Maribel Domènech: «En allò quotidià està la vida trepidant»

L'artista de l'exposició «Accions quotidianes» descriu el valor que té en la seua obra la realitat del dia a dia

Guardar

Expo Maribel Domènech CCCC (57)
Expo Maribel Domènech CCCC (57)

En el Centre del Carme Cultura Contemporània, les sales Ferreres i Goerlich s'il·luminen amb l'obra de l'artista valenciana Maribel Domènech. La seua exposició «Accions quotidianes» comprén peces pròpies de l'entorn de la llar: mobiliari que convida a reflexionar sobre allò privat i allò públic, cables elèctrics tricotats i materials que parlen per si sols. Domènech sintetitza, en aquesta mostra comissariada per Rocío de la Villa, la seua obra i la seua trajectòria, que va des dels anys 80 fins a l'actualitat i té una evident naturalesa reivindicativa.

Maribel Domènech explica que «Accions quotidianes» acull les narratives que componen la vida diària de les persones i posa el focus en el fet que és en allò quotidià on està allò real. Segons l'artista, la realitat també resideix en allò social, perquè som éssers socials i les relacions amb els altres i amb el món ens generen preguntes constants.

Centre del Carme Cultura Contemporània

«En allò quotidià està la vida trepidant; no l'avorriment, sinó l'aventura de la vida». Així desenvolupa Domènech el valor de la quotidianitat en les seues creacions artístiques. Defensa que és en el dia a dia on estan l'amor, el desamor, la malaltia, la injustícia; tant allò positiu com allò negatiu. I, sobretot, l'autora incideix en el fet que allò quotidià implica la incertesa que construeix tots els interrogants als quals l'ésser humà s'enfronta cada dia.

Maribel Domènech treballa, des del principi de la seua trajectòria, sobre la història d'allò quotidià. Va començar treballant amb el ferro i basant-se en els mobles; inicialment, la cadira, element que descriu com «l'únic recipient per a l'ésser humà». Més endavant, va utilitzar el concepte dels armaris per a reflexionar sobre la intimitat i els contrastos entre allò privat i allò públic.

Centre del Carme Cultura Contemporània

Aquests primers passos de la seua trajectòria estan presents en la mostra que ocupa les sales Ferreres i Goerlich del Centre del Carme. Tal com explica l'artista, el seu recorregut artístic es concreta en tres sèries: Històries d'allò quotidià, Llum, esperit i temps i Teixir el temps. Totes elles tenen una representació en l'exposició «Accions quotidianes».

La primera sèrie de la trajectòria de Maribel Domènech recull les seues peces de ferro, i l'autora la qualifica com «la construcció més forta i, al seu torn, més delicada», ja que també reflecteix el seu interés per la llum. L'extensa serie Llum, esperit i temps juga amb la llum diürna i la nocturna, i engloba peces que il·luminen el mateix espai. Aquesta té una xicoteta representació en la mostra del Centre del Carme, on les obres il·luminen l'estança sense la presència de cap altre focus de llum.

Centre del Carme Cultura Contemporània

La sèrie Teixir el temps, descrita per l'artista com la més extensa de tota la seua trajectòria (des de 1994 fins a l'actualitat), presenta experimentacions basades a tricotar amb diferents materials que travessen les sales del museu. Alguns dels components són el plom o el fil de pescar; aquest últim té un valor simbòlic associat a la reivindicació del Cabanyal i a la quotidianitat de Maribel Domènech, que viu a la vora del mar. El teixit de tota aquesta sèrie representa per a l'autora la narració del pas del temps: «Són treballs que han tardat a fer-se, i queda la durada de la tasca meticulosa i lenta», afirma.

Domènech utilitza en les seues obres materials que poden trobar-se a casa, a l'entorn de la llar. Aquesta idea respon al valor reivindicatiu de les seues creacions: «És un treball centrat en un espai que se'ns ha relegat a les dones, la casa», explica. L'artista assenyala que la seua labor se centra en gran manera en les metàfores, en el simbolisme, però que és una vindicació des de la mateixa imatge que representa. «L'art no té gènere, però l'artista sí. Jo crec que la vindicació feminista està present en totes les meues obres», destaca Maribel Domènech.

Centre del Carme Cultura Contemporània

«Accions quotidianes» va haver d'inaugurar-se virtualment durant el confinament, ja que la seua inauguració estava prevista per al 13 de març, el dia en què es va decretar l'estat d'alarma. Així i tot, el públic ha pogut gaudir de l'obra de Maribel Domènech en línia durant la quarantena, i ara ja pot viure-la en directe en el Centre del Carme Cultura Contemporània fins l'11 d'octubre. L'artista recomana encaridament la visita en viu, ja que «són sales molt immersives, il·luminades per les peces exposades, que creen un ambient molt emocional».

Arxivat a:

Destacats