Vicen Juan: “Exhumar la fossa 111 significa tancar una ferida que porta 80 anys oberta”

La secretària de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la fossa 111 de Paterna, Vicen Juan, explica que porten 4 anys de lluita per a aconseguir l’exhumació de la fossa 111 del cementiri de Paterna que s’ha iniciat aquest dimecres

Guardar

fosas_paterna_ep
fosas_paterna_ep

La lluita per recuperar la dignitat de les famílies d'afusellats durant el Franquisme continua el seu camí. Avui s'ha fet un pas més en la recuperació de la memòria històrica, ja que s'han iniciat les excavacions per a l'exhumació de la fossa 111 del cementiri de Paterna, on s'estima que pot haver-hi uns 150 cossos enterrats. Aquesta exhumació és el resultat d'un llarg procés de més de quatre anys de tràmits i paperassa per a aconseguir els permisos necessaris. Vicen Juan és la secretària de l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la fossa 111 de Paterna i el seu avi és un dels afusellats pel règim que estan enterrats en aquesta fossa. "Per a mi, l'exhumació que avui s'inicia significa tancar una ferida que porta 80 anys oberta", conta Vicen, que desitja "poder identificar-lo i poder enterrar-lo" al costat de la seua àvia i la seua mare en el cementiri de Manises. Això sí, li fa llàstima que la seua mare, que va morir fa dos anys, no estiga present en aquest moment per a poder observar com es fa justícia.

El seu avi va ser afusellat pel règim el 6 d'abril de 1940 acusat d'‘adhesió a la rebel·lió’. Així és com s'indica en el sumari de la causa, unes adjectivacions que han marcat la vida de Vicen i de la seua família. "Quan tot això va ocórrer, la meua família va quedar assenyalada pel poble de Manises i la meua àvia es va quedar vídua amb quatre fills als quals ningú volia ajudar", relata Vicen amb sofriment. Els primers anys van ser durs per a la família, ja que van haver de sobreviure amb el poc que aconseguien i ningú els donava treball: "La meua iaia va estar a punt de morir per inanició en dues ocasions", recorda Vicen, qui durant la seva infància no podia parlar de quina família era. A més de la recuperació del cadàver per a poder enterrar-lo dignament, una de les exigències que es fa des de l'Associació és canviar l'acusació d‘adhesió a la rebel·lió’ que figura en el sumari.

A pesar que ja havien realitzat algunes recerques intermitents prèviament, el procés per a aconseguir l'exhumació de la fossa 111 es va iniciar fa quatre anys. "Ha sigut un procés llarg i dur fins a aconseguir-ho", declara la secretària de l'Associació. I és que, per a poder realitzar l'excavació de la fossa, cal seguir un procediment en el qual, primer, s'acredite i es justifique que existeix una persona enterrada. A continuació, cal registrar l'Associació de familiars afectats als ajuntaments implicats, amb tota la paperassa que suposa i, finalment, cal aconseguir el suport de la Diputació i els permisos per a realitzar l'excavació. "Durant el govern del Partit Popular era impossible aconseguir informació", explica Vicen, que també vol agrair als funcionaris de l'ajuntament de Manises per la seva col·laboració durant tot el procés per a aconseguir els papers necessaris.

No obstant això, l'exhumació d'una fossa no implica en alguns casos la identificació del cadàver, ja que els cossos es troben en estat de degradació i hi ha vegades que no es poden identificar. En el cas de la fossa 111 serà l'equip d'arqueologia ArqueAntro l'encarregat de realitzar la cerca i el reagrupament dels cossos, en una excavació que es preveu que durarà entre tres i quatre mesos. Una vegada acabada l'exhumació, els cossos s'envien en caixes a la Unitat de Medicina Forense de Madrid, on es procedeix a la identificació dels cossos. Més tard, els cadàvers identificats es retornen a les famílies i són aquestes les qui decideixen què fer amb ells.

L'historiador Vicent Gabarda és un dels principals responsable que s'haja pogut dur a terme aquest procés d'exhumació en diferents fosses del cementiri de Paterna. És el fundador de la Comissió de la Veritat del País Valencià i les seues recerques han estat claus per als arqueòlegs que estan treballant en les exhumacions de Paterna, ja que en elles s'indicaven el número d'afusellats enterrats i els noms de molts d'ells. "És com el nostre guia", reconeix la secretària de l'Associació. Gabarda estima que hi ha uns 150 cossos enterrats en la fossa 111.

Encara caldrà esperar uns mesos perquè Vicen puga constatar que, efectivament, el seu avi va ser enterrat en la fossa 111 de Paterna, però l'exhumació iniciada avui permet veure la llum al final del túnel. "Veritat, justícia i reparació, és l'única cosa que demanem", conclou Vicen.

Destacats