caixa popular

És de justícia, són els teus drets

És de justícia, són els teus drets
05/02/2018 -

La Deessa Themis, és la imatge que representa simbòlicament la justícia, per això la deessa porta en una mà LA BALANÇA per a representar l’objectivitat, L’ESPASA en l’altra mà que indica la capacitat de coerció de la justícia i de la llei per a imposar les decisions que adopta i UNA BENA en els ulls que és símbol de la imparcialitat, no de la ceguesa. Per això, encara que es diga molt sovint, la justícia no és cega, no pot, ni ha de ser-ho.

Durant massa temps els drets humans de les víctimes del delicte han estat sotmesos a l’abandó per part de l’excloent sistema penal. El nostre sistema penal està pensat per a perseguir i castigar al delinqüent per la vulneració a l’ordenament jurídic però ha exclòs a les víctimes incrementant el dany produït pel delicte.

Un dels reptes que hui ha d’enfrontar l’administració de justícia és rescatar de l’oblit el punt de vista de les víctimes. Humanitzar la justícia requereix no solament perseguir el delicte, sinó també reparar el dany causat, atendre, protegir i assistir a les víctimes,

Arribe el moment de dotar a la deessa Themis d’unes bones lents d’augment perquè els drets humans de les víctimes ocupen i preocupen en l’administració de justícia. En aqueix nou marc, cal entendre l’obstinació de la Consellera de Justícia de la Comunitat Valenciana per engegar tota la xarxa pública d’oficines d’atenció a les víctimes del delicte.

El nou model representa un canvi no solament quantitatiu sinó qualitatiu en la prestació d’aquest servei públic. No solament creix el nombre d’oficines, que enguany seran 23 repartides entre els 36 partits judicials, sinó que el més important és que en aquestes oficines prestaran funcions professionals que oferiran una assistència integral i especialitzada a les víctimes de qualsevol delicte.

Les oficines de la Generalitat d’assistència a les víctimes del delicte estaran ateses per psicòlegs, lletrats i treballadors socials. Són professionals formats i especialitzats en aquesta matèria que saben, que han de saber, les greus conseqüències que pateixen les víctimes del delicte.

A més, actuaran en coordinació amb els òrgans judicials, la Fiscalia, l’advocacia, l’Institut de Medicina Legal, les forces i cossos de Seguretat, la policia local, els serveis de Salut, els serveis socials i qualsevol altra institució que puga estar en contacte amb la víctima de delicte.

La xarxa també prestarà especial atenció als col·lectius més vulnerables, com els menors d’edat, les persones amb diversitat funcional física o psíquica, persones en situació d’exclusió social, víctimes de tracta d’éssers humans, d’agressions sexuals, de delictes d’odi i víctimes de la repressió durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Però sobretot serà un recurs necessari per a les víctimes de violència de gènere, que encara que no hagen denunciat, trobaran en aquestes oficines un grup de professionals al seu servei, per a protegir-les a elles i els seus fills i filles.

Amb aquest nou model d’Oficines d’atenció a les víctimes del delicte el govern valencià dóna carpetada a l’antic model de FAVIDE, la fundació que va crear l’anterior govern del PP, i que va servir com a oficina de col·locació d’amics i simpatitzants del PP on el seu director, sense formació, cobrava més que el President de la Generalitat, mentre el grup de lletrats no arribaven a mileuristes.
Ara si, ara si són oficines d’atenció a les víctimes del delicte.


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × tres =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris