25n
25N
25N

És possible una Internet oberta! Descobreix com

És possible una Internet oberta! Descobreix com
21/09/2020 -

Amb la introducció dels encaminadors Wi-Fi als operadors de tot el món, les xarxes obertes han estat en funcionament. Xicotets grups d’afeccionats s’han unit per a crear xarxes que connecten dos llocs remots.

Què ha sigut d’una xarxa lliure i transparent? Ens conformarem a quedar-nos amb els mateixos que ja no tenen claus per a les seues xarxes telefòniques? Coneix què és una VPN i una altra manera de connectar-te a internet de manera segura.

Connectivitat segura i legal a Internet

És possible tindre Internet a casa sense pagar una quota de subscripció i sense violar la llei? Sí, i milers de persones han estat fent això durant 10 anys gràcies a una xarxa de telecomunicacions oberta, segura i imparcial: Guifi.net. Qualsevol pot ser un client de la xarxa el servei de la qual és un bé públic, com es descriu en el seu lloc web. La seua arrel és la xarxa Wifi-alternativa, però està disponible per a qualsevol tecnologia i també té xarxes de fibra òptica.

Segons la nova Llei de Telecomunicacions, qualsevol pot muntar una antena o parabòlica en la teulada d’un edifici, per la qual cosa no es necessita llicència.

La pressió dels proveïdors per a no ampliar la seua xarxa

Hi ha hagut molta pressió sobre els operadors perquè milloren la fiabilitat de les xarxes sense fils i perquè ens convencen que una xarxa tancada és sovint més segura. El seu ritme no disminuirà, veritat?

La realitat és que diversos encaminadors construïts pels operadors et permeten construir xarxes d’acolliment que no necessiten contrasenyes. No obstant això, intercanviar l’enllaç és un mal negoci per a l’usuari. Fins i tot si mai utilitzes l’amplada de banda assignada, sembla que obrir la teua xarxa és arriscat i insegur.

Amb la introducció del Wi-Fi en les nostres vides, el nombre d’aparells de comunicació sense fil ha augmentat. Quasi tots els dispositius es connecten a Internet d’alguna manera, la qual cosa podria significar que com més dispositius tingues al teu al voltant, més lent serà el ritme. Però un telèfon intel·ligent o una tauleta no estan construïts per a ingerir dades de tal manera que afecten la teua comunicació.

Tingues en compte que les xarxes de convidats Wi-Fi també tenen enllaços i controls de trànsit que has de configurar.

Cooperatives de consum “burn-out”

Així mateix, s’han creat diverses cooperatives sense ànim de lucre amb la participació de ciutadans que, com va dir un dels promotors de la cooperativa catalana Eticom-Som Connexió a València, “estan acabats com tots els operadors”.

“Quasi tothom ha tingut males trobades amb un proveïdor i els problemes són els mateixos: la gent se sent robada, atrapada en contractes de serveis que ningú ha comprés, pagada per coses que no necessita, com a productes que ni tan sols li agraden, atrapada com a esclaus en diferents sistemes d’empreses…”

Pel que fa a Internet, una de les majors preocupacions, segons l’anunci, és l’“engany” dels megues oferits durant les vendes enfront dels “vertaders megues”. En el cas de la fibra òptica, normalment són els megues els que entren. No obstant això, en el cas de l’ADSL, són una mica diferents dels acords contractualment: s’aprofiten del fet que vendran fins al 10% del que està garantit per llei. Però si pagues 10 megues i obtens una, estan treballant d’acord amb la regla.

Per a totes aquestes qüestions, assumeix que existeix una “xarxa” de persones disposades a renunciar als contractes de les grans empreses i unir-se a una cooperativa de clients, però reconeix que la falta d’exposició és un problema important. La majoria dels consumidors no s’adonen que aquesta alternativa existeix.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 13 =