25n
25N
25N

Roger Cerdà: "Xàtiva és la gran desconeguda i té tota una història per descobrir"

Quan ja s’ha complit més d’un any d’aquesta segona legislatura com a alcalde de Xàtiva, hem parlat amb Roger Cerdà per veure com afronta aquesta etapa

Roger Cerdà: "Xàtiva és la gran desconeguda i té tota una història per descobrir"

Roger Cerdà és alcalde de Xàtiva des de 2015. Cerdà va cursar estudis de Farmàcia, alhora que iniciava el seu camí com a regidor socialista al consistori “socarrat”. Després de més de 10 anys a l’oposició, va aconseguir arribar a l’alcaldia en les eleccions de 2015, després de 20 anys de govern d’Alfonso Rus, amb el suport de Xàtiva Unida i Compromís, en el conegut com a “pacte de Sant Doménec”. Aquest pacte es va veure desgastat en l’etapa final propiciant que actualment el Partit Socialista governe en solitari amb l’acord puntual de Ciudadanos, ja que Cerdà es va quedar a un edil de la majoria absoluta.

Quan ja s’ha complit més d’un any d’aquesta segona legislatura com a alcalde, hem parlat amb ell per veure com afronta aquesta etapa.

Ens encaminem cap a l’equador d’una legislatura que estarà marcada per la crisi sanitària. Quin és el balanç d’aquests mesos?

Aquesta legislatura canvia d’una manera radical en tots els aspectes en el moment en què comença la pandèmia de la Covid-19. Teníem una sèrie d’objectius des del moment inicial i els principals es mantenen, com la gran aposta per les infraestructures de serveis públics, educatius, de justícia, de salut… És cert que en el moment en què començava la pandèmia, vam mirar els objectius puntuals i ens dedicàrem al 100% a tres qüestions que s’engloben dins del pla Reactivem Xàtiva: la creació d’un escut social que done cobertura a la problemàtica de moltes famílies de xativins i xativines que, o bé han perdut el seu treball, o bé estan en un ERTO, o necessiten un suport extra per a mantenir la seua forma de viure. S’ha fet una aposta definitiva per les polítiques socials i per les ajudes directes a les famílies, cosa que ja havíem fet, però que calia reforçar. Ja vam implantar a l’inici de la legislatura la gratuïtat de l’educació de 2-3 anys a través de les escoletes del municipi, duplicant el nombre de personal de serveis socials, i destinem més dos milions d’euros a totes les polítiques socials de la ciutat, entre elles, una part molt important finançada per la Generalitat. La segona de les qüestions és la reactivació econòmica i el suport al xicotet comerç, a les pimes i als autònoms, donant-los ajudes directes i material de protecció per a la Covid-19. I al comerç local a través dels bons locals, amb 400.000 euros en una primera edició que ja està llançant-se i, una segona edició que es llançarà en el mes de desembre, que serà de 600.000 euros. En total en aquest exercici invertirem un milió d’euros. Per últim, estem intentant, dins d’aquesta nova normalitat, que la ciutat seguisca mantenint la seua personalitat amb apostes externes importants en temes de promoció, com la promoció turística a través del castell, però també l’aposta d’activitats culturals de primer nivell com puga ser l’exposició d’Alfaro que està donant molt bons resultats.

El pròxim mes es tractarà l’aprovació en el plenari del pressupost municipal per al proper exercici. Com es presenta?

En principi estem expectants per veure que passa finalment amb les regles fiscals, si finalment se suspenen per part del Govern estatal. El pressupost és complex, però som un govern responsable i serà un pressupost que responga a les necessitats de la ciutadania. Volem que eixe pressupost siga un projecte de continuïtat del projecte Reactivem Xàtiva i un reforç. Per tant, mantindrem les apostes definitives per la millora dels serveis públics, la millora de les infraestructures i el manteniment de l’escut social. És el moment de la unitat, el moment de treballar tots junts i el moment que aquest siga un pressupost que recolze a les famílies i als xativins i xativines. La nostra intenció és que, aproximadament, cap a mitjan novembre puga presentar-se i puga portar-se a aprovació en plenari.

“Aquesta legislatura canvia d’una manera radical en tots els seus aspectes en el moment en què en el mes de febrer comença la pandèmia de la Covid-19. Teníem una sèrie d’objectius des del moment inicial i els principals es mantenen, com la gran aposta per les infraestructures de serveis públics, educatius, de justícia, de salut…”

Amb l’inici d’aquesta legislatura s’han impulsat infraestructures molt importants per a la ciutat. Una d’elles és la del nou Palau de Justícia, acompanyada per la recuperació del Monestir de Santa Clara.

Aquest és un dels espais que vam recuperar a finals del 2018 per a la ciutat. Un espai bàsic del Reial Monestir que ha estat tancat tota la vida i és un espai desconegut, però està perfectament ubicat i serà rehabilitat i posta en ús a través del nou Palau de Justícia. Estem a l’espera que per part de Justícia es comence la redacció del projecte. Ens consta que va a bon ritme perquè estem en contacte amb la Conselleria i esperem que l’any que ve el projecte comence a visualitzar-se. En la part patrimonial de l’edifici impulsarem un projecte per a la creació d’un centre Raimon d’activitats culturals. La Generalitat Valenciana i la Diputació de València han fet una aposta perquè en la rehabilitació d’aquest espai s’òbriga l’edifici a la ciutadania i els aspectes culturals siguen un dels seus motors.

Xàtiva també ve apostant aquests mesos per una millora de les infraestructures sanitàries: la capital de la Costera tindrà un nou consultori en unes setmanes i també s’està projectant un nou centre de salut.

El nou consultori estarà acabat abans de finals de l’any. És un consultori que està en la part alta de la ciutat, en la Seu. Amb una gran quantitat de gent major de 60 anys i necessitaven eixe procés d’adaptació perquè no hi haguera cap barrera arquitectònica. També tenim en cartera el projecte del nou centre de salut. En aquest sentit continuem en converses amb la consellera de Sanitat. S’ha endarrerit, evidentment, per la situació actual, però jo crec que en aquest moment la ciutadania cada vegada qüestionarà menys el fet que Xàtiva tinga altre centre de salut ubicat en la zona est de la ciutat. Estem acabant de perfilar la millor de les ubicacions possibles. En el cas de l’espai que nosaltres hem plantejat al costat del col·legi Teresa Coloma, estem mirant quines possibilitats ens pot donar. En eixa via continuem treballant.

Finalment, cal parlar del projecte del nou Pla de la Mesquita. En quin moment es troba la renovació d’aquest centre d’educació especial?

Tot el Pla Edificant és una inversió important, però de les que estan concretades, una d’elles és el Pla de la Mesquita. L’avantprojecte està presentat ja per l’estudi d’arquitectura. La idea és que el projecte puga estar aprovat a finals d’any, de manera que s’inicie el procés de licitació i que a mitjan any o a finals de l’any puguen començar les obres. Jo he vist el projecte i és un projecte molt il·lusionant perquè canvia tota la tipologia respecte al que hi havia. Serà un col·legi modern, de gran altura, amb quatre patis i tindrà espai més que suficient per a tots els alumnes que hi ha actualment i els que puguen vindre en un futur. A més, a l’haver instal·lacions des de pràcticament els 3 anys, des d’infantil fins a l’edat adulta, serà un dels espais i dels centres modèlics dins del territori valencià perquè la parcel·la està ben ubicada i permet la construcció sense massa problemes. Estem contents dels arquitectes que estan acomplint el projecte perquè vegem que són molt sensibles amb les demandes de la direcció del centre, i això ens dona garantia que el projecte eixirà bé.

Parlant d’infraestructures, un dels problemes que ha tingut la seua etapa com a alcalde els darrers cinc anys ha estat totes les sentències judicials per obres de l’etapa d’Alfonso Rus.

Hem hagut d’assumir molts pagaments de moltes sentències judicials. Quan vam entrar al govern vam fer una auditoria on vam situar el deute de l’Ajuntament entorn els 24 milions d’euros, que és pràcticament el 100% del pressupost. Si hui repetirem eixa auditoria, l’elevaríem als 28 milions d’euros aproximadament, que és el que ens ha acabat costant la reforma de la Plaça de Bous, la Ciutat de l’Esport i altres infraestructures que s’havien fet en etapes anteriors i no s’havien liquidat o estaven en pleit. Per tant, eixa ha sigut una situació complicada. A pesar d’això hem pogut passar del 100% del deute al 40% que és la situació en la qual estem ara. Això ens permet afrontar aquest pressupost que ve amb responsabilitat i pensar a fer una aposta important en les infraestructures. El nivell de l’Ajuntament és un nivell que està per davall del qual marca la llei i jo crec que això en aquest moment ens possibilita pensar en què no podem quedar-nos arrere, a pesar de la pandèmia, en les infraestructures. Hem de seguir per la millora dels serveis públics i en eixe sentit anem a treballar. Crec que han passat ja totes les sentències judicials que esperàvem i, malgrat açò, queden oberts uns judicis de responsabilitat que hem obert nosaltres. Esperem que els responsables d’aquestes despeses econòmiques isquen a la llum i, si pot ser, que assumisquen les seues responsabilitats.

“Quan vam entrar al govern vam fer una auditoria on vam situar el deute de l’Ajuntament entorn els 24 milions d’euros, que és pràcticament el 100% del pressupost. Si hui repetirem eixa auditoria, l’elevaríem als 28 milions d’euros aproximadament, que és el que ens ha acabat costant la reforma de la Plaça de Bous, la Ciutat de l’Esport i altres infraestructures que s’havien fet en etapes anteriors i no s’havien liquidat o estaven en pleit”

La pandèmia ha convertit Xàtiva en un referent turístic de proximitat, i tenim com a exemple les dades de l’últim pont d’octubre. S’ha aconseguit que la gent que puja al castell visite la ciutat, afavorint a una repercussió en l’economia de la ciutat. Com ho valora?

Com dia aquell “no mandé a mis tropas a luchar contra los elementos”. En este cas “los elementos”, la situació que estem vivint, ha evidenciat la situació de la necessitat d’un turisme de proximitat en una estació en la qual ja ha passat l’estiu. En estiu les platges valencianes estaven plenes de valencians i valencianes i quan ja no és època de platja, l’interior valencià i, en concret, la ciutat de Xàtiva i el nostre castell, estan tenint un nombre importantíssim de visitants. Això és molt positiu perquè hi havia molta gent que no coneixia Xàtiva, gent de la mateixa província de València que ha aprofitat aquest pont per a visitar-la. Això és molt important per a l’hostaleria, és molt important per al comerç, per als allotjaments turístics que estaven pràcticament tots plens… Sempre hem apostat perquè el turisme fora un dels motors econòmics de la ciutat i hem de seguir apostant per ell.

Tenim a la vista el pont de desembre. Per què convidaria als lectors a visitar Xàtiva?

Bàsicament perquè aquesta ciutat, a pesar de tot, és la gran desconeguda i té tota una història per descobrir. És una ciutat que compta amb uns recursos patrimonials de gran nivell. Té el seu castell, però a banda té una sèrie d’edificis històrics que cal visitar. Té un nucli antic que cal passejar i, a més a més, tenim un dels elements més atractius en aquests moments: una exposició de l’escultor valencià Andreu Alfaro. Som l’única ciutat valenciana que ha tingut una exposició d’aquest nivell. Per a tot aquell que tinga ganes de gaudir del turisme, de la cultura i del patrimoni, de la natura i fer coses diferents, Xàtiva és, sens dubte, el seu lloc per a visitar en el pont de desembre o qualsevol cap de setmana.

Aquests dies ha començat la desitjada inversió a la línia ferroviària Xàtiva-Alcoi. Imagine que satisfet perquè s’haja complit una reivindicació històrica.

És un fet molt interessant perquè pareix que, per fi, passarem de les paraules als fets i, dic per fi perquè són molts els anys que portem reivindicant la millora en aquesta infraestructura. Podem classificar-la en 3 fases. La primera és la intervenció que s’està fent ara, una intervenció de manteniment amb una inversió de 700.000 euros. Van haver-hi despreniments en el túnel del Genovés i s’ha de tancar la via i fer una intervenció important, però curta en el temps, perquè serà durant sis setmanes. En segon lloc hi ha prevista una inversió de 7 milions d’euros per a digitalitzar tota la línia, perquè la comunicació de la via siga digital i no siga telefònica i estiga unida al centre de control que té Adif en la fonteta de Sant Lluís. Açò incrementarà la seguretat de la via a tots els nivells i se situarà al mateix nivell que qualsevol altra línia de rodalies. Finalment, l’últim pas està dins del pla de Rodalies de Renfe del Govern d’Espanya. Hi ha prevista una renovació interna de la via per a la qual ja s’ha pressupostat 1,5 milions d’euros en el projecte. En total suposarà una inversió no menor mai de 50 milions d’euros i ha d’estar, almenys, adjudicada en 2025. Suposarà una renovació completa de la línia i, també, pel que ens ha dit Renfe, una renovació completa de les unitats dels trens. En definitiva, estem contents perquè el Ministeri haja callat rumors de què aquesta és una línia que no és prioritària per al Govern d’Espanya i estic esperançat en el futur perquè açò redundarà en la millora de la qualitat de vida.

“És important a tots els nivells que Xàtiva continue sent un punt estratègic de comunicació dins del territori valencià i la porta d’entrada de cara a les comarques valencianes a través del tren”

Quina és la importància per a la ciutat que finalment s’impulse i es millore aquesta línia?

És important a tots els nivells que Xàtiva continue sent un punt estratègic de comunicació dins del territori valencià i la porta d’entrada de cara a les comarques valencianes a través del tren. Al final, tot allò redundarà en una millor qualitat de vida, en una millor comunicació i una major recepció de visitants a la ciutat. La ciutat viu de la gent que ve a Xàtiva a gaudir dels nostres serveis i és important no perdre cap tren, mai millor dit. I en aquest cas per a tota la gent que baixa des d’Alcoi, d’Ontinyent, de tota la Vall d’Albaida i de la Costera és important tindre com a punt de referència Xàtiva i que aquesta línia tinga un ús semblant al que tenen les altres línies de rodalies.

En quin moment es troba Xàtiva actualment referent a la crisi sanitària?

En principi la situació està controlada. És cert que en les últimes setmanes hem tingut la mala notícia de l’entrada del virus en la residència de gent gran i això ha fet que, lamentablement, hi haja dues persones que han faltat. També és cert que s’està negativitzant el virus en la mateixa residència i les últimes xifres ens diuen que hi ha disminuït el ritme de contagi. A pesar d’això, nosaltres hem de ser molt conscients que el problema encara existeix, encara està ací i fins que no hi haja una vacuna establerta i estabilitzada, no hi ha solució i, per tant, no es pot abaixar la guàrdia. Totes aquelles accions que s’impulsen des del govern valencià comptaran amb el nostre suport, com no pot ser d’altra manera.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + nou =