25n
Orgull
Orgull

Es posa a la venda el manuscrit amb la primera referència històrica de l'orxata

Aquest manuscrit, que data de 1744, es ven per 31.500 euros

Es posa a la venda el manuscrit amb la primera referència històrica de l'orxata
11/01/2017 -

31.500 euros costa el manuscrit amb la primera referència històrica sobre l’orxata xufa de València. Es tracta del document més antic en la història, datat del 26 de juliol de 1744, en el qual se cita, per primera vegada, aquest producte tan característic de la nostra ciutat, així com els diferents ingredients, quantitats i preus.

todocoleccion-netNo obstant això, el més sorprenent és que del manuscrit, tan sols es posa a la venda una fulla en la qual es fa referència a aquesta beguda. Una quartilla dina 5, de 14 per 20 centímetres, que, al principi, va eixir a la venda per 35.000 euros.

Aquest document, que ja es va exposar en la ‘II Fira de la Xufa d’Almàssera’ l’any 2012, amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre en el Museu de l’Horta, apareix en el llibre ‘La horchata y su origen valenciano’, en el qual també s’explica el procés de cultiu de la xufa, així com l’elaboració i els beneficis terapèutic-medicinals de l’orxata valenciana.

D’acord amb la descripció que www.todocoleccion.net, la web on es realitza la venda, detalla, l’anotació del primer document on es fa referència a l’orxata és la següent:

«Bautizo, Comadre al nacer 3 pesos gordos. En 26 de Julio de 1744 día de Santa Ana a la 5 y ½ de la tarde bautizó el Dr. J. Morón Vicario de San Julián a Mariana, Jacoba mi hijita que nació la víspera a las 6 ½ de la tarde. Llévose un cirio ½ libra, un ramo de flores de manos de seda y un ½ pliego papel blanco con ½ onza de sal de panecillo, di a la hermana madrina () padrina de un real de a 8 para la comadre, y por ella regalé a Mossen Antonio Escolar 3 reales () a cada acolito, 1 () doble: a los macipes 1 sueldo, a las caxitas 6 dineros, el Dr. () García padrino oferta, y regalo. Y en esa casa por celebrar el día de Santa Cristina, y el de San Pedro que no se solemnizaron y por aquel de ayuno, y este no estar yo en Valencia sino en Yatova, se bebieron ½ cantara compuesta de canela y orchata, agua clara, 6 libras de bizcochos de dos géneros, etc».

Sens dubte, un extraordinari document que qualsevol col·leccionista o historiador voldria adquirir.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − tretze =