25n
25N
25N

Núria Blanch: "L'educació no només s'ha de quedar en l'àmbit escolar"

Parlem amb la regidora d’Educació de Catarroja, Núria Blanch, sobre la campanya ‘Som de molts colors’ amb motiu de la celebració del Dia de la Ciutat Educadora

Núria Blanch: "L'educació no només s'ha de quedar en l'àmbit escolar"
30/11/2020 -

‘Som de molts colors’ és el lema de la campanya que l’Ajuntament de Catarroja ha impulsat amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Una campanya que apel·la a tota la societat, i que, en aquesta ocasió, té com a objectiu combatre els discursos racistes a través de xarrades, exposicions i tallers online en els quals es visibilitzarà que no hi ha un únic color de pell perquè “tots som de color”.

Coneixem un poc més en què consisteix aquesta campanya, que s’estendrà fins al pròxim 10 de desembre, de la mà de la regidora d’Educació de Catarroja, Núria Blanch.

Explica’ns quin és l’objectiu de la campanya ‘Som de molts colors’ que heu impulsat a Catarroja.

Emmarcada dins de la celebració de Ciutat Educadora, que enguany compleix 30 anys, volíem commemorar el dia de manera especial. Per això, pensem a fer aquesta campanya, perquè hi ha un moviment racista en el món que, ara, amb la pandèmia de la Covid-19 sembla que passa desapercebut, però ací està.

D’aquesta manera, arrancàrem la campanya el passat 20 de novembre, Dia Internacional de la Infància, amb la lectura del manifest del Consell Municipal de la Infància, i amb la conferència ‘Y tú, ¿por qué eres negro?’ del fotògraf Rubén Bermúdez, que va contar la seua experiència en patir assetjament escolar de xicotet.

I, per descomptat, per a aquest dilluns, 30 de novembre, quan se celebra el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, des de l’Ajuntament hem programat l’exposició ‘Art com a eina educativa’, que planteja els diferents colors de la pell, i, a més, hem organitzat un acte de reconeixement tant a docents jubilats, com a l’alumnat excel·lent del municipi.

Però aquesta campanya no acaba ací, ja que el dia 3 de desembre, Dia de la Diversitat Funcional, no sols tindrem una xarrada en la qual s’abordarà com es veuen els colors de la pell a través d’una persona invident, sinó que comptarem amb la presència d’un grup de teatre de l’ONCE que interpretarà l’obra ‘Romances y coplas de cordel’.

Finalment, el 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, s’ha organitzat tant una xarrada, com el visionament del documental ‘Els Fils del Tauler’ que aborda la violència que poden arribar a patir les persones refugiades.

Així mateix, s’han repartit mascaretes de diversos colors a tots els xiquets i xiquetes, així com llapis de tots els colors de la pell perquè el que volem transmetre és la idea que totes les persones som de color. I, en aquest sentit, ens hem posat en contacte amb l’empresa que proporciona material escolar per unes cartolines que encara tenen el nom de ‘color carn’. Volem que s’elimine aquesta frase mal feta perquè colors de pell hi ha molts.

Finalment, s’estan fent grafitis al poble per a donar visibilitat a la campanya i, a la plaça Major, hem pintat uns tests dels diferents colors de pell i hem escrit frases per a reivindicar que volem expulsar el racisme de les nostres vides perquè, per desgràcia, està molt present.

Creus que els discursos d’extrema dreta estan provocant un repunt del racisme?

La veritat és que sí. El fotògraf Rubén Bermúdez ens va explicar que sí que havia notat un repunt i que, ara, torna a tindre por. Hi ha un repunt del racisme en l’extrema dreta i a mi em preocupa molt eixe discurs. Vulneren drets de les dones i de les persones i, per eixe mateix motiu, és important educar a la ciutadania. Per això, enguany, el lema de la campanya és ‘Som de molts colors’. Des de fa quatre anys, hem dut a terme la campanya ‘Trenquem el silenci’. Tots els anys volem trencar el silenci d’alguna manera i, enguany, l’hem centrat a combatre el racisme.

A més, amb les accions que heu organitzat, involucreu a la societat…

Sí, eixe és l’esperit de la Ciutat Educadora perquè la societat ha de participar activament. Llavors, hem realitzat accions als carrers perquè el missatge arribe a tots els veïns i veïnes de Catarroja; hem organitzat exposicions a les quals convidem a tots els col·lectius i associacions del municipi; però, a més, els missatges que transmetem als xiquets i xiquetes als centres educatius són perquè els traslladen a les seues cases. Si els eduquem a ells, eduquem als pares i mares. L’educació no només s’ha de quedar en l’àmbit escolar.

Com està sent l’acolliment de les activitats?

L’acolliment està sent molt bo. Per això, convide a la ciutadania a visitar les exposicions i a participar en els tallers online en els quals treballarem amb pots de pintura per a representar els diferents colors de pell. Aquests tallers estan oberts a la ciutadania i són aptes per a totes les edats. Val la pena.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + dos =