El Magnànim publica “Introducció al Cartoixà de Joan Roís de Corella”, obra del filòleg Joan Maria Furió

Guardar

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha editat Introducció al Cartoixàde Joan Roís Corella, la primera monografia del filòleg Joan Maria Furió Vayà. El llibre aconsegueix introduir al lector en una de les obres més desconegudes de la literatura valenciana del segle XV, tant per part de la crítica literària com dels estudiosos en general. L’obra ja es troba disponible a les llibreries valencianes així com a la pàgina web del Magnànim.

Un manual de meditació

Furió considera que el Cartoixà és un dels principals manuals de meditació tardomedievals i que no es pot considerar una mera traducció de la Vita Christi de Ludolf de Saxònia escrit en llatí a la fi del segle XIV, com tradicionalment s’havia considerat. Tot el contrari, aquest estudi mira d’ampliar la mirada cap a una direcció que llance llum a qüestions poc clares de l’entorn de l’obra de Roís de Corella, com són l’anàrquic procés d’impressió o la singularitat del Cartoixà respecte de la Vita Christi.

En definitiva, el treball de Furió vessa sobre les edicions del Cartoixà tenint en compte tots els elements del context de l’obra com ara els impressors, els editors i el dedicatari, així com la distribució temàtica i capitular dels llibres del Cartoixà. Joan Roís de Corella, així com altres religiosos i poetes, distribuïen el llibre i l’explicaven de la manera més pedagògica possible per tal de facilitar la comprensió de la religió catòlica a la resta de la població.

Joan Maria Furió, un investigador amb llarga trajectòria

Joan Maria Furió (L’Alcúdia, 1978) és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València. La seua llarga experiència com a investigador ha estat centrada en l’estudi de la història de la literatura i la llengua valenciana. Furió és a més un estudiós de l’espiritualitat i els textos religiosos medievals i moderns, publicats en revistes com Caplletra o Afers. Actualment exerceix la seua tasca docent i investigadora, des de fa més de deu anys, a la Universitat Catòlica de València.
Destacados