25n
25N
25N

Catalá: "València no mereix la forta inestabilitat institucional del Rialto"

Entrevistem a María José Catalá, l’actual presidenta del PP a la ciutat de València i la líder de l’oposició del govern del Rialto

Catalá: "València no mereix la forta inestabilitat institucional del Rialto"
02/11/2020 -

Sembla que els temps foscos del PP han quedat enrere, i prova d’això pot ser l’aposta del mateix partit a la ciutat de València per arrasar en les pròximes eleccions. Sens dubte, directa a arrasar, de moment, amb una dura oposició, María José Catalá, qui es va presentar en els passats comicis com “l’alternativa a Ribó” ja és l’actual presidenta del PP a la ciutat de València així com ens confirma ella mateixa, “amb les piles carregades”, Catalá ens desglossa les seues claus com a líder de l’oposició en el mateix ajuntament del Cap i Casal, així com els seus plans a futur dins del mateix consistori, al que ens afirma que ha vingut a treballar i “xafar el fang si fa falta”. Sens dubte, la política és allò seu i així, ens comenta que “mai m’han caigut els anells”.

Amb un brillant currículum institucional, sent des del principi la jove promesa del PPCV, amb experiència com a alcaldessa de Torrent i fins i tot com a consellera d’Educació en els “brillants” anys de Fabra, qui va confiar en ella com a portaveu del Consell, després de passar per amplis sectors de la política i fins i tot institucions, actualment, Catalá, manté el seu escó com a diputada en les Corts així com el relleu de la mateixa Rita Barberá com a líder de l’oposició en el ple de l’Ajuntament de València i, de moment, com a candidata a l’alcaldia de la capital valenciana.

Amb el focus en la gestió de la pandèmia, el balanç del primer any de la legislatura del Rialto així com una anàlisi de la política actual a ulls de Ciutadans i Vox, València Extra parla amb María José Catalá en una entrevista que, almenys, dona per a parlar.

Primer que tot, com a portaveu del PP a l’Ajuntament de València i també com a presidenta del PP a la ciutat de València, quins són els reptes i objectius que portes al capdavant d’aquests càrrecs?

El meu objectiu com a presidenta del PP de la ciutat de València és recuperar la presència del Partit Popular i del projecte que ha transformat la ciutat de València i sobretot transmetre que tenim un projecte de govern molt seriós, alternatiu, molt diferent del que practica Joan Ribó i que és el projecte que en altres etapes ha transformat aquesta ciutat. Com a portaveu el que m’agradaria transmetre és que hi ha altra forma de governar, en aquest context per exemple nosaltres estaríem a peu de carrer. Jo crec que Ribó peca en excés de ser massa gelat, de ser un alcalde molt distant, molt poc present en el dia a dia de la ciutat, és un alcalde a temps parcial i se li nota molt. A mi m’agradaria que la gent valorara que pot haver-hi altres tipus d’alcalde a la ciutat, altre tipus d’alcaldessa o alcalde més proper, més humà, amb una política fiscal i econòmica més clara, quant a què en aquest moment cal abaixar els impostos, i impulsar l’economia de la ciutat a través d’ajudes, bonificacions, a través d’iniciatives com xarxes empresarials, etc.

El Rialto com a coalició en si, visiblement, té molts “rifirrafes” a les xarxes socials, quina opinió té vosté sobre aquests escenaris com a part de l’Ajuntament de València, com a regidora del PP?

‘Al Rialto no hi ha consens i ens demanen ajuda a l’oposició’

A mi m’ha sorprés molt el Rialto. Jo contrapose el govern del Botànic al Rialto. Efectivament, al Botànic hi ha moltes discrepàncies que són molt visibles entre els membres de Compromís i el Partit Socialista, però encara així mantenen molt més les formes que el que fa el Rialto. Amb el Rialto va tot per l’aire a les xarxes socials, ara mateixa el regidor d’hisenda ens trasllada a tots els responsables dels grups de l’oposició la necessitat d’arribar a un consens en els pressupostos, i el que jo dic és que em pareix una cosa surrealista que em demane a mi consens quan ells no són capaços de votar el mateix en una Junta de Govern sobre les romanents municipals, no hi ha consens en el Rialto i el Rialto li està demanant consens a l’oposició, cal practicar amb l’exemple. Vull dir, a mi em crida molt l’atenció que ací es perden les formes, hi ha molta discrepància interna que va més enllà de les parets de l’ajuntament, massa visible, massa evident. Hi ha una sensació de dos partits, dos governs fent la seua marxa. A mi em sorprén i em preocupa perquè la ciutat no mereix una inestabilitat institucional tan forta.

Una de les coses més polèmiques va ocórrer el 9 d’octubre i vosté també va traslladar el seu missatge com a què la baixada de la senyera es podia fer perfectament dins les noves mesures de seguretat, quina opinió tens respecte a què no es va poder fer?

En dècades, per difícil que ha sigut la situació no s’ha deixat de fer una cosa tan emblemàtica com la baixada de la Reial Senyera des del balcó de l’Ajuntament. És absolutament incoherent publicar que vas a fer un espectacle pirotècnic, per lleuger que siga, i al mateix temps dir que el que no vols és baixar la senyera perquè vols és evitar la concentració de persones. Estàs fent una crida a una concentració de persones encara que siga controlada i quan fas eixa publicació el que resulta incoherent és que no baixes la Reial Senyera per a evitar concentracions. Per tant, jo crec que no baixar la Reial Senyera enguany ha sigut totalment intencionat i que no ha estat motivat per la COVID-19 sinó per una incomoditat del senyor Ribó, del govern del Rialto, amb les senyes d’identitat valencianes i ha aprofitat la conjuntura per a evitar els actes més importants que es fan en el dia dels valencians.

Ara hi ha molta polèmica pel que fa a les Falles de 2021, el regidor Galiana està molt obstinat en què hi haurà falles si o si mentre per part de la conselleria de sanitat, tenen el seu dubte. Vosté, com a candidata a l’alcaldia, com proposaria unes Falles per al 2021?

‘Compromís -Galiana- aborda les Falles de 2021 amb molta covardia’

Jo el que faria seria dir-li la veritat als col·lectius fallers. No tractaria al col·lectiu faller com a menors d’edat, crec que són persones molt conscients de la dificultat i de què el context sanitari és imprevisible i que canvia de setmana a setmana però el que està clar és que el president del Govern ha plantejat un estat d’alarma de sis mesos i això ens porta a abril. Aleshores, el que és important és dir-li a la gent la veritat, ho abordaria amb valentia perquè em fa la sensació que Compromís ho aborda amb molta covardia, jo ho vaig veure clar. L’Alcalde se’n va anar a l’òpera el dia que anul·laven les falles en 2020, no volia ser ell qui donara la cara en una decisió tan dolenta, però, és l’alcalde de la ciutat. I jo crec que ara estan fent el mateix. Estan alçant, tirant avant i donant missatges que no es corresponen amb el que es diu des de la Generalitat. La generalitat diu que serà molt difícil la celebració de les falles, i és l’autoritat sanitària en aquest moment. Per tant, jo el que demane a PSOE i Compromís és que parlen, acorden una postura i que si l’autoritat sanitària té clar que és molt difícil que siguen valents per a afrontar eixa situació. Jo crec que això és el que toca, i que es llance el mateix missatge per a tot el Botànic. És que ací pareix que uns volen anar de bons i a altres els toca fer el paper de roïns.

La setmana passada li va demanar una reunió d’urgència a Ribó després de l’anunci del toc de queda i traslladar-li quines mesures podrien aplicar a la ciutat, quines mesures li va proposar?

‘No s’ha articulat cap ferramenta social d’ajuda a les persones sense sostre amb l’estat d’alarma i el toc de queda’

Hui, per exemple, li he sol·licitat que es faça una Junta de Portaveus a partir d’ara cada setmana permanentment perquè ens informen de les actuacions que se’n van adoptant a la ciutat. Com vam fer a partir de març. A partir d’ara ens reunirem cada setmana perquè, ja que ell no vol que estiguem en la CECOPAL, la comissió que fa el seguiment i adopta les mesures en aquesta situació. El govern del Rialto ha comés una gran irresponsabilitat en els últims sis mesos, perquè tenien dades des dels mesos d’estiu sobre com evolucionava la COVID-19 en la ciutat d’acord amb el rastreig i les aigües residuals. Fins a mitjans de setembre no es reforçaren els serveis de neteja i la desinfecció, en aquest moment no s’ha donat la freqüència de la ferramenta de desinfecció de carrers i immobiliari. No hem recuperat el ritme que teníem en març i estem en un ritme de contagis igual que a març. Anem tard en la desinfecció, en el reforç de policia, en detectar a través de test en les zones amb major presència asimptomàtica per tal d’aïllar eixe contagi, anem tard en recursos socials. Aquesta nit dormiran mil persones al carrer en la ciutat de València i estem en ple estat d’alarma i amb un toc de queda. Per a mi és absurd que no s’haja articulat una ferramenta social perquè eixa situació es resolga, és la cara més dura del toc de queda, a pesar d’això hi ha gent dormint al carrer, no es reforçaren els albergs, a l’estat d’alarma es va habilitar un poliesportiu per a eixes persones, encara no he vist cap moviment per a habilitar alguna infraestructura municipal perquè eixes persones puguen dormir, netejar-se, etc. És molt dur, està fallant moltíssim l’atenció social.

Quines ferramentes li pot aportar a vosté l’experiència com a alcaldessa de Torrent?

‘Mai m’han caigut els anells per peatonalitzar els principals carrers de la meua ciutat. No estic en contra de la peatonalització ni del carril bici’

El coneixement de l’administració local i al mateix temps la part de consellera i portaveu del govern m’ha donat un coneixement molt clar del que és l’administració autonòmica i quina relació pot tindre amb els principals ajuntaments de la comunitat, per exemple, què és capaç de demanar l’ajuntament de València a la Conselleria de Sanitat? Jo no sé per què no demanen que es reforce l’atenció primària en la ciutat. La situació de l’atenció primària a València és dramàtica: hi ha cues a la porta dels centres d’atenció primària, no agafen els telèfons, als malalts crònics no se’ls até. Jo sé que València té capacitat per a reclamar davant les conselleries com quan a mi em reclamava l’ajuntament quan era consellera d’Educació. Jo crec que al final haver sigut alcaldessa a mi m’ha donat una visió de la diferència entre el que fa Joan Ribó i el que faria jo, per a mi ser alcalde és ser pròxim, és treballar 24 h, posar-te al capdavant de la crisi, baixar al fang, etc. Jo haguera reforçat els serveis fa molt, abaixaria els impostos, és a dir, és que el contrast és tal que moltes coses que veig és el que jo no voldria ser.

Quin és el model de ciutat que té Catalá d’una València pel que fa a la mobilitat sostenible?

‘El PP va dissenyar el carril bici de la ciutat i qui va posar en marxa Valenbisi’

El model és un model similar al que hi ha actualment, el model de la ciutat de València abans que vinguera Compromís, com per exemple, a València ja hi havia Valenbisi abans que vinguera Compromís. L’Ajuntament ja tenia un pla de mobilitat, el PEMUS, on hi havien carrils bici planificats. És a dir, el model de mobilitat continua sent el model de mobilitat que s’adapta en l’etapa de Rita Barberà, que era un model que ja estava pensat amb un major espai per al vianant. Quan he tingut l’oportunitat de governar, no se m’han caigut els anells per fer peatonals els principals carrers de la meua ciutat. No estic en contra de la peatonalització, estic a favor. No estic en contra del carril bici, el meu partit és el que va dissenyar el carril bici de la ciutat i el que va posar en marxa el Valenbisi. Però, el que sí que estic en contra és que s’adopten aquestes decisions sense donar alternatives. No estic en discrepància amb el que, sinó amb el com. És a dir, com s’ha fet açò. Primera, s’ha fet sense informes dels principals actors de seguretat, bombers, policia local, etc. En segon lloc, s’ha fet de forma improvisada, com a colp de capritx, ara açò ara allò… Peatonalitzen la plaça de l’Ajuntament abans que la plaça de la Reina, quan sempre havien dit que primer la plaça de la Reina i després la de l’Ajuntament, a colp d’impuls. Jo m’he dedicat els dos primers anys de legislatura a prendre mesures molt clares que serien en primer lloc disseny uns pàrquings dissuasius a l’entrada de la ciutat. Ací no podem obviar que entren milers de vehicles de l’àrea metropolitana que ve a treballar o a comprar. En qualsevol cas, ens ve bé, perquè consumeixen en la ciutat, ens ve molt bé a l’economia de la ciutat. Que li ho pregunten a qualsevol. A eixa gent de l’àrea metropolitana que entra a la ciutat i no pot accedir al centre o a determinades zones perquè se li limita la mobilitat cal donar-li una alternativa. Hui no donen alternatives, i n’existeixen alternatives a Europa plantejades com pàrquings dissuasius connectats amb transport públic urbà, un pàrquing dissuasiu a l’entrada de la ciutat connectat amb un servici de l’EMT més fluid i freqüent, això ja està inventat. Per tant, jo oferisc alternatives abans de limitar el trànsit en algunes zones, jo preferisc incentivar la persona i què trobe alternativa al vehicle a castigar-lo per agafar el vehicle. Tinc un model de mobilitat que és el model que existeix a aquesta ciutat, convertir en zona de vianants, guanyar espai per al vianant, però com fer-ho em pareix molt important.

Si demà fora alcaldessa, quines mesures canviaria?

Redissenyaria completament el carrer Colón, em pareix el carrer més insegur per al vianant. Jo iniciaria un projecte per a un gran pàrquing subterrani a l’Alameda. Jo crec que si fem un parking subterrani, allí, l’accés de la gent a la zona centre estarà garantit. És un gran projecte, però molt necessari sobretot per al comerç del centre, que precisa si o si una solució perquè la gent puga entrar a la ciutat d’alguna manera, i aquesta seria una solució. Abaixaria els impostos, totalment. I posaria en marxa les principals entitats socials de la ciutat perquè no hi haguera gent dormint al carrer, ja que és una cosa que, hauràs notat, em crida molt l’atenció i és perquè no he vist en cap ciutat que haja visitat més gent dormint al carrer com a València. No dic que no hi haja, possiblement hi ha, però a mi em crida molt l’atenció.

Quina composició faries del teu equip govern? Pel que fa a regidors, per exemple

‘M’agradaria governar en minoria sense un altre partit en el govern, ja que crec que el mestissatge no funciona’

Sent realista, m’agradaria governar en minoria, ara les majories ja s’han perdut. En minoria però sense necessitat que hi hagen diversos partits dins del govern. Crec molt en el suport parlamentari, en el sentit de buscar consensos en la presa de decisions, però diversos partits governant una institució em pareix que provoca inestabilitat. Jo soc de les que pensa que el mestissatge famós no ha funcionat per a res, és a dir, el mestissatge del qual parlava Compromís fa cinc anys, jo crec que ells mateixos s’han adonat que això és molt difícil de portar endavant. Efectivament, tinc un equip molt preparat, haguera volgut per exemple donar-li molta rellevància a la part d’innovació, per això vaig fitxar a Paula Llobet, amb qui no ens haguera passat el ridícul monumental que ens passà fa unes setmanes -fent referència al playback de Galiana- (risses). Per això, l’àrea d’Economia i Innovació la portaria Paula Llobet; la part de mobilitat la portaria endavant Carlos Mundina així com tota la part de Mobilitat i Ecologia, tot el que seria la gestió del Consell Agrari, els pobles de València, etc. Sobre la coordinació de recursos humans i part d’urbanisme m’agradaria que estiguera Juan Giner, que té molta experiència en matèria urbanística i de plantejament. En matèria social, Marta Torrado haguera sigut la regidora encarregada d’aquesta àrea, ja que ha sigut la persona que ha treballat molts anys en aquesta ciutat en aquesta matèria. Júlia Climent ha sigut una col·laboradora meua en la Conselleria d’Educació i Cultura, va ser la meua secretària autonòmica de Cultura en l’etapa de Conselleria, m’agrada molt com s’especialitza en educació i cultura, i per això portaria Educació. María José Ferrer San Segundo és la meua mà dreta i seria la vicealcaldessa, és una coordinadora d’absolutament tota la part de la gestió i la coordinació entre totes les delegacions i Santi Ballester, sens dubte seria el responsable en Falles i Policia Local.

Em podria dir dos encerts i dos errors de la gestió del Rialto per a vosté?

‘El Bonica Fest és un encert del Rialto però la mobilitat sense alternatives és un gran error’

Un encert va ser obrir el balcó de l’Ajuntament perquè poguera ser visitable, em pareix un encert absolut. I un altre encert per a mi ha sigut el fet de dinamitzar els mercats municipals a través de campanyes com el Bonica Fest que a mi m’agrada molt que la gent més jove puga aproximar-se al que és el dia a dia d’un mercat municipal a través d’activitats culturals i festives. Per a mi els mercats són molt importants i han fet bé donant-li molt de protagonisme. Per a mi, dues coses males són la pujada d’impostos i la mobilitat sense alternatives. El fet d’adoptar mesures de mobilitat a colp d’improvisació, sense donar alternatives a ningú i no reforçar el servei de l’EMT, que en aquest moment tres de cada quatre autobusos va amb una protecció de plàstic i no amb una mampara, em pareix una irresponsabilitat de manual.

Parlant de l’EMT, fa uns dies es va anunciar que a València li corresponien 38 milions d’euros per a finançar l’EMT mentre Compromís i el PSPV mateixa denunciaven que no es tenia correspondència respecte a Madrid o Barcelona que rebien 126 i 146 milions respectivament. Veus un pressupost equitatiu?

No podem oblidar que fa res l’EMT sols rebia 10 milions i açò és un escàndol. En l’any 2017 el PP es va comprometre a 60 milions en una inversió plurianual, després arribà el Partit Socialista, en els pressupostos generals de l’estat i va acceptar una esmena per a incorporar 38 milions d’euros, després se’ls va oblidar tornar a posar-ho en pressupost. Ximo Puig es va comprometre a què tindríem 38 milions d’euros per a l’Autoritat de Transport Metropolità i ara, per fi, és de justícia. Efectivament, en els últims anys vam tenir una esmena en els Pressupostos Generals de l’Estat. Hi ha hagut una reflexió i hi ha hagut una aposta de tots els partits polítics per incrementar l’aportació. Queda molt lluny encara de l’aportació que es fa a Madrid i Barcelona, però efectivament ens sembla que és de justícia incorporar 38 milions d’euros a l’Autoritat de Transport Metropolità.

Front unes noves eleccions, tal com m’ha dit, li agradaria governar en minoria. No obstant això, veus la possibilitat que Ribó es torne a presentar? I si no es presentara ell, qui creus que es presentaria a l’alcaldia de València per Compromís?

‘Lidere qui lidere la candidatura de Compromís no és un projecte positiu per a València’

Que continue Ribó és continuar quatre anys més amb un alcalde a mitja jornada, per tant, bo per a la ciutat no és. I sobre la successió, ja tenen ells prou embolic, jo no vaig a ficar-me en la casa d’un altre. Que decidisquen el que consideren. Lidere qui lidere la candidatura de Compromís no és un projecte que siga positiu per a la ciutat.

Sobre els pressupostos, vosaltres com a principal partit de l’oposició de l’Ajuntament de València, esteu disposats a negociar o donar-los suport? Quines són les línies roges del PP quant als pressupostos?

Aquest matí, he estat reunida una hora i quart amb el regidor d’Hisenda, però tenim un problema, que és una barrera per al Partit Popular i és que ells no van a modificar les ordenances fiscals i per tant consoliden la pujada d’impostos referent a l’any 2019 i això per a nosaltres és acceptar un capítol d’ingressos que és absolutament inassumible perquè hi ha pujades de 30 milions d’euros que es van planificar l’octubre del 2019. Per a 2020, en un context absolutament distint del que vivim, econòmic i social, ni és el moment d’apujar impostos ni ho serà molt menys el 2021. El segon problema que tenim és que jo demane la intervenció directa de l’EMT, que l’Ajuntament intervinga en l’EMT, en la gestió econòmica, eixe és el segon gran problema. Però, jo crec que podem arribar a acords puntuals. Com l’increment d’ajudes als autònoms, al comerç, millora dels serveis socials, etc. Ací es pot arribar a consensos. Però, existeixen dos problemes, no puc acceptar el capítol d’ingressos, seria acceptar una pujada que no és el moment de fer i en segon lloc que jo no puc acceptar el capítol de despeses sempre que a l’EMT se li continue donant diners sense cap mena de control.

Tem Catalá una caiguda de Ciutadans i no poder pactar amb aquest partit? Estaria disposada a pactar amb VOX per a accedir al govern junt amb Ciutadans?

‘Si no puc governar en solitari faria un govern com el de Madrid d’Almeida i Villacís’

M’agradaria governar en solitari, és evident. I de tindre un soci de govern, crec que tinc més punts en comú amb Ciutadans, per la meua forma de veure la política. Considere que soc una persona prou moderada, d’eixe PP que capitalitza tot el moviment de centredreta d’aquest país. No em considere ni molt menys una persona escorada. Però, he de reconéixer que Ciutadans manifesta una tendència de caiguda de suport que fa que siga una cosa preocupant, quan vas a la deriva, però bé, la veritat que la política canvia en 48 hores. Fer política-ficció tampoc és una cosa que m’agrade molt, de sobte ve una setmana i canvien les coses i al final la política comporta una tendència molt líquida. Però, sí que és cert que a mi m’agradaria fer un govern com el que ha fet l’Ajuntament de Madrid, amb ciutadans i amb dues persones que s’entenen correctament, com Almeida i Begoña Villacís i que desenvolupen polítiques comunes, sense problemes ni discrepàncies.

Ens pot opinar sobre el paper dels altres portaveus i la seua feina?

Jo els respecte moltíssim. A títol personal, es porten molt bé, tenim una molt bona relació personal, tots els portaveus. Tinc millor relació amb els mateixos portaveus que amb el mateix alcalde, igual és que som massa distints. Però, respecte molt el seu treball i a mi no m’agrada que opinen sobre el meu partit i es posen en les meues coses i jo no vull posar-me en les seues. M’agradaria que el PSOE fora més valent, perquè hauria de plantar-se en més d’algunes qüestions que per a mi són bàsiques, perquè està massa condicionat al que vulga fer Compromís i jo entenc que això ve d’un acord de forces polítiques que vincula l’Ajuntament amb la Generalitat i que ací el PSPV està sotmés a eixe acord i a l’estabilitat de la Generalitat, per això fa que siga molt decebedora la seua actuació en alguns moments. Sobre Ciutadans, jo tinc una opinió molt bona de Fernando Giner, és una persona molt treballadora i amb Pepe Gozálvez crec que nivell personal no compartisc moltes coses amb Vox però crec que és una persona prou sensata.

Què creus que va ser el que li va ajudar a vosté a ser alcaldessa de Torrent? Va ser el fet de xafat el carrer, baixar al fang si feia falta, com havies dit abans, o què? Faries la mateixa estratègia per a ser alcaldessa de València?

‘La proximitat serà la clau a les pròximes eleccions per donar una alternativa de govern real i seriós a la gent’

És impossible fer la mateixa estratègia perquè ací la distància, el territori i la població es multiplica per deu, i per tant no es pot fer el mateix, cal fer una cosa distinta a una gran ciutat. Però, crec que la proximitat és la clau, jo vaig guanyar per la proximitat i la proximitat serà la clau per a les pròximes eleccions i sobretot el fet de donar una alternativa de govern real i seriós a la gent.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − sis =