Què fem amb el Palauet de Nolla?

Este cap de setmana jornades de portes obertes per a conéixer el patrimoni i votar en la consulta popular

Guardar

El Palauet Nolla cerca tornar a la vida. La fórmula? La que els ciutadans de Meliana decidisquen. En un procés de participació oberta, l'Ajuntament de Meliana organitza este cap de setmana vinent unes jornades de portes obertes perquè tot aquell que s'acoste a l'emblemàtica fàbrica puga gaudir de les instal·lacions que un dia van rebre pel cap alt granat de la societat espanyola i europea. "Cerquem retornar a vida este patrimoni amb el qual la població de Meliana explica. Volem que siguen els veïns els que decidisquen que ús s'ha de donar al Palauet Nolla. El que tenim clar és que volem que siga alguna cosa continuada", assenyala a València Extra l'alcalde del municipi Josep Riera.

Per a l'ocasió s'ha organitzat dues jornades, dissabte de 10.30 a 19.30 hores i el diumenge de 10.30 a 12.30 hores, en la qual amb diferents activitats, tot aquell que s'acoste podrà gaudir d'este monument i podrà reviure la fàbrica que en el seu moment va fabricar els famosos mosaics Nolla. Les jornades, sota el nom de "Patrimoni, somnis i futur. El Palauet de Nolla en obert" estan organitzades pel CIDCeN i l'Ajuntament de Meliana. Dins de les activitats es commemorarà el centenari del Pou. Tallers infantils i de participació, visites guiades, presentació del llibre 'La Plaça del Pou. 1917 i la transformació de Meliana cap a la modernitat', taula redona, diàlegs i la presentació d'una app conformen un programa que gira al voltant del Mosaic de Nolla, del patrimoni i la història de Meliana. "A estes instal·lacions, que l'Ajuntament està rehabilitant i restaurant, se li poden donar diferents usos des d'oficines, sales d'exposició, sala de conferències, aules... el que volem és que torne a tenir activitat diària i que es puga gaudir de nou d'este patrimoni", apuntava l'alcalde de Meliana.

 

El Palauet de Nolla

L'arquitectura del Palauet, encara visible, deixa veure unes instal·lacions inspirades en els models industrials anglesos amb espesses rajoles i una estètica que més aviat recorda a la d'un castell. mosaico_nolla_villenaEn el seu interior es pot contemplar l'organització al voltant del pati amb imponents ximeneres que conformen uns edificis impactants per a la seua època en la qual la majoria de la població de la zona era camperola.

En els seus orígens, el Palauet de Nolla va servir com a sala d'exposició en la qual les visites, va passar per les instal·lacions gran part de l'alta societat europea de finals del segle XIX, podien comprovar in situ el sistema de producció i admirar els mosaics Nolla col·locats en el Palauet Nolla, que va arribar a ser una peça clau en la política comercial del seu fundador Miguel Nolla.

Destacados