"Hem destinat 15 milions per a injectar liquiditat a empreses, autònoms i sectors econòmics clau de València"

Parlem amb la regidora de Desenvolupament Econòmic i Ocupació, Pilar Bernabé, sobre com la pandèmia ha afectat les xifres d’ocupació i quines són les accions de reactivació que s’estan impulsant

Guardar

Pilar Bernabé, regidora del PSPV a l'Ajuntament de València
Pilar Bernabé, regidora del PSPV a l'Ajuntament de València

La pandèmia de la Covid-19 ha frenat en sec el creixement en matèria d'ocupació que estava experimentant la ciutat de València. No obstant això, gràcies a les diferents accions i programes que s'han estat impulsant des de València Activa, ara, "estem resistint millor". Així i tot, el motor de l'ocupació no es deté i ja s'han fet passos per a la seua reactivació.

De tot això parlem amb la regidora de Desenvolupament Econòmic i Ocupació de l'Ajuntament de València, Pilar Bernabé.

Com ha afectat la pandèmia de la Covid-19 a l'ocupació a la ciutat de València? Com estaven les xifres de desocupació abans i com estan ara?

La ciutat de València, com totes les poblacions, es troba afectada per la pandèmia de la Covid en relació amb les xifres d'ocupació. Tenim dades que indiquen que estem resistint millor gràcies a diferents qüestions: les xifres de desocupació abans de la pandèmia (veníem de 4 anys amb una millora significativa); la comparativa amb altres grans ciutats, com Madrid i Barcelona (a Madrid ha augmentat la desocupació un 28% respecte fa un any, a Barcelona un 35% i València, un 21%); i el comportament de les xifres durant aquest estiu: a l'agost la taxa de variació va ser igual a la de l'any anterior sense covid (una disminució entorn de l'1%) i al setembre la xifra de desocupació va disminuir. Actualment tenim el mateix nombre de persones desocupades que en 2016, entorn de 65.000 persones

Quins sectors de la població han sigut els més afectats?

Per desgràcia, la pandèmia ha afectat als qui viuen situacions més vulnerables al mercat laboral: joves i majors de 55. Cap a ells van dirigits especialment els esforços de les polítiques actives d'ocupació que estem duent a terme.

""Espai Lidera és un impuls vital per a València i un exemple per a moltes ciutats"

Des de València Activa s'estan posant en marxa diferents plans per a reactivar l'ocupació a la ciutat, quines són les previsions a mitjà i llarg termini?

L'última gran iniciativa d'ocupació que hem posat sobre la taula és el Pla de Xoc Covid-19 dirigida a persones desocupades i que vol atendre a més de 1.600 persones. A més, és imprescindible reactivar l'activitat econòmica, per això enguany hem posat tota la carn a la graella per a injectar liquiditat a les nostres empreses i autònoms i diferents sectors econòmics claus de la ciutat per un import de 15 milions d'euros.

D'altra banda, continuem treballant amb el Panell de Reconstrucció Social i Econòmic per a mantenir el diàleg social i buscar les millors solucions amb els agents implicats.

Pot ser l'emprenedoria una solució per a la revitalització de l'ocupació?

Ho és si es pot realitzar amb garanties. Per això, s'ha de fomentar una formació adequada per a tindre les eines necessàries perquè les nostres idees funcionen, així com un assessorament adequat. Aquest últim mes hem llançat dos itineraris formatius gestionats per entitats de prestigi com CEEI i Cambra de Comerç per a fomentar l'èxit en les iniciatives emprenedores.

A València, hi ha cultura d'emprenedoria?

Existeix eixa cultura emprenedora i cada vegada més la gent és conscient de la necessitat d'una adequada formació i/o assessorament perquè les seues idees tinguen viabilitat. Crec que a poc a poc estem fomentant l'ús dels nostres serveis per a garantir que ningú es llance a la piscina sense portar una jaqueta salvavides (la formació, l'assessorament, un espai de coworking, tutorització, ajudes econòmiques...)

Recentment heu presentat 'T'ajudem', un pla de xoc contra la Covid-19 amb una inversió de més de cinc milions d'euros, en quins pilars se sustenta i quanta gent estarà treballant a final d'any gràcies a aquest pla?

Amb aquest pla volem arribar a 1.600 persones desocupades de València i abastem les tres àrees d'actuació de València Activa: ocupació, emprenedoria i formació. De manera directa, 394 persones treballaran a l'Ajuntament de València gràcies a fons propis i de la Generalitat Valenciana, tenint en compte a més els perfils més perjudicats per la pandèmia: majors de 55 i menors de 30. A més, hem reorientat tota la nostra formació a format on-line perquè ningú es quede arrere per aquestes noves circumstàncies: quasi 800 places per a formar-se en programació, xarxes socials ... Activitats amb una alta demanda en el mercat laboral.

Finalment, en relació amb l'emprenedoria, reforçarem l'assessorament a través de l'Oficina Re-Activa que vam posar en marxa des de l'estat d'alarma de març, a més aquest mes hem llançat formació per a 450 persones en matèria d'emprenedoria, a través dels programes 'Càpsules per a emprendre' i el 'Itinerari Creació Empreses'.

També s'ha estrenat l''Espai Lidera' per a visibilitzar el talent empresarial de les dones i trencar el sostre de cristall, aquest espai serà l'impuls definitiu per a aconseguir-lo?

Sens dubte és un impuls vital per a València i, crec, un exemple per a moltes ciutats, atés que a Espanya no existeix un centre amb eixes característiques. Des de la Plataforma Treballem Iguals, iniciada l'any passat, hem impulsat programes a través dels quals hem atés a més de 2.000 dones de tots els perfils socioprofessionals. Ara, per fi, tenim un espai per a visibilitzar tot el talent femení que té aquesta ciutat.

"Barris per l'Ocupació ha sigut el motor de València Activa durant la pandèmia"

Aquesta pandèmia ens ha fet retrocedir en la lluita per la igualtat d'oportunitats i salarial?

Les dades indiquen que la situació de les dones en tots els àmbits, en general, i en el mercat laboral en particular, ha empitjorat amb la pandèmia. Tant en les xifres de desocupació com en jornades parcials, excedència, dificultats de conciliació... Per això, l'any vinent volem reforçar l'assessorament empresarial a València a través de la Unitat d'Igualtat Treballem Iguals per a conscienciar a l'empresariat al fet que prenguen mesures que corregisquen aquestes discriminacions.

Parla'ns de l'Observatori Socioeconòmic d'Ocupació i Formació de la ciutat de València, quines conclusions s'han tret i en què ha ajudat?

L'Observatori ha fet i continua realitzant un paper fonamental durant la pandèmia. És la brúixola que ens indica on hem d'actuar, quines coses han funcionat bé quant a les nostres iniciatives i quines hem de millorar. És un òrgan viu i dinàmic que compta amb una àmplia representació social i econòmica. De moment, és prompte per a fer una valoració de la pandèmia, ja que per desgràcia encara no ha acabat. Però, per exemple, hem reforçat la labor barri a barri per a veure quines zones de València es troben més colpejades i establir mesures diferenciades.

Finalment, creus que, ara, són més necessaris que mai els centres de Barris per l'Ocupació?

Barris per l'Ocupació, sens dubte, ha sigut el motor de València Activa durant la pandèmia i, especialment, el confinament. Mai hem deixat de donar servei. Enteníem que en un moment de tanta incertesa, era imprescindible que el nostre personal tècnic seguira el contacte amb les nostres usuàries i usuaris. Per això, vam afavorir l'orientació on-line, un mecanisme que encara mantenim per a aquelles persones que per les seues circumstàncies no puguen acudir presencialment a una de les nostres oficines.

Anime a les persones desocupades al fet que s'acoste al seu Barris més pròxim amb total seguretat i confiança i es deixen assessorar pels i les professionals que disposem perquè els informen de tot el que València Activa pot fer per elles.

Arxivat a:

Destacats