Ribó reitera «la importancia de realizar una buena gestión de los recursos alimentarios»

Joan Ribó ha compartit reflexions i aprenentatges de la situació generada per la COVID

Guardar

La col.laboració de l'Ajuntament de València en la iniciativa «Escoles que alimenten», «per a garantir una nutrició correcta, equilibrada i saludable entre els xiquets i les xiquetes de la ciutat», ha sigut un dels exemples que ha destacat l'alcalde de València, Joan Ribó, durant la seua intervenció en la trobada virtual organitzada per CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) ONU Hàbitat, Metròpolis i CEMAS (Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible) «per a compartir reflexions i aprenentatges de la situació generada per la pandèmia del coronavirus».

L'alcalde de València ha participat en esta videoconferència en la qual ha parlat, entre altres assumptes, «del repte que tenen els governs locals, que han sigut una eina imprescindible i han actuat amb eficàcia, proximitat, sensibilitat i empatia a l'hora de prendre decisions dirigides a contindre, per exemple, el desproveïment alimentari dels seus nuclis urbans».

Joan Ribó, que ha reiterat «la importància de realitzar una bona gestió dels recursos alimentaris», ha explicat en este fòrum que durant el confinament l'Ajuntament ha dut a terme moltes accions amb l'aliança de la societat civil, com el repartiment de kits d'alimentació, higiene i sanitaris que s'ha realitzat amb Creu Roja. I ha destacat altres mesures com l'impuls de projectes amb els productors de proximitat o el reforç del control sanitari en els nostres mercats locals. «També hem vigilat que no falte en cap moment l'aportació nutricional necessària a tots els habitants de València, i hem desenvolupat campanyes informatives per a implementar estratègies i processos que consoliden una alimentació urbana sana i sostenible».

El primer edil ha destacat, com a exemple, que en estet context de crisi l'Ajuntament de València ha ampliat la Beca Menjador, una ajuda municipal per a les famílies de xiquets i xiquetes de 0 a 5 anys, durant l'Estat d'Alarma «amb la finalitat d'atendre les persones més vulnerables per l'impacte d'esta pandèmia». «Es tracta d'un ingrés directe (200 euros mensuals) que han rebut 1.571 famílies, i esta ajuda ha anat acompanyada amb la presentació d'una guia orientativa amb recomanacions sobre menús, receptes i fins i tot llestes de la compra per a promoure una alimentació saludable i sostenible». D'esta manera, ha explicat, «hem col·laborat amb la Plataforma "Escoles que Alimenten", de la qual formen part, entre altres, el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, que també promou la compra de productes sostenibles, de proximitat i la col·laboració en l'educació per una alimentació sostenible i saludable».

«La presència del govern local, orientant i assistint en la proximitat ha resultat ser decisiva en l'alleujament a milions de famílies de tot el món», ha assegurat l'alcalde qui, així mateix, ha anunciat que «el treball ha de continuar, que l'amenaça del virus continua latent».

«Hem d'estar preparats per a nous brots d'infecció i actuar amb rapidesa. Hem de mantindre campanyes d'informació a la nostra ciutadania, reforçar les polítiques públiques orientades a la protecció social i la prevenció, i fomentar l'alimentació sana i saludable. I alhora no perdre de vista les grans línies de treball prèvies a la pandèmia. Reduir l'impacte del canvi climàtic, procurar una ciutat més humana, més amable i més sostenible. Continuar insistint, per exemple, en accions contra el desaprofitament alimentari (perquè un terç del menjar que es produeix no es consumeix, va al fem. I això és senzillament intolerable, insostenible».

Finalment, Ribó, que ha recordat que la meitat de la població mundial viu en entorns urbans, però en menys de vint anys serà el 70% o potser més, ha instat: «No podem romandre inactius davant aqueixa concentració humana sense precedents. I si no establim una correcta administració i gestió dels recursos alimentaris, els desequilibris i les diferències, en alguns casos hui ja gravíssimes, augmentaran». «La pandèmia del Covid-19 ens ha forçat a un nou escenari en el qual és obligatori coordinar i afavorir iniciatives en diferents sectors estratègics per al correcte desenvolupament humà. Estratègies i processos que consoliden una alimentació urbana sana i sostenible. No hi ha altres opcions ni hi ha temps a perdre», ha conclòs.

Archivado en:

Destacados