25n
25N
25N

Quan és obligatori utilitzar casc en els patinets?

L’obligatorietat d’utilitzar cas o no la marcarà el tipus de patinet, d’acord amb els paràmetres establits en l’Ordenança de Mobilitat

Quan és obligatori utilitzar casc en els patinets?
04/11/2019 -

A partir del mes de setembre, incomplir la nova Ordenança de Mobilitat comporta una sanció. Si bé és cert que des de la seua entrada en vigor, les multes i sancions també entraven en funcionament, als patinets se’ls va concedir uns mesos d’adaptació, en tractar-se d’un nou vehicle de mobilitat a la ciutat.

D’acord amb les dades de la Policia Local de València, entre el 23 i el 29 de setembre, es van produir un total de 392 infraccions per part dels patinets. Una de les principals causes? Circular sense casc. I és que l’obligatorietat de fer ús del casc quan conduïm un patinet depén de la seua classificació. Una dada a tindre en compte, ja que d’això també dependrà que puguem circular o no per determinades zones.

La normativa classifica els patinets en dos tipus – A i B -, depenent de les dimensions i la potència del vehicle en qüestió. Per tant, les persones usuàries hauran de conéixer les característiques del seu vehicle abans de començar a circular. Així, els patinets de tipus A seran els vehicles autoequilibrats (monocicles, plataformes) i patinets elèctrics lleugers, mentre que els de tipus B serà els patinets elèctrics de major grandària.

En el cas dels patinets tipus A, l’ús del cas serà opcional. En canvi, els del tipus B hauran de circular amb un casc homologat, a més de disposar de timbre, fre, llums (davantera i posterior) i catadiòptrics. En tots dos casos, estarà completament prohibit circular fent ús tant d’auriculars, com del mòbil.

INFRACCIONS I SANCIONS PER A PATINETS

Es considerarà infraccions greus determinades accions, com l’incompliment sobre les limitacions de velocitat, sempre que no s’excedisca més del 50% de la velocitat màxima permesa, ja que, llavors, es considerarà infracció molt greu; circular de manera negligent; circular amb vehicles que no complisquen amb els requisits tècnics i de circulació; o circular sense tindre l’edat mínima permesa que, en el cas dels patinets, s’ha fixat en 16 anys. Així mateix, també es considera infracció greu la circulació per zones prohibides per a eixa mena de vehicle.

En canvi, es consideraran infraccions molt greus, la circulació temerària o que posa en greu perill a altres persones usuàries de la via; no tindre assegurança de responsabilitat civil quan siga obligatori – en el cas de bicicletes i patinets és recomanable, però no obligatori -; o la circulació sota els efectes de l’alcohol o les drogues.

D’aquesta manera, les sancions aniran des dels 101 euros fins als 200 euros en el cas de les infraccions greus, mentre que la suma podria arribar fins als 500 euros per a les infraccions molt greus.

Zones de circulació

Quant a les zones de circulació permeses, l’Ordenança de Mobilitat regula que els vehicles de mobilitat personal de tipus A hauran de circular, preferentment i per aquest ordre, pels carrils bici situats a cota de calçada sense superar els 20 km/h; pels carrils bici sobre les voreres sense superar els 15 km/h; per les ciclocarrers o vies de sentit únic limitades a 30 km/h; per carrers residencials o zones 30; i pels carrers per a vianants sempre sense superar els 10 km/h.

Les mateixes condicions de circulació hauran de respectar els vehicles de mobilitat personal de tipus B, a excepció dels carrers per a vianants on ho tindran prohibit. Per descomptat, cap mena de VMP tindrà permés la circulació per les voreres, aplicant-los les mateixes condicions que a les bicicletes.

Respecte als VMP sense motor, és a dir, monopatins, patins o vehicles similars, han de circular, preferentment, per la infraestructura ciclista. No obstant això, també ho podran fer per les voreres, carrers per a vianants o zones residencials sempre moderant la velocitat i amb precaució. Això sí, els estarà prohibit envair la calçada o els carrils de circulació a 30 km/h durant la circulació, excepte per a creuar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + vint =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
Informacion coronavirus
diputacion covid19