25n
25N
25N

Paz Carceller (Puçol): "La meua prioritat absoluta ha sigut atendre als veïns"

L’alcaldessa de Puçol explica que la participació ciutadana ha tingut una gran importància en els seus primers mesos com a primera edil

‘Crec que la igualtat ha de tractar-se amb la coordinació de tots, homes i dones’

L’alcaldessa de Puçol, Paz Carceller, va aconseguir governar després dels passats comicis, en els que el PP va ser la llista més votada. L’alcaldessa popular ha sigut regidora durant dues legislatures, l’última des de l’oposició, abans d’arribar al seu lloc actual, en el qual té com a objectiu “treballar pel poble i fer tot el possible perquè tinguem una millor qualitat de vida”. Carceller també s’encarrega de l’àrea d’Igualtat del municipi, un tema pel qual està molt comprometia, com ha expressat a València Extra, “em preocupava i el volia portar jo directament, perquè crec que les polítiques d’igualtat i de gènere són importants”.

En 2015 i en 2019 el PP va ser el partit més votat en aquesta localitat, però els resultats han sigut diferents. En 2015 no va poder governar la llista més votada, en aquesta ocasió sí, i eres l’alcaldessa de Puçol. Com ho valores?

Sí. Com deies, és la tercera legislatura que el PP és el partit més votat a Puçol. En la primera sí que es va poder governar, la meua companya Merche va ser l’alcaldessa Popular; la següent el bloc d’esquerres sumava més i van fer un tripartit entre els d’esquerres. Aquesta vegada, hem continuat sent la llista més votada, la qual cosa m’alegra molt, i al final la unió de forces de centredreta ha aconseguit sumar més que la d’esquerres i hem arribat a un bon enteniment per a poder governar durant aquesta legislatura.

Què et sembla que els veïns de Puçol voten més al PP quan ha estat en l’oposició? Diuen que l’efecte alcalde o alcaldessa sol sumar més vots al partit que ha estat governant.

Bé, la veritat és que nosaltres jugàvem amb tots els factors en contra. No governàvem l’última legislatura, el PP havia obtingut mals resultats en les Generals recents… això també crea una tendència de vot. La veritat és que la sorpresa a Puçol va ser que continuàrem sent la llista més votada, que el PSOE no l’aconseguira i que la gent valorara el treball que havíem fet en la legislatura prèvia, la que havíem sigut govern. Crec que, a més, sempre hem fet una oposició dura però constructiva.

La gent ho ha valorat tot, i en negatiu el desgovern dels últims quatre anys. Crec que això ha sigut el que ha decantat la balança cap al PP.

Com has viscut aquesta legislatura en l’oposició? Què és el que més et cridava l’atenció?

Va ser una legislatura molt dura en l’àmbit polític i personal. Jo vaig assumir el càrrec de portaveu sense ser el cap de llista, perquè teníem un repte al davant complicat i havia sigut portaveu l’anterior legislatura, pel que tenia cert bagatge.

Com dic, va ser una legislatura molt complicada i amb moltes faltes de respecte cap a qui estàvem en l’oposició. Els plens eren duríssims, llargs, amb molt de malestar general i tensió. Això va crear un mal ambient general en tot.

Després, els socis de govern van acabar, com se sol dir, tirant-se “els trastos al cap”, i crec que això ha demostrat que l’estabilitat és positiva, que s’ha de saber treballar i que ja no estem en temps de majories absolutes i cal ajustar-se al que tenim.

Una vegada ja en l’alcaldia, què és el que més t’ha sorprés?

La falta de govern que hi ha hagut. La falta de gestió en totes les àrees municipals a les quals ens anem acostant. La paraula ha sigut “deixadesa”.

Aquesta falta de govern, s’ha traduït per als veïns i veïnes d’alguna forma material? Ho han pogut viure d’una manera més directa?

Jo crec que sí. Crec que el desgovern i la deixadesa en els assumptes era evident. Gent que et diu que no els atenen, que no li contesten… aquesta sèrie d’actuacions. Nosaltres estem ací per a servir als veïns i per a atendre les necessitats de les persones. Si t’oblides d’això, tens un error de base. Això ho tinc clar. El primer és atendre la gent que ve. Potser, per problemes d’agenda, no podem eixe dia, però per descomptat estem per al que la gent ens demana. A vegades podrem ajudar-los i a vegades no. Sembla que tot es trasllada a l’alcaldia, però a vegades no som competents, com en problemes familiars o problemes entre veïns. Però estem per a ajudar i no per a refusar els problemes.

El que hi ha hagut és una deixadesa important en la gestió i en el tracte cap a les persones. Però no m’agrada ser crítica més enllà del que m’estàs preguntant. Hem de construir, a partir d’ara, una altra manera d’actuar i una altra manera de concebre la política local.

Quin balanç fas dels teus socis de govern durant aquests mesos que portes com a alcaldessa?

Jo crec que hem de passar un període d’adaptació, perquè això és important. Cadascun som de partits diferents amb una ideologia diferent, però al final el que busquem tots és el bé de Puçol i el bé dels nostres veïns. Tenim clar quin és l’objectiu i anem cap a ell. Crec que qualsevol cosa que ens distraga d’això és negativa i qualsevol cosa que ens acoste és positiva. Estem en fase de posar totes les sinergies damunt de la taula per a poder treballar bé. Jo crec que a poc a poc anem millorant en els plens, en les intervencions, en el tractament dels temes… I anem cap a l’aprovació d’un pressupost que ens dinamitzarà molt més la gestió a partir d’aqueix moment, que és fonamental.

Quasi tots els ajuntaments esteu en fase pressupostos 2020. Què em pots avançar?

‘La participació ciutadana ha sigut més alta que mai’

Et puc avançar poc perquè acabem de passar la informació a la resta de grups. Ahir vam tindre la primera junta de portaveus per a traslladar tota la documentació a la resta de grups polítics. Hem convocat una altra junta de portaveus la primera setmana de novembre perquè puguen presentar esmenes. A vegades, tendim a pensar que amb els pressupostos, els polítics podem fer el que vulguem, però sí que hi ha una part, que són inversions, on sí que hi ha una gran capacitat política i una gran capacitat de decisió. I ací hem tingut molt en compte la participació ciutadana. Nosaltres obrírem una via a través de la web municipal i del Facebook de Puçol per a poder saber quines inversions volia realitzar la gent, i una de les principals inversions que durem a terme és la conseqüència d’aquesta participació ciutadana.

T’ha sorprés la resposta dels veïns a aquesta anomenada a la participació?

No mentiré, no és la primera vegada que s’ha fet. Però sí que és la primera vegada que ha tingut un èxit com el que ha tingut enguany. La participació ha sigut més alta que mai i ens ha sorprés les ganes que té la gent de participar en els temes del nostre poble. Al final són proposades per a millorar, i per descomptat que les tindrem en compte. Unes no es poden dur a terme per qüestions econòmiques o en un mateix any, però sí que farem una aposta forta per invertir en el que la gent més demanda. No ho vull dir exactament perquè estem pendents de fer públiques als nostres veïns les inversions que realitzarem. I, com estem en la part tan incipient de la negociació pressupostària, hem donat la informació a la resta de grups perquè ens puguen presentar altres opcions d’inversió. La nostra intenció és portar-ho a ple el 25 de novembre.

Què consideres que és el més urgent que cal posar en marxa a Puçol?

Organitzar l’ajuntament. El que és fonamental és que, si aquesta casa no funciona, el trasllat que es dóna als veïns de la gestió municipal és nefasta. Al final, trasllades coses negatives. I es tracta d’organitzar la casa bé perquè tot fluïsca i perquè tot es gestione de manera més eficient. En això estem aquests mesos i, per descomptat, atenent les xicotetes necessitats de la gent, perquè, al final, són demandes molt xicotetes dels nostres veïns. Crec que és important tindre-les en compte i anar resolent-les a poc a poc. Aquesta per a mi ha sigut la prioritat absoluta: atendre els nostres veïns. Si podem resoldre el seu xicotet problema, que per a ell és molt gran, ho fem.

L’alcaldessa xafa molt el carrer?

Moltíssim. El xafe molt, però no de passeig institucional. El xafe diàriament perquè vaig a molts llocs caminant, intente fixar-me en el que està malament, vaig fent fotos de coses que s’haurien de millorar. M’és igual que siga dissabte que diumenge, vaig fent fotos i traslladant a cadascun dels regidors el que els implica per les seues àrees.

A més d’alcaldessa, tens altres àrees delegades com la d’Igualtat. T’he sentit en declaracions dir que sembla que es tendeix a associar la igualtat sobretot a partits d’esquerra i no als de dreta. Quina és la teua visió sobre això?

‘Governar és assumir que no tots tenim a raó al cent per cent’

Jo sempre he sigut molt bel·ligerant en temes d’igualtat i feminisme, i em considere una dona de centredreta. Em molesta molt que l’esquerra intente apropiar-se de termes com a feminisme, igualtat… Però, per què? És un tema de tots i de totes, on necessitem la col·laboració tant d’homes com de dones, perquè la igualtat entre dones és una cosa clara. Però la igualtat és en termes comparatius. Cal tindre clar on estem i cap a on anem. I tenia clar que era una àrea que volia portar jo. Era un tema que m’importava i que li donava una prioritat absoluta, i per això també es du des d’alcaldia. I tenia clar que anàvem a adoptar polítiques d’igualtat, i que no anàvem a cedir encara que tinguérem socis que no comparteixen certes polítiques. Crec que està bé arribar a un enteniment, que ells em traslladen les seues inquietuds i que jo els trasllade les meues. Al final, governar és assumir que no tots tenim la raó al cent per cent. Es poden millorar les coses des de diferents punts de vista. Però aquest era un tema que em preocupava i el volia portar jo directament, perquè crec que les polítiques d’igualtat i de gènere són importants.

Em pots avançar un poc de la línia d’Igualtat per als pròxims mesos que et faça il·lusió?

Es comença a treballar ara en línies de treball diferents de les que s’han fet fins ara. Però, per exemple, acabem de passar una espècie de control, perquè rebem moltes subvencions en aquestes àrees i hem de justificar-les. Amb la qual cosa, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies fan un seguiment; també des de les àrees d’igualtat del govern. Han quedat encantats tots els tècnics que venien a revisar tots els programes, de cursos d’apoderament de la dona, de programes específics per a elles, però sense excloure’ls a ells, que és important. S’obri un àmbit de cursos per a tothom. Encara que és cert que van dirigits preferentment a la dona, no queda exclòs cap home. Jo crec que la igualtat ha de tractar-se amb la coordinació de tots i amb la col·laboració d’homes i dones. Sense això, jo crec que anem per mal camí.

La neteja és un tema que preocupa molt als veïns, inclosa la neteja de les nostres mascotes. Molts municipis han posat en marxa l’ADN caní. Us ho plantegeu?

De moment, no ens ho hem plantejat. Sí que es va fer una campanya en l’anterior legislatura, que a mi em va semblar horrorosa, perquè es va omplir el poble de caques penjades en cartells i hauria de fer-se d’una altra forma. Ací s’està fent una campanya de conscienciació important en tema de neteja. S’està intentant negociar amb la Mancomunitat perquè es facen més dies de recollida perquè Puçol és un poble gran. I estem intentant millorar aquest tema.

Pel que fa a això de les mascotes, encara que no m’agrada anomenar-les mascotes perquè jo tinc dues i les considere part de la família, es repartirà aviat alguna cosa per a millorar aquest tema. No et vull avançar molt perquè són propostes que eixiran aviat.

Sí que es farà una altra campanya de conscienciació respecte a les persones que tenim animals i que hem de ser els més acurats. Els animals no tenen la culpa. Eixos animals tenen propietaris i hem de conscienciar-nos que un poble net passa perquè nosaltres tinguem consciència que els culpables del que passa som els propietaris.

El teu nom havia eixit en les travesses de diputació, però finalment no ha pogut ser. Un titular deia que el grup de diputació del Partit Popular no té a cap dona. Consideres que ha sigut un error estratègic?

No crec que haja sigut un error estratègic. A mi no m’agrada que no hi haja dones en els grups, perquè, a pesar que jo mai he sigut partidària de les quotes, crec que sí que hem de tindre representació. El partit a mi m’havia nomenat com a diputada de la zona de l’Horta Nord, però hi havia una discrepància, no per les persones, sinó pel territori. El partit judicial de Sagunt engloba part de l’Horta Nord i part del Camp de Morvedre. Territorialment formem un partit judicial amb dues comarques, o fins i tot tres, perquè hi ha zones del Camp de Túria que estan ací. Es queixaven que feia temps que no tenien un diputat de la zona. A mi no em va agradar la manera d’actuar d’algunes persones, això ho he de reconéixer, però allà ells amb la seua manera de veure la política i de fer les coses. Jo tenia clar quina era la meua prioritat, que era Puçol. I tenia clar que el meu treball anava a centrar-se ací. Allà cadascun amb el que haja decidit fer en la seua part política. Jo he rebut el total suport del partit. És més, m’han nomenat vicepresidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i he sigut la quota del Partit Popular.

Fa uns mesos que eres alcaldessa de Puçol. Què ha suposat per a tu personalment ostentar la màxima representativitat en la teua localitat?

‘Sent molt orgull, perquè és el meu poble i tinc una relació molt pròxima amb tothom’

Ho vaig dir el dia que vaig prendre possessió: orgull, responsabilitat i molta satisfacció personal, per què no dir-ho. Ser alcaldessa no era una cosa que jo haja buscat sempre. A mi sempre m’ha agradat la gestió pública i el servei públic, però ser alcaldessa no era alguna cosa que m’importara en excés. He sigut regidora durant dues legislatures. He passat per totes les fases que es poden passar en una administració local. I, al final, ha sigut una manera natural d’arribar a l’alcaldia. Però, sobretot, sent molt orgull, perquè és el meu poble i tinc una relació molt pròxima amb tothom.

I, després, molta responsabilitat i ganes de fer les coses bé. Moltes vegades els meus companys em diuen que sóc ‘motoret’, i sí, sóc així perquè vull arribar a tot i això és el que m’impulsa a treballar cada dia. Aqueixa és la meua meta: treballar pel poble i fer tot el possible perquè tinguem una millor qualitat de vida. En realitat, millorar la vida de les persones. I aquesta és la meua responsabilitat final.

Quan eres alcaldessa, tens la responsabilitat de ser-ho les 24 hores del dia?

Intente descansar un poc, perquè, si no, seria quasi impossible. Intente tindre alguna via d’escap. Però, sí, és difícil ser alcaldessa. Ho eres les 24 hores del dia. També és veritat que la gent ha d’entendre que has de tindre una xicoteta parcel·la privada i de respir, perquè, si no, això seria inviable. Però intente atendre a tothom. Quan algú m’ha cridat en dies de descans, com un diumenge, i no ha sigut urgent, li he dit de mirar-ho l’endemà. Si és una urgència, per descomptat que s’atén.

Així que sí, sóc alcaldessa 24 hores, però intente també tindre una mica de marge per a la vida familiar i per a tindre una via de fuita, però també per salut mental, perquè, si no, això seria quasi impossible portar-ho avant.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu − sis =

art en blanc