La Plataforma per la Llengua demana l'ús normal del valencià en la retolació de Rocafort i de Gandia

Guardar

Els drets lingüístics dels valencianoparlants són vulnerats des de l'Administració de l'Estat i atacats des del sector de la justícia. Però també en l'àmbit de l'administració local, en teoria la més pròxima a la ciutadania, hi ha casos de negació del dret col·lectiu a l'ús del valencià, com passa en la retolació urbana de Rocafort, o bé casos d'un ús oficial que l'infravalora respecte al castellà, com en la informació de la platja de Gandia.

L’Ajuntament de Rocafort (Horta Nord) ha instal·lat fa poc a la població rètols amb informació exclusivament en castellà, a la plaça d'Espanya, al carrer del Comte de Cirat (carretera de Massarrojos) i al carrer d’Ausiàs March (al parc de les Garroferes).

D'altra banda, l’Ajuntament de Gandia, a la Safor, ha senyalitzat la zona de les platges amb una sèrie de rètols informatius en castellà, amb lletra grossa, mentre que el valencià i l'anglés tenen una lletra molt menuda. La Plataforma per la Llengua considera que això incompleix l'ordenança de l’Ajuntament de Gandia sobre els "Criteris d’ús del valencià", aprovats el 2004, que estableix que les comunicacions a la ciutadania s’han de redactar en les dues llengües oficials, "tot figurant en primer lloc el valencià i en segon lloc el castellà".

Per això l’entitat ha presentat reclamacions a l’Oficina de Drets Lingüístics i a l’Ajuntament de Rocafort i de Gandia, amb la finalitat que es tornen a instal·lar en valencià els rètols informatius per a la circulació de vehicles i persones, en el cas de Rocafort, i en valencià en primer lloc i amb una mida de lletra que no infravalore l'ús de la llengua, en el cas de les platges de Gandia.

El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha declarat que "estem convençuts que a Rocafort s'instal·larà de nou la retolació urbana en valencià, perquè eixa és l'opció normal. En el cas de l'Ajuntament de Gandia, demanem una adequació a la igualtat de drets i al foment del valencià, tal com determina l'ordenança municipal". L'entitat considera que l’ús del valencià en la retolació d’informació urbana és l’opció adequada a la legislació i és un criteri coherent amb el principi constitucional de l’oficialitat d’una llengua pròpia d’un territori. L’ús normal i oficial del valencià està reconegut per l'Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i per l'article 7 de la Llei 4/1983 d’ús i ensenyament del valencià, que proclama el valencià com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, i per tant també de l'administració local. Igualment, l’article 28 de la Llei d’ús determina que els ens públics, com els ajuntaments, han de fomentar l'ús del valencià en totes les activitats administratives i públiques.

Destacados