L'equip valencià liderat per Nuria Oliver guanya el desafiament "Resposta a la pandèmia" de XPRIZE per a reactivar l'economia

"El premi avala el treball realitzat en l'ús de la intel·ligència artificial i les ciències de dades en la lluita contra la pandèmia"

Guardar

Nuria Oliver gana premio covid19
Nuria Oliver gana premio covid19

L'equip espanyol d'Intel·ligència Artificial 'València IA4COVID19', coordinat per la doctora Núria Oliver, Comissionada de la Presidència de la Generalitat Valenciana en Intel·ligència Artificial i Ciències de Dades en la lluita contra la Covid-19, i J. Alberto Conejero, Director del Departament de Matemàtiques Aplicades de la Universitat Politècnica de València, ha resultat guanyador del desafiament "Resposta a la pandèmia" organitzat per la fundació XPRIZE.

Aquest concurs, dotat amb 500.000 dòlars, de quatre mesos de duració i abast mundial, consisteix a aprofitar el poder de les dades i la intel·ligència artificial amb l'objectiu de dotar als responsables polítics, sanitaris i empresarials del coneixement necessari per a implementar mesures de seguretat pública que ajuden a mantindre obertes les economies locals al mateix temps que minimitzen els brots del virus fins que les vacunes es generalitzen.

Ara, els models de IA guanyadors de 'València IA4COVID19' d'Espanya i 'JSI vs COVID' d'Eslovènia --classificada en segon lloc-- ajudaran als que prenen decisions a definir polítiques per a reobrir les societats "de manera segura", segons ha informat l'organització en un comunicat.

Així mateix, aquests equips d'alt rendiment han sigut seleccionats entre 48 finalistes de 17 països i es repartiran a parts iguals la quantia del premi, encara que els jutges han decidit distingir a l'equip de l'alacantina Oliver com primer classificat per "la qualitat de les seues presentacions". En total han participat en el desafiament més de 100 equips de tot el món.

En concret, el desafiament "Resposta a la pandèmia" insta els equips a desenvolupar sistemes de IA basats en les dades capaces de predir de manera precisa les taxes de transmissió de la Covid-19 i prescriure mesures d'intervenció i mitigació que, després de ser provades en escenaris "hipotètics", demostren reduir la ràtio així com els impactes negatius en l'economia.

D'aquesta manera, els models guanyadors es posaran a la disposició dels responsables polítics, líders empresarials i autoritats sanitàries de tot el món quan avaluen estratègies per a reobrir de manera segura i reactivar l'economia.

Després de conéixer el reconeixement, Oliver ha sostingut que guanyar aquest desafiament mundial ha sigut "realment increïble" i ha explicat que "és fruit del gran talent que tenim tant a Espanya com en la Comunitat Valenciana": "En qualsevol lloc hi ha un talent excel·lent".

Així mateix, ha destacat que el segon equip classificat "també és europeu", per la qual cosa "aquesta competició ha sigut dominada per equip d'Europa, la qual cosa posa en valor també el gran talent".

Finalment, ha afegit que estan "molt feliços" i que el premi "avala tot el treball realitzat des de març del 2020 en l'ús de la intel·ligència artificial i les ciències de dades en la lluita contra la pandèmia".

Igualment, Amir Banifatemi, Chief Innovation and Growth Officer de XPRIZE, ha reconegut "la capacitat i dedicació dels dos equips guanyadors del desafiament". Els models de IA dels participants han sigut avaluats per un jurat independent format per acadèmics, especialistes en resposta a pandèmies, experts de IA i epidemiòlegs, entre altres.

Destacats