Martí Raga: "L'urbanisme i la mobilitat van de la mà a Catarroja"

"Volem tornar a les persones el protagonisme en l'ús de l'espai públic a Catarroja"

Guardar

marti-raga-catarroja
marti-raga-catarroja

"Amb molts projectes damunt la taula i moltes ganes de continuar treballant per una Catarroja millor". Amb aquest sentiment, Martí Raga, regidor de Mobilitat i Urbanisme a l’Ajuntament de Catarroja afronta aquesta nova legislatura. Projectes que aposten per la sostenibilitat i per la recuperació de l’espai públic per a les persones són els objectius que ha dut a terme des que està al capdavant d’aquestes àrees, i que continuarà encetant en els quatre anys que queden al davant.

Com ha evolucionat Catarroja en matèria de mobilitat des que estàs al capdavant d'aquesta regidoria?

La mobilitat a Catarroja viu els mateixos canvis que es viuen a la resta de ciutats: l'aposta per la mobilitat sostenible i la irrupció dels vehicles de mobilitat personal. Catarroja, a més a més, té la particularitat de tindre un centre urbà compacte que permet que la majoria dels trajectes urbans es puguen fer a peu o en bicicleta.

Quins han sigut els projectes més destacats duts a terme?

"La Mesa de Mobilitat impulsarà una nova ordenança per als nous vehicles"

La política de mobilitat i d'urbanisme a Catarroja busca tornar a les persones el protagonisme en l'ús de l'espai públic urbà. Volem que els carrers siguen, en primer lloc, per a les persones. Així, al barri del Raval hem assajat amb èxit fórmules de restricció del trànsit, hem reurbanitzat carrers al barri de les Barraques per fer-los accessibles i la nova avinguda de la Diputació s'ha convertit en un passeig urbà que promou la mobilitat plural. Hem estrenat, també, un carril bici que connecta el poble amb el Port, en l'Albufera.

De quina manera fomenteu la mobilitat sostenible a Catarroja?

La mobilitat sostenible és important perquè atorga autonomia a les persones, fa que l'espai públic siga compartit i tinga usos plurals i, especialment, millora l'ambient i ajuda a combatre els efectes del canvi climàtic. A Catarroja hem creat itineraris segurs per a ciclistes, instal·lat aparcabicis als centres públics i estem treballant amb els centres escolars per a la creació de rutes escolars segures que milloren l'autonomia dels alumnes.

Com abordareu els nous vehicles de mobilitat personal, com els patinets? Teniu pensat fer una nova ordenança?

La irrupció dels nous vehicles de mobilitat personal, especialment pel que fa als patinets, requereix una regulació específica. A Catarroja disposem de la Mesa de Mobilitat, un òrgan consultiu i participatiu, que serà l'encarregada d'impulsar una nova ordenança que contemple l'ús dels nous vehicles.

Respecte a Urbanisme, quines línies han sigut primordials per a regenerar el nucli històric de Catarroja?

"Pensem en l'urbanisme per a adults, i ens oblidem que els xiquets i la gent gran també fan ús de l'espai públic"

El centre històric de Catarroja té dos nuclis: les Barraques i el Raval. Al segon vam iniciar la legislatura passada un projecte pilot, "Reviu el Raval", per restringir el pas de vehicles i millorar la qualitat de vida del veïnat. Com tots aquests processos, la polèmica i els recels inicials han donat pas a la satisfacció veïnal per la millora evident de les condicions de vida del barri. Aquesta legislatura continuarem apostant per millorar l'espai públic amb la reurbanització dels carrers Paiporta i Chapa i la reordenació del trànsit al carrer Colón per restringir el pas de vehicles.

A les Barraques continuem amb el procés de reurbanització de carrers: als carrers sant Pere, Reina i Juan Domingo, executats la passada legislatura, se sumaran noves urbanitzacions per millorar els carrers i places (les obres de la nova plaça del Port són imminents), les instal·lacions hidràuliques i, especialment, arbrar l'espai públic. Quan vaig dir que volia plantar magraners en el carrer la Reina es van pensar que no estava bé del cap i enguany és el segon any que han donat magranes!

En 2020 volem iniciar els carrers Església i Corts i començar els treballs per a la reurbanització de la plaça Vella, que es troba en un estat molt degradat.

Com és la imatge de futur del centre històric de Catarroja que voldries?

Voldria que la gent tornara a viure al Raval i a les Barraques i tinc clar que això implica oferir un entorn atractiu amb carrers on els xiquets puguen jugar i la gent gran sentir-se còmoda i tranquil·la. Massa sovint pensem en l'urbanisme per als adults i oblidem que els xiquets i la gent gran també fan ús dels carrers i de l'espai públic.

Quines són les peticions veïnals al respecte?

Molts veïns demanen solucions públiques per al problema de l'estacionament del vehicle privat, la qual cosa no sempre és possible. Des de l'Ajuntament hem buscat fórmules, com els estacionaments dissuasius o la reforma de les ordenances per poder estacionar davant del gual, però hi ha carrers on resulta complicat habilitar estacionaments i al mateix temps garantir la mobilitat segura de les persones.

Com afrontes aquesta nova legislatura?

Amb molts projectes damunt la taula i moltes ganes de continuar treballant per una Catarroja millor.

Quins són els projectes de futur que vols encetar en les dues àrees?

L'urbanisme i la mobilitat van de la mà a Catarroja: volem fer un corredor ciclista que connecte el barri del Xarco amb Horteta, comunicant centres escolars i barris; tenim prevista la renovació total de les zones infantils i els parcs de tota Catarroja aquesta legislatura, començant pel parc de les Barraques; i m'agradaria poder fer front a una obra molt ambiciosa: la reurbanització de la Rambleta, la plaça de la Regió i del carrer Filiberto Rodrigo abans que acabe la legislatura.
Destacats