Sergi Ruiz: "Un dels reptes serà recuperar patrimoni de Foios per a generar serveis per al poble"

Parlem amb l’alcalde de Foios dels reptes de la nova legislatura

Guardar

Sergi Ruiz: "Un dels reptes serà recuperar patrimoni de Foios per a generar serveis per al poble"

Sergi Ruiz ja és oficialment l'alcalde de Foios després de les eleccions municipals d'enguany. En aquesta ocasió, l'alcalde revalida el càrrec i ho fa amb una àmplia majoria. Compromís passa a ser la força més votada a Foios i al costat del PSPV i Volem Foios supera folgadament la majoria progressista en la localitat. Analitzem les claus de la consolidació d'aquest govern progressista i les claus de la nova legislatura.

Compromís en 2015 va ser segona força política en Foios i ara en estes últimes eleccions ha aconseguit ser la força més votada. Com valores este recolzament per part dels veïns i veïnes de Foios?

Això ha sigut producte de molts anys de treball, d'esforç i d'un plantejament polític que ha fet Compromís en Foios i que la gent ha arribat a valorar per una coherència política de molts anys i al final un discurs entenedor que la gent ha valorat.

No només hem sigut la primera força sinó que hem sigut pràcticament la primera força doblant en vots a la segona i també a base d'un triomf absolut dels plantejaments que portàvem fa quatre anys a governar en coalició junt amb el PSPV-PSOE i Podem (Volem Foios) no només una majoria absoluta sinó pràcticament dos terços dels resultats. Tenim el 60% dels vots que han recolzat els plantejaments de l'anterior equip de govern i que es reedita novament són un 67% del vot.

A més nosaltres no hem crescut sobre ninguna formació política sinó que hem crescut ampliant la base social de l'equip de govern i això és una satisfacció encara major.

'Un dels éxits d'estos quatre anys ha sigut la gestió de la diversitat en el govern de coalició'

En el primer mandat governareu amb PSPV i Volem Foios. Com valores governar en coalició amb tres partits quan cadascú té plantejaments diferents en el programa electoral?

No hem governat mai d'altra manera. La primera volta que he sigut alcalde ha sigut amb una coalició de govern, i un equip de govern plural, divers amb unes persones de diferents partits que tenen diferents sensibilitats. En l'any 99 que vaig ser per primera vegada regidor i entrí a formar part d'un govern que el formaven quatre partits i alguna cosa vaig aprendre d'un equip de govern plural.

Un alcalde ha de fer possible justament la diversitat i donar joc a la diversitat i que hi haja marge de maniobra per als diferents partits que fan eixa coalició que es repartisca el protagonisme i crec que eixa ha sigut un dels èxits del govern plural d'eixos quatre anys. Confie en poder-lo reeditar i aprendre dels errors d'altres governs del passat i dels encerts i èxits d'este govern.

'Vàrem estar a punt de perdre les subvencions de la Diputació per la situació financera de l'ajuntament'

En el passat sembla que les arques públiques de Foios estaven pràcticament buides i en pufos importants. Tan malament estaven les arques públiques?

Si, nosaltres només intuïem eixa informació i la capacitat de fer comprensible l'estat de les arques municipals. Quan entràrem, poguérem vore com estaven les arques. El govern anterior del Partit Popular s'excusava que eren herències passades i va governar durant huit anys. Nosaltres ara que estem governant quatre anys més, esperem no plantejar una herència passada molt roïna.

En quatre anys, hem fet moltes coses: progressar el govern, progressar l'ajuntament, l'hem tret de la ruïna on es trobava. Ara l'herència és completament nostra. L'ajuntament estava en una situació molt complicada i vàrem estar a punt de perdre les subvencions per part de Diputació, les inversions financerament sostenibles.

La situació era nefasta i nosaltres l'hem revertit en quatre anys i ara aspirem a governar en molt més marge de maniobra. Ara tots els esforços que es van invertir a pagar herència, es destinaran a pagar inversions, futur i accions concrets.

Com heu aconseguit revertir la situació de les arques públiques?

El primer és que has d'entendre el context de l'anterior equip de govern. És complicat fer-se una idea de com l'anterior equip de govern va arribar a aquesta situació. Només s'explica per un fenomen que jo he intentat lluitar contra ell que ha sigut el de la soledat de l'alcalde. Vull dir un alcalde s'ha de saber envoltar d'un bon equip, ha de saber donar marge de maniobra i capacitat suficient per a prendre eleccions en les diferents regidories i l'alcalde dedicar-se a les grans qüestions i als equilibris. Això és el que jo he fet, cada regidoria ha tingut eixe marge de maniobra i jo m'he dedicat a eixos aspectes fonamentals.

Hem anat als aspectes concrets. Un ajuntament no és una empresa ni una família. Tot són diferències. En un ajuntament arriben ingressos per castic i en una empresa quan la cosa va malament comencen a no arribar ingressos. Es tracta de saber qué tens i que pots gastar. És que l'ajuntament de Foios ni tan sols ingressava el que havia d'ingressar perquè l'ajuntament no enviava tres anys d'executiva, és a dir, no cobrava els impostos des de feia tres anys. No els havia enviat a executiva en el cas que els veïns no hagueren pagat.

Pagar no és res roï, el que està mal és reclamar-li a alguna persona que tenia un deute de fa tres anys. Al principi eixa situació era dura perquè nosaltres enviaren per valor d'un milió i mig d'euros i això reequilibrà la situació econòmica. Però a més hi havia una situació incomprensible i és que l'ajuntament no enviava les quotes d'urbanització a cobrar als propietaris. S'havien fet unes urbanitzacions al sector sud i tenia milió i mig d'euros per cobrar en risc de ser incobrables. Això ha donat una liquidesa que ha permés reequilibrar les finances de l'ajuntament.

No hem inventat res sinó que hem fet el que s'hauria d'haver fet fa molts anys. Però estiguem a punt que això fóra irrecuperable.

'Els veïns i veïnes m' han comentat que l'Ajuntament ha governat per a totes i tots. No hemo fet excepcions sinó hem governat per a tots'

En estos quatre anys de totes les coses que heu fet en quines et quedes que consideres que ha sigut fonamental i clau?

Hi havia la sensació que m'han transmés moltíssim sobretot sectors de centredreta i és que hui en dia se'ns considera igual. És a dir, els veïns i veïnes m'han comentat que l'ajuntament ha governat per a totes i totes. No hem fet excepcions sinó hem governat per a tots. No hem fet particions de la societat i això és un èxit que és nostre. Hi havia una gran part del veïnat que els considera els seus o no i en funció d'això valoraven el govern i este és un aspecte que trobe d'especial satisfacció. També hi ha aspectes que crec que s'ha fet especialment bé, una gestió pensant en el futur, intentant corregir problemes històrics, urbanístics.

Ara s'estan fent les obres de la ronda oest i és una gestió de fa molts anys. S'havia de planificar molt bé.

'La ideologia marca però en un poble la ideologia es queda en un 10% i la resta és gestió, capacitat i diàleg.'

En esta nova etapa, com valores el pacte entre PSPV i Compromís en esta nova legislatura?

És una conseqüència lògica del que han sigut estos quatre últims anys, és la continuació i que no caiguem en problemes i en excessos. El principi d'esta nova legislatura ha de ser una reflexió profunda en errors que no hem comés i continuar la senda de la bona gestió i integració de diferents sensibilitats. La ideologia marca però en un poble la ideologia es queda en un 10% i la resta és gestió, capacitat i diàleg.

Això és el que hem de continuar fent estos quatre anys. Ara amb el partit socialista perquè Podem no ha volgut entrar de ple encara que han participat en el programa electoral i ells fan un balanç molt positiu però la seua valoració és la que és i es trobaven més còmodes donant la cobertura des de fora i no hem volgut anar més enllà de les valoracions i són lliures en el que creguen convenient.

Creiem que Podem continuarà prestant cobertura i donant suport a les polítiques des de fora. Estem validats per una àmplia part de la societat que pensa que hem fet les coses bé.

Quins són els grans reptes de la legislatura?

Després que econòmicament l'ajuntament ha eixit de la situació ruïnosa, ara tornem a tindre solvència, l'anem a traslladar a projectes de futur, capacitat d'inversió, d'execució, obres i més enllà d'una legislatura. Nosaltres ho portàvem en el programa i jo mateix ho vaig plantejar en el ple d'investidura, la repatrimonializació del poble. Consta de dos aspectes molt concrets: patrimoni municipal que ha perdut ocasions en la seua història recent i que seria un patrimoni capaç de completar i donar dotacions de servei al municipi com la indústria de la seda a Vinalesa que tenen unes instal·lacions magnífiques.

Hem perdut moltes oportunitats de tindre un patrimoni a l'altura i per la capacitat que té de generar serveis i la seu de serveis municipals. Eixa repatrimonalització l'entenem com la recuperació del xalet de la Yutera, o una de les cases dels Artillers per a dotacions municipals per a cultura. Això són propostes de llarga mirada a molt futur i no són qüestions que es puguen abordar en una legislatura sinó el que s'ha de fer en esta és l'estudi d'eixes qüestions i plantejar els primers passos.

La concreció i la utilització no es pot abordar en una legislatura. Però hem de tindre eixa mirada llarga sinó és impossible que isca d'eixa gestió del dia a dia i dels temes concrets.

En temes culturals, com afronteu estos quatre anys?

Foios és un exemple de com un poble xicotet viu la cultura. No crec que hem de competir en València però cadascú ha de trobar el seu espai i a pesar d'eixa profunditat, ha conseguit un foco d'atracció i lluitar contra el perill de la "ciutat dormitori". Nosaltres veiem com un avantatge trobar-nos a 10 minuts de València. Foios pot ser un exemple per a altres municipis de més capacitat i recursos. Sense dir el nom i la ciutat, en l'Escènia de l'any passat una persona d'una ciutat de 30 0 40.000 habitants de l'entorn de València em deia que es gastaven moltíssim diners i no tenien la resposta dels veïns i veïnes de Foios.

En poques setmanes, comencen les festes. Quines novetats prepareu enguany?

La principal novetat és que ha canviat el regidor de festes. En Foios, les festes a diferència d'altres pobles  les porten a terme les clavaries i són diferents cada any i eixa és una dels grans avantatges de Foios.

A més, té un model de festes molt sostenible perquè la capacitat i la inversió i l'esforç recau sobre les clavaries que cada any s'esforcen per fer el millor possible. Nosaltres agraim eixe l'esforç.

Totes les festes d'enguany tenen clavaris i clavariesses i es dóna una situació molt concreta. Les Puríssimes en la Grossa de Nadal donaren un premi gros i això fa que esta festa afronte enguany amb una major il·lusió i un major capacitat. Les festes s'avancen el dia 9 d'agost perquè comencen el 12 amb el pregó i en concrete el 9 ho faran amb una Purifesta que consistix en un certamen/concurs de xarangues.

En temes d'igualtat s'ha posat el focus amb l'arribada de l'extrema dreta. Com encareu quan l'ultradreta considera amenaces als col·lectius minoritaris?

La societat evoluciona i hi ha coses que no poden tornar enrere i s'incorporen a l'agenda política i social. Hi ha possibilitats de retrocés que en termes històrics són molt relatius però en termes concrets estes polítiques són amenaces i són perilloses com determinades concessions polítiques com la igualtat, la violència masclista, etc. Nosaltres hem intentat apostar per eixa major sensibilitat i integrar-la dins de l'activitat política i de gestió municipal amb moltíssimes campanyes i d'una societat que sí que evoluciona. La sensibilitat de la societat hui en dia està en la igualtat de cara als colectius LGTBI que poden estar amenaçats per eixos discursos xenòfobs que ho entenen per un manament diví i són discursos oportunistes.

Quan Sergi xafa el carrer, Quina és la principal preocupació dels veïns i veïnes?

Cadascú té la seua, Una de les gestions és que l'alcalde xafe el carrer i parle amb els veïns i el conten de primera mà i no fer-se una idea sinó vore-les i comprovar-les de primera mà. La gent no vol problemes, vol que el poble tinga il·lusions però no fa d'això una qüestió general. Tot el món té el seu problema particular. La gent va més enllà i té capacitat de discernir e identificar els problemes del poble.

En estos quatre anys vas arribar com alcalde i has aconseguit revalidar l'alcaldia. Quina és la teua impressió i com afrontes de nou este repte?

Ser alcalde és 24 hores al dia però s'ha d'intentar relativitzar. Ho porte molt bé i em sent molt a gust i també no m'ha importat mai que m'aborden pel carrer perquè són eixes qüestions per ajudar a la gent. Han sigut quatre anys molt satisfactoris i espere continuar amb la mateixa il·lusió i forces durant els pròxims quatre anys per qüestions que són molt de futur. Els primers 4 anys no et deixen vore els problemes reals del municipi sinó els econòmics i urbanístics. Ara cal tindre eixa mirada llarga i renovar la il·lusió.

A més ets l'alcalde 3.0 a les xarxes. Com et veus?

Hui en dia les xarxes són una oportunitat i també una necessitat. És una qüestió addicional i és un instrument diferent. Fa 10 o 12 anys els alcaldes no veien eixa necessitat i ho veig com un repte i una necessitat.
Destacats