Opinión

L'Horta i el Botànic, llavor de futur

Guardar

Des dels anys setanta del segle passat, l’Horta de València ha anat deteriorant-se lentament. La pressió urbanística, la falta de plans agraris específics, l’envelliment dels llauradors i llauradores per falta de relleu generacional, l’abandonament dels cultius i les polítiques agràries contraries als interessos valencians han fet que arribe a l’actual situació d’emergència en la qual es troba.

Davant d’aquesta trista realitat el Govern del Botànic va marcar-se com a prioritat revertir la situació. I així, en només una legislatura hem estat capaços d’aprovar la Llei de l’Horta, el Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització de l’Horta de València (PATH), el Pla de Desenvolupament Agrari de l’Horta (PDA) i el Consell de l’Horta (CH). A més a més, en els pressupostos de la Generalitat Valenciana del 2019 ja es destinen 2’3 milions d’euros per començar adesenvolupar el PDA i posar en marxa el Consell de l’Horta.

Tenim el marc legal per conservar i ordenar el territori atenent només a les necessitats agràries i no als interessos i pressions urbanístiques. També tenim un PDA que ha identificat els problemes i marca el full de ruta per dinamitzar i fer rendible l’agricultura de l’Horta. I paral·lelament s’ha creat un ens supramunicipal, el Consell de l’Horta, que vetlarà pel compliment de la legislació vigent i promourà les futures polítiques agràries.

Ara arriba l’hora de la veritat, l'hora de demostrar a tots els implicats i implicades que l’activitat agrària de l’Horta és rendible i un negoci on totes i tots eixim guanyant per economia, sostenibilitat, sobirania alimentària, conservació del territori i lluita contra el canvi climàtic.

Hi ha tota una sèrie d’accions prioritàries que el PDA ja identifica i canalitza. Per començar, caldrà centrar-se en dues qüestions bàsiques i llargament reivindicades: la guarderia rural i la creació d’una marca de qualitat per als productes de l’Horta. Em consta que des de la Conselleria d’Agricultura ja s’està treballant en estes dues línies.

Altres propostes necessàries són la creació i gestió d’un banc de terres, la implantació de centres de compra-distribució local, la creació d’un centre de Formació Agrària de l’Horta i la difusió de campanyes per donar a conéixer els productes de l’horta, el paisatge i la marca.

Pense que estem davant d’una oportunitat històrica per revertir la situació de l’Horta de València. Per primera vegada, les administracions públiques valencianes estan treballant a favor de la seua conservació i dinamització econòmica, cultural i mediambiental.

Des del Botànic apostem decididament per l’Horta. Tenim una terra rica i fecunda, tenim les ferramentes necessàries per a treballar-la; ara ens cal abonar-la, sembrar la llavor i regar a manta per garantir les bones collites del futur. I confiar en l’oratge.

M.Josep Amigó Laguarda. Vicepresidenta de la Diputació de València

Destacados