàtic en el qual és aquest primer any, el Pla d'inversió financerament sostenible. Aquest pla podia anar als bancs o a les persones i vàrem decidir que anaren a les persones a través de subvencions als ajuntaments i sens dubte, donant-los la plena llibertat, han decidit que vagen a inversions per a millorar la vida dels seus ciutadans."
Alguns partits i crítics qüestionen precisament les Diputacions però no obstant això en els municipis xicotets és una necessitat la seua existència. Què opina sobre aquest tema?
"Probablement una part de la qual se sustenta eixa opinió, ve determinada pel desconeixement que té la institució. Per això nosaltres hem presentat el Quadern de la Dipu per a donar a conéixer el que fem o també donarem a conéixer el catàleg de serveis que fa la Diputació. Jo crec que els serveis són imprescindibles, una altra cosa és que aquests mateixos serveis els podria fer un altre òrgan. Però ara com ara, amb l'estructura constitucional, les diputacions són uns òrgans constitucionals i per tant, hem de centrar-nos en el fet que mentre existisquen, cal fer-les útils."
Quins són els reptes per al segon any?
"Jo crec que els reptes segueixen sent molts dels quals comencem. Tractar d'agrupar plans amb més dotació i més capacitat de decisió dels ajuntaments. D'altra banda, donar a conéixer les funcions de la Diputació i d'altra banda, un exercici de Transparència."
Com es pot gestionar la Diputació després de tot el que s'ha viscut amb l'antiga etapa?
"Jo crec que amb molt treball i amb molta convicció. No és solament la Diputació sobre la qual passa una hipoteca reputacional. Nosaltres sempre hem tingut clar que la societat valenciana no és corrupta, no és un problema de la societat valenciana, és un problema d'uns pocs, ni tan sols crec que és d'un partit polític. No era una qüestió lligada al nostre ADN, hi ha una capacitat fonamental de les Administracions per a transformar la ciutat i per això, cal seguir treballant."
De tot el que ha eixit precisament d'eixa antiga Diputació de València... Què li ha sorprés més?
"M'ha sorprés tot i fins i tot hi ha hagut un moment en què et segueix sorprenent. Sembla que tot estava organitzat per a beneficiar a uns pocs."
Quina diferència hi ha entre l'antiga Imelda i la nova Divalterra?
"La primera és que nosaltres hem tingut una col·laboració total amb la Justícia. Hem col·laborat amb totes les dades que hi havia en Imelsa. Nosaltres volem que totes les persones que entren en Divalterra siga per la seua professionalitat, la seua capacitat. En segon lloc, és la línia cap a eixa professionalització. Per exemple, en el cas de les Brigades, és imprescindible que portem una professionalització".
La setmana passada va ser sens dubte molt dura per al PSOE nacional. Què sent de tot el que està passant en el PSOE?
"Jo el que sent és una profunda vergonya. Crec que el PSOE és un partit històric i crucial. Crec que com a mínim hem de demanar perdó a la ciutadania i crec que és el fruit de molts errors i quan s'arriba a aquesta situació, probablement no hi ha solament uns quants culpables, tots tenim una part de culpa. Arribats a aquesta situació, jo tinc una profunda seguretat en el nostre partit, en la capacitat de superació i en la militància."