25n
25N
25N

Raquel Alario: "És una experiència única i tot el que siga pel món faller el faré"

Parlem amb la Fallera Major de València a pocs dies de la Crida

El seu somriure ho diu tot. Ella és Raquel Alario, la nostra Fallera Major de València. Precisament un any particularment especial per als fallers i falleres on la nostra festa més gran ha sigut reconeguda per la Unesco. A pocs dies per a viure la Crida, parlem amb Raquel de les nostres falles que estan a punt de començar.

Com vas viure eixa particular Crida a la Humanitat?

Ja el dia en què van declarar les Falles, patrimoni de la Humanitat, va ser un dia molt emotiu i de molt nerviosisme. Perquè encara que teníem confiança, no sabíem si finalment serien o no. Finalment vam tindre la sort i el dia de la Crida a la Humanitat, estava molt nerviosa perquè era la primera vegada que pujava a les Torres de Serrans però va ser inoblidable.

I sens dubte, va ser tot un repte fer la Crida en diferents llengües no?

Crec que va ser un repte perquè òbviament la Crida a la Humanitat volíem donar un poc la benvinguda a tot el món perquè vinga a conéixer la nostra festa i sobretot va ser un repte en algunes llengües com el xinés. Però vam aconseguir-ho i entre Clara i jo vam fer una crida, crec que bona.

Un missatge per a tots els fallers i falleres…

Només dir que ja no queda res perquè tot el treball d’un any isca al carrer i que estic segura que tot el treball serà impressionant. I tant turistes, com valencians i fallers, disfrutaran de tot el que s’ha fet i que disfruten moltíssim de les falles.

Quin és l’acte que tens més ganes de viure?

L’acte que tinc més ganes és a dia de hui és la Crida. Tot i que la gent diu que ja hem fet una Crida, l’experiència va a ser molt diferent. Tant el discurs que anem a fer com també la sensació. Tindrem a la gent als peus de les Torres de Serrans, i també és un missatge diferent perquè tenim la il·lusió que comence la setmana gran, és un altre tipus de Crida.

Què li diries a un turista que no conega les Falles?

Li diria que les Falles tenen una quantitat de vessants increïble que tenen cultura, és un reflex de les nostres tradicions, la nostra identitat. N’hi ha moltes coses a descobrir i la millor forma és vindre i viure les Falles des de dins. Crec que és la millor forma de conéixer la festa.

Com és Clara, la teua fallera Major Infantil de València?

A soles dir que no para. És tot un terratrémol, molt madura però molt divertida, és impossible estar avorrida amb ella.

Ja porteu uns mesos d’agenda fallera. Quina valoració ens fas d’estos mesos?

L’experiència és molt bona, hem tingut moltíssims actes, vore l’estima de la gent, l’admiració que tenen per la figura de la Fallera Major de València i la Cort d’Honor i vore la seua il·lusió en cadascun dels actes és una de les coses que més m’ha impressionat.

Tindràs algun moment per a viure amb la teua segona família, la comissió de Fernando el Católico-Ángel Guimerà?

Fa poc vaig tindre l’exaltació de la meua comissió i eixe dia va ser un dels més emotius perquè tornes a la teua falla i veus la calor dels fallers, de la teua segona família. Espere i crec que serà així que en falles anirem a dinar un dia i estar en ells, compartir unes horetes amb ells.

Com li ha canviat la vida a Raquel?

Moltíssim en qüestió d’uns dies. Ara la meua vida gira en torn als actes falles i tinc dedicació completa. És un any, és una experiència única i un privilegi, jo tot el que siga pel món de les Falles, el faré”

I l’ofrena de segur que serà també un dia emotiu com a Fallera Major de València?

Crec que serà un dels dies més emotius de la setmana fallera. L’any passat com a fallera major de la meua comissió ho vaig viure amb moltíssima emoció, molta més de la que em pensava. Crec que aquest any com a fallera major, serà un moment inoblidable tant per a mi com per a la Cort i les nostres famílies”

T’esperaves ser Fallera Major de València?

No, no tenia ni idea. Realment, crec que mai penses pugues ser tu l’afortunada. Per a mi la fallera major de València és com una cosa que mai podria aconseguir i que eixe dia sone el teu telèfon és com estar en xoc.

Què et diu la gent pel carrer?

Encara no em reconeixen moltíssim. Sí que veus l’estima que tenen a la fallera major de València i volen fer-se una foto amb tu.

Què et sembla la Falla de l’Ajuntament de València?

Jo crec que les Falles tenen eixe caràcter de sàtira i pense que aquest any també ho aconseguiran. A més, enguany serà tot un repte, sobretot la plantà.Tinc moltes ganes de vore-la ja plantada i ben plantada.

Parlem d’indumentària. Quants trages ha de tindre una Fallera Major de València que a més enguany han declarat a la nostra Festa com a Patrimoni de la Humanitat?

Jo sempre he cuidat molt la indumentària perquè m’agrada. Com m’agrada, crec que és important cuidar cada detall. Aquest any sí que faré uns quants trages i la sort és que tinc germanes que després els podran gastar. Crec que la Fallera Major és un referent en indumentària i ha de tindre això en compte per a ser un poc el referent.

Com és Raquel com a fallera Major?

Jo sóc igual, crec que sóc igual com a fallera major que com a persona. Sóc una xica molt alegre, molt senzilla i que tracte que tot el món del meu voltant estiga a gust.

Dels actes que has viscut, quin guardes amb més estima?

El dia que guarde és el dia de l’exaltació perquè estaven il·lusionades totes. Després vam anar a sopar i vam vore el meu trage. Va ser un dia molt especial per a tots.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − 2 =

museo prehistoria