Opinión

No a la barrera del 5%

El percentatge dels vots vàlids emesos necessari per obtenir representació parlamentària varia molt en els diversos estats, des del 0,67 % dels Països Baixos al 10 % de Turquia, passant pel 2 % d'Israel, el 4 % de Suècia, el 5 % d'Alemanya o el 7 % de Rússia.

A l'Estat espanyol aquest percentatge oscil·la entre el 3 % a les eleccions al Congrés i a la majoria de parlaments autonòmics, el 5 % del País Valencià i Galícia i el 6 % de Canàries. No és el del límit o barrera electoral l'únic factor a tenir en compte per definir la qualitat democràtica d'una societat, és cert, però d'entrada sembla raonable conjecturar que una major representativitat de la ciutadania beneficia la participació democràtica i, per tant, el nivell de compromís i responsabilitat en la gestió dels recursos comuns i en l'organització de la vida col·lectiva. Les valencianes i els valencians, en aquest sentit com en tants d'altres, ens situem quasi a la cua estatal pel que fa al nivell de representativitat.

De fet, la sempre ajornada reforma de l'Estatut Valencià, responent a un debat clàssic entre les organitzacions polítiques, proposa abaixar aquesta barrera al 3 %. Com en tantes coses, sembla que algunsnomés se'n recorden de Santa Bàrbara quan plou i obliden les urgències reformadores quan estan a aixopluc de les institucions. Més enllà de la lògica lògica dels partits, a la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià pensem que efectivament cal reduir el percentatge de representativitat política tant com es puga per millor encaixar la diversitat que es troba en lamateixa societat i que s'ha de visibilitzar, també, en el lloc on resideix la sobirania popular, el Parlament.

Qui té por de la diversitat? No animaria això el debat polític, de vegades massa tancat entre formacions històricament majoritàries? Obrir la paleta dels colors permetria, també, l'entrada al Parlament Valencià de veus i projectes valuosos que altrament s'han de moure en la marginalitat i la invisibilitat d'eixos territoris que tots coincideixen a defugir com a espais on fa massa fred.

Per reprendre i animar el debat, que podem estendre a altres qüestions com la territorialitat, les circumscripcions electorals, els referèndums i consultes a la ciutadania, etc., tindrem representants destacats d'EUPV, ERPV, Agermanats i el PACMA, en un acte que conduirà i moderarà el director de la revista Saó Vicent Boscà. Perquè una democràcia de qualitat ha d'augmentar la quantitat i la qualitat de la participació, ha d'incentivar la responsabilitat política dels ciutadans i ciutadanes, ha de possibilitar el dret de decidir cada un dels aspectes de la vida de les persones i dels pobles.

TAULA REDONASala d'Actes de la Intersindical Valenciana (Juan de Mena, 22. València)Dijous 22 de novembre de 2018, 19.00 h.amb la participació deSergi Rodríguez, Secretari d'Organització d'EUPVJosep Barberà, President d'ERPVAlexis Marí, Diputat portaveu a les Corts Valencianes d'AgermanatsRaquel Aguilar, Coordinadora de PACMA ValènciaModera: Vicent Boscà, Director de la revista Saó