25n
Orgull
Orgull

L'erradicació mundial de la Covid-19 probablement és factible, assegurant la vacunació i controlant variants

L'erradicació mundial de la Covid-19 probablement és factible, assegurant la vacunació i controlant variants
10/08/2021 -

L’erradicació mundial de la COVID-19 és probablement factible, més que la de la poliomielitis però considerablement menys que la de la pigota, suggereix una puntuació comparativa dels factors tècnics, sociopolítics i econòmics de les tres infeccions, publicada en la revista en línia ‘BMJ Global Health’. Tot depén d’assegurar una alta acceptació de la vacuna i respondre a l’aparició de variants.

La vacunació, les mesures de salut pública i l’interés mundial per aconseguir aquest objectiu a conseqüència dels enormes estralls financers i socials causats per la pandèmia de coronavirus fan possible l’erradicació, asseguren els investigadors, experts en Salut Pública.

Però els principals reptes resideixen a assegurar una cobertura vacunal prou alta i a ser capaces de respondre amb la suficient rapidesa a les variants que puguen eludir la immunitat, precisen els autors.

Per a estimar la viabilitat de l’erradicació de la COVID-19, definida com “la reducció permanent a zero de la incidència mundial de la infecció causada per un agent específic com a resultat d’esforços deliberats”, els autors la van comparar amb altres dues plagues víriques per a les quals es disposava/es disposa de vacunes: la pigota i la poliomielitis, utilitzant una sèrie de factors tècnics, sociopolítics i econòmics que probablement ajuden a aconseguir aquest objectiu.

Van utilitzar un sistema de puntuació de tres punts per a cadascuna de les 17 variables: factors com la disponibilitat d’una vacuna segura i eficaç; la immunitat per a tota la vida; l’impacte de les mesures de salut pública; la gestió governamental eficaç dels missatges de control de la infecció; la preocupació política i pública per les repercussions econòmiques i socials de la infecció, i l’acceptació pública de les mesures de control de la infecció.

La pigota es va declarar erradicada en 1980 i dos dels tres serotips del poliovirus també han sigut erradicats a nivell mundial. Les puntuacions mitjanes (totals) de l’anàlisi van sumar 2,7 (43/48) per a la pigota, 1,6 (28/51) per a la COVID-19 i 1,5 (26/51) per a la poliomielitis.

“Encara que la nostra anàlisi és un esforç preliminar, amb diversos components subjectius, sembla situar l’erradicació de la COVID-19 en l’àmbit del possible, especialment en termes de viabilitat tècnica”, escriuen.

Reconeixen que, en relació amb la pigota i la poliomielitis, els reptes tècnics de l’erradicació de la COVID-19 inclouen l’escassa acceptació de la vacuna i l’aparició de variants més altament transmissibles que poden evadir la immunitat, superant potencialment els programes de vacunació global.

“No obstant això, l’evolució viral té els seus límits, per la qual cosa cal esperar que el virus aconseguisca finalment la seua màxima aptitud i es puguen formular noves vacunes –expliquen–. Altres reptes serien els elevats costos inicials per a la vacunació i la millora dels sistemes sanitaris, i aconseguir la necessària cooperació internacional enfront del ‘nacionalisme de les vacunes’ i l’agressió anticientífica’ mitjançada pels governs”, admeten.

La persistència del virus en els reservoris animals també pot frustrar els esforços d’erradicació, però això no sembla ser un problema greu, suggereixen.

D’altra banda, existeix una voluntat global de fer front a la infecció. L’enorme magnitud de les repercussions sanitàries, socials i econòmiques de la COVID-19 en la major part del món ha generat “un interés mundial sense precedents en el control de la malaltia i una inversió massiva en la vacunació contra la pandèmia”, assenyalen.

I a diferència de la pigota i la poliomielitis, la COVID-19 també es beneficia de l’impacte afegit de les mesures de salut pública, com els controls fronterers, el distanciament social, el rastreig de contactes i l’ús de mascaretes, que poden ser molt eficaces si es despleguen bé.

La millora dels sistemes sanitaris per a eliminar el virus també podria ajudar a controlar altres infeccions i fins i tot a erradicar la pallola, afigen.

“En conjunt, aquests factors podrien significar que una anàlisi de ‘valor esperat’ podria estimar en última instància que els beneficis superen als costos, fins i tot si l’erradicació tarda molts anys i té un risc significatiu de fracàs”, escriuen.

L’eliminació de la COVID-19, definida com “la reducció a zero de la incidència de la infecció causada per un agent específic en una àrea geogràfica definida com a resultat d’esforços deliberats”, s’ha aconseguit i mantingut durant llargs períodes en diverses jurisdiccions de la regió d’Àsia-Pacífic, proporcionant una prova de concepte que l’erradicació global és tècnicament possible, assenyalen.

Els investigadors reconeixen que el seu estudi és preliminar i que es requereix un treball més exhaustiu, però conclouen que l’Organització Mundial de la Salut, o una coalició d’organismes nacionals que treballen en col·laboració, ha de revisar formalment la viabilitat i la conveniència d’intentar l’erradicació de la COVID-19.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + 17 =