caixa popular

Es presenta a València un projecte de norma per a legislar àrees urbanes empresarials

Un centenar de professionals del sector participa en la segona Jornada Professional, Què hi ha dels BIDs? on es debat sobre el futur de les àrees urbanes comercials

Es presenta a València un projecte de norma per a legislar àrees urbanes empresarials
11/07/2017 -

València ha acollit la segona edició de la Jornada Professional Què hi ha dels BIDs?, sobre gestió urbana i cooperació públic privada, organitzada per l’Associació Espanyola per a la gerència dels Centres Urbans (AGECU) i la Marina de València, en l’Edifici Veles e Vents.

La Jornada ha reunit a un centenar de professionals de la gestió urbana i responsables municipals de tota Espanya, per a debatre sobre el futur de les àrees urbanes comercials. Durant la jornada s’ha presentat l’estudi promogut per AGECU dirigit a afavorir un marc jurídic per a regular a Espanya un model de governança inspirat en la figura dels Business Improvement Districts (BID’s). L’estudi ha sigut coordinat per les professores de Dret Administratiu i Financer, Helena Villarejo i Luisa Esteve.

Experiències europees recents com el projecte de BIDs a Hamburg o diferents iniciatives de Regne Unit han oferit exemples d’èxit en actiu. Al costat d’açò iniciatives locals com el projecte d’Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUs) de col·laboració públic-privada, presentada per Montserrat Ballarín, Regidora de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona i la Proposta de Llei d’Àrees Empresarials de la Comunitat Valenciana que ha presentat el Director General d’Indústria de la Generalitat Valenciana, Diego Maciá.

La jornada ha conclòs amb una taula de debat entorn de les claus per a incloure els BID en l’agenda política, amb representants de diferents partits en el Congrés dels Diputats com Marta Sorlí, de Compromís, Patricia Blanquer del grup socialista i Belén Hoyo del grup popular i ha sigut clausurada pel Director General de Comerç i Consum, Natxo Costa.

img_5347pagecu17-bidsEl sector professional de la gestió d’àrees urbanes reclama des de fa més d’una dècada nous models de gestió viables, sostenibles i al servei de la població, en línia amb els desenvolupats en altres països, els denominats “Districtes de millora empresarial” o Business Improvement Districts (BIDs).

En este context, AGECU ha escollit València per a donar a conéixer el seu últim estudi sobre el possible marc jurídic nacional de la gestió urbana i cooperació públic privada, per a la implantació del model BID és Espanya.

 

Nou model de col·laboració públic-privada en la gestió de centres urbans

En l’actualitat existeix un ampli consens entre els agents del sector en què és necessari avançar en el desenvolupament d’un nou model de gestió dels centres comercials urbans que garantisca la suficiència financera i definisca un nou marc de relació entre les comunitats de negocis i les Administracions Públiques.

AGECU manté que qualsevol aglomeració empresarial que intente ser competitiva ha de ser gestionada de tal forma que oferisca un alt nivell de serveis, qualitat urbana. I la dinàmica de funcionament d’estes figures s’ha de basar en la corresponsabilitat, la col·laboració dels agents públics i privats i una gestió comuna i professionalitzada.

img_5373pagecu17-bidsEn este sentit, la implantació a Espanya un model inspirat en la figura dels Business Improvement Districts (BIDs) representa una oportunitat per a contribuir a definir un marc d’actuació per al comerç més obert, més eficient, menys depenent del sector públic i amb major compromís de l’empresariat en l’àmbit de la gestió.

AGECU porta des dels seus inicis difonent esta figura i promovent la seua implantació a Espanya a través de la seua participació en diferents projectes – nacionals i internacionals-, organitzant accions formatives o participant en diferents fòrums de debat i anàlisi.

De la mateixa manera l’entitat té una línia de recerca i anàlisi de les diferents iniciatives que en els últims anys s’han desenvolupat a Espanya en esta adreça.

 

Què és un BID

Un BID és una figura públic-privada formada per empreses i entitats amb un objectiu comú. El seu objectiu és millorar la competitivitat empresarial i l’atractiu d’una zona urbana determinada. Es tracta d’una fórmula flexible, el funcionament de la qual es decideix democràticament en cada cas, en la qual participen tots els agents amb la seua contribució econòmica i les seues decisions per a millorar la seua zona i els seus negocis.

Este model se centra a desenvolupar accions d’imatge, comunicació, màrqueting, millora de l’espai urbà, etc. i és una fórmula contrastada àmpliament i amb gran acceptació en nombrosos països.

 

La realitat dels centres comercials urbans a Espanya

A Espanya hi ha entre 250 i 300 experiències que podrien considerar-se centres comercials urbans. En estes iniciatives participen entorn de 15.000 empreses associades i en els seus àmbits es localitzen més de 50.000 comerços al detall. Pràcticament 100 són iniciatives que podrien considerar-se consolidades per la seua àmplia trajectòria, per la imatge i els serveis conjunts que presten, per tenir al capdavant un gerent o equip de gerència professional, per la marca reconeguda, etc.

No obstant això, i malgrat els esforços realitzats en els últims anys, els centres comercials urbans espanyols es troben avui en un moment clau on veuen limitada la seua capacitat de participació i gestió de projectes estratègics. Per açò reclamen el desenvolupament a Espanya d’un model de governança inspirat en la fórmula dels BID com una oportunitat de futur per a millorar l’atractiu i la qualitat d’estes àrees urbanes.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − disset =

viva gym canovas
exposicion caps tallats