Quart de Poblet ya ha contratado el 32% de su proyecto FEDER-EDUSI y tiene aprobados por Europa 3 millones de euros

Guardar

L'Ajuntament de Quart de Poblet ha celebrat aquest matí el Dia Mundial de les Ciutats amb una jornada informativa sobre la seua Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE) 2014-2020, ja que és el gran repte al qual s'enfronta i el projecte que propiciarà la transformació del municipi en una ciutat intel·ligent o smart city.

Com a conclusió de la sessió, dirigida a tot el personal municipal, s'ha traslladat que Quart de Poblet es troba entre els municipis espanyols que més avançats estan en la implementació d'aquesta estratègia; s'ha contractat el 32% dels projectes previstos i Europa ha aprovat ja 8 de les operacions que va plantejar l'Ajuntament, amb una inversió d'entorn de 3 milions d'euros.

El primer tinent d'alcalde i director executiu de l’EDUSI, Juan Medina, ha explicat que els objectius de Quart de Poblet estan molt en la línia del lema triat per ONU Hàbitat per a celebrar aquesta efeméride en 2018: “Construir ciutats sostenibles i resilientes”; ciutats que generen ocupació i riquesa, fomenten la diversitat i la cohesió social entre diferents cultures, classes, ètnies i religions, i que utilitzen de forma sostenible els recursos compartits.

Així mateix, ha recordat que amb aquest plantejament, Quart està ja immers en el disseny de l’Agenda Urbana, evolució de l'Agenda 21, amb la qual es pretén establir un estàndard mundial per al desenvolupament urbà sostenible, repensant la forma de planificar, gestionar i viure a les ciutats.

Després de recordar el gran pes específic que la Unió Europea ha tingut en l'evolució del municipi en els últims anys, amb projectes com la rehabilitació del Centre Cultural El Casino, el Centre d'Ocupació i Desenvolupament, el Parc Fluvial del Túria o l’Espai de Creació Jove, entre molts altres, s'ha diferenciat com Europa abans finançava actuacions per separat i ara dóna suport a estratègies, en les quals els propis municipis decideixen els projectes a desenvolupar, que reben el vistiplau de la UE.

En aquest cas, el finançament arriba del fons FEDER, que aporta el 50% i l'altre 50% l'Ajuntament. La inversió total de l’EDUSI és de 9.900.176 euros.

Les actuacions s'emmarquen en 4 objectius temàtics o camps d'inversió: OT2 (millorar l'accés, l'ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i la comunicació), OT4 (afavorir el pas a una economia de baix nivell d'emissió de carboni en tots els sectors productius), OT6 (conservar i protegir el medi ambient i promoure l'eficiència dels recursos) i OT9 (promoure la inclusió social, lluitar contra la pobresa i qualsevol discriminació).

Les operacions ja aprovades són: el Pla de Transformació Digital per a Modernitzar l'Administració i els Serveis Públics, el museu virtual i una aplicació APP municipal, xarxa de sensors intel·ligents per a aparcaments, Parc Porta del Túria, rehabilitació de l'edifici de l'antiga estació de Renfe, la reurbanització de l'eix viari Trafalgar-Villalba de Lugo i la reurbanització dels carrers Sagunt-Margarita Salas.

La posada en marxa de l’EDUSI, que es va nodrir d'un procés participatiu en el qual la ciutadania va marcar els principals eixos d'actuació, ha exigit la creació d'una estructura organitzativa específica, on les unitats executores són les regidories amb projectes lligats a l'estratègia; i la unitat de gestió, independent de les anteriors, està integrada per la regidora Consuelo Campos com a responsable, una tècnica d'Urbanisme, Teresa Jiménez i una tècnica d'Intervenció, María José Ruiz.

Existeix també un equip d'autoavaluació del risc de frau i l'alcaldessa, Carmen Martínez, Juan Medina i la resta de membres de la junta de govern local han subscrit la declaració institucional sobre política de lluita contra el frau.

Destacados